Lokmanın efendisi

Formülü kendisine ait özel baharatlı şurubuyla 50 yıldır İzmirlilere lezzetli lokmalar yapıp satan Muhammed Salih Çağlar, “1 lirayla çıktığım yolda kentime yaptığım katkıdan gururluyum” dedi

FARK YARATANLAR - KADİR KEMALOĞLU

Lokmanın İzmir'e has bir ürün olmasında ve coğrafi tescilinin yapılmasında İzmir Ticaret Odası kadar emeği bulunan Muhammed Salih Çağlar, formülü kendisine ait özel baharatlı şurubu ve 50 yıllık geçmişi ile tam bir duayen.
Lezzetten ve kaliteden asla ödün vermeyen Muhammed Usta, 50 yılın sonunda bu emeğinin karşılığını da aldı. İzmir Lokması'nın coğrafi işaret tescilini yarattığı formülle ve İzmir Ticaret Odası'nın desteğiyle almayı başardı.
1966 yılında geldiği İzmir'de giriştiği hayat mücadelesi onu hep kendi ayakları üzerinde tuttu. "Tatlı işini tatlı tatlı yapmak gerekiyor.
Acılara bile tatlı bir şekilde bakmak gerekiyor" diyen Muhammed Usta, şöyle devam ediyor:

"1967 yılında 1 lirayla çıktığım tatlı yolunda bugün 3 çocuğunu okutmuş, yaşadığı kente bir değer kazandırmış biri olarak son derece mutlu ve gururluyum. Tek üzüntüm benden sonra bu işi yapacak kimsenin olmaması. Gücüm yettiğince tezgahımın başındayım."
BİR SEFERDE SATTIM
Muhammed Salih Çağlar... 1966'da çıktığı yolda en tepeye ulaştı. Ailesinde bırakın tatlıcılığı ticaretle uğraşan bir kişi dahi olmadığını kaydeden Çağlar, "Benim için zor bir süreç oldu. Ballıkuyu semtinde eşeklerle kum taşımacılığı yaptım. 6 ay çuvalların içinde yattım. 80 liralık kum satışı yaptıktan sonra bana yorgan verdiler" dedi.
Bir süre sonra Ali Galip firmasına girdiğini belirten Çağlar orada bir süre çalıştıktan sonra ayrılmış. Çağlar, unutamadığını dile getirdiği o günleri şöyle anlattı:
"Orada çalışan Taran abiyle baklava, börek, poğaça satan bir dükkan açtık. 1968 yılında Kemeraltı girişinde, Kestane Pazarı'nda unlu mamüller satıyordum. Bir gün şambali tatlısının tarifini aldım. Yaptım olmadı. 3 gün uğraştım. Sert oldu. Kemire kemire kendim yedim. Sonra kendi tarifimi kendim buldum. Bu sefer güzel oldu. Ancak ekmek fırınında çok zor oluyordu. Bir tepsiyi fırına verdirdim. Çıkınca alıp Kemeraltı girişine geldim.
Bir amca yaklaştı ver dedi 2.5 liralık. Durdu hadi bir de yengene ver dedi. 15 liralık tepsinin 5 liralık kısmını ilk gün bir seferde sattım. O anlar dünyalar benim oldu."
OSMAN KİBAR'DAN İZİN BELGEM VARDI
Meslek hayatında işlerini İzmir ve Karşıyaka'da kiraladığı dükkanlardan yürüttüğünü kaydeden Çağlar "Seyyar çalışırken bile izin belgem vardı.
Osman Kibar'dan izin belgesi almıştım" dedi.
Muhammed Usta, "Lokmanın lezzetini şurup oluşturur. Bizim şurubumuzda sitrik asit, limon tuzu yok. Bizim formülümüze göre baharatlarla kaynıyor. Lezzetin sırrı da burada" diye konuştu.
TARİFİM BEĞENİLDİ
1 lira ile başlayan yolculuğunda hiç bir zaman kötü malzeme kullanmadığını belirten Çağlar "Kirli ortamda çalışmadım. Yemeyeceğim ürünü başkasına yedirmedim. Bu yüzden başarılı olduğuma inanıyorum" diye konuştu.
Muhammed Salih Usta, lokma işine nasıl girdiğini şöyle anlattı:
"Bir gün lokma yapan bir arkadaşım gelen teklifleri kendisine yönlendirmemi istedi. Ben de dediğini yaptım. Ancak gönderdiğim kişiler arkadaşım tarafından kandırıldıklarını söyledi. Lokmaları kendim yapmaya karar verdim. İlk işimde lokmalarım öyle güzel oldu ki herkes parmaklarını yedi."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.