FARK YARATANLAR - FATİH ŞENDİL
Bulgaristan'ın Filibe şehrinden 1939 yılında İzmir'e göç eden Adem Saatçi'nin temellerini attığı Hisarönü Şambalicisi tam 72 yıldır, yolu Kemeraltı'na düşenlerin ağızlarını tatlandırıyor.
Doyurgan Ailesi tarafından işletilen Hisarönü Şambalisi, ilk olarak İzmir'de üç bölgede kendisine büyüme hedefi seçerken, ardından Türkiye'de Ankara ve İstanbul'dan gelen yoğun talepler doğrultusunda şube sayısını artırıp bu tadı yurtdışına açacak.
MAKİNELEŞME TADI BOZAR
İzmirlilerin ve İzmir'e gelenlerin damaklarını ve sofralarını şenlendiren bir diğer lezzet de şambalidir.
Deneyenin damağında bambaşka bir tat bırakan Şambali, aynı zamanda bir İzmir Kemeraltı klasiğidir. Şambali denilince de ilk akla gelen lezzet 2 metrekarelik dükkanda harikalar yaratan Doyurgan kardeşlerin meşhur Hisarönü Şambali dükkanı gelir.
76 yıllık şambali geleneğini devam ettiren Can Doyurgan, "Bu işi babamızın ustası olan Adem Saatçi amcamızdan öğrendiğimiz usulde yıllardır aynen devam ettiriyoruz. Makineleşmeden, tamamen el yapımı olarak işimize devam ediyoruz. 1997 yılında bu dükkana geçtik, daha önce ben de seyyar olarak satış yaptım. Yani bu tatlı 40 yıldan fazla süre, seyyar tezgahta satıldı. Daha sonra bu küçük 2 metrekarelik bir dükkana geçtik.
Şu anda oğlum Yiğit Muammer Doyurgan dükkanda duruyor. Ben de tabii işin başındayım. Ailece bu işe devam ediyoruz" diyor.
BABADAN OĞULA SÜRÜYOR
İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bulunan Hisarönü Şambalicisi 2 metrekarelik bir dükkandan dünyaya şambali satıyor. İşte o eşsiz lezzetin hikayesini Can Doyurgan Yeni Asır'a anlattı. Lezzeti ile fark yaratan ve şambali denince ilk akla gelen Hisarönü Şambalisi'nin bir marka ve tescilli olduğunu belirten Can Doyurgan, "Bu işi ilk olarak Bulgaristan'dan 1939 yılında İzmir'e göç eden Adem Saatçi başlatmış. Kendisi seyyar olarak İzmir sokaklarında şambali satmış. Bu tatlıyı herkese sevdirmiş. Ölümüne yakın işi babam Muammer Doyurgan'a devretmiş. Babam oğulları ben Can Doyurgan ve kardeşim Aşkın Doyurgan'a devrediyor. Şimdi ise artık torun Yiğit Muammer Doyurgan direksiyon başına geçmeye hazırlanıyor. Bizim Doyurgan ailesinde herkes şambalici olarak doğuyor" dedi. Fabrikalaşmak istemediklerinin de altını çizen Can Doyurgan, "Biz asla fabrikalaşmaya geçmek istemiyoruz. Bu lezzeti bozar. Kapının önüne masa sandalye bile koymuyoruz. Bu işin güzelliği elde ayaküstü yemekte. Bizi seven de bu yüzden seviyor. Öğlen aralarında kapının önündeki kuyruk caddeye kadar uzanıyor bazen. Ancak artık aile olarak hedef büyüttük. Ama asla bayilik vermeden kendi ayaklarımızın üstünde aile şirketi olarak büyümeyi planlıyoruz. Çok talep var. İlk olarak Bornova Karşıyaka ve Güzelyalı gibi bölgelerde kendi mağazalarımızı konseptimizi devreye sokacağız" diye konuştu.
SİPARİŞE YETİŞEMİYORUZ
"Hisarönü şambalisine karşı Türkiye'nin her yerinden olduğu kadar yurtdışından da çok sayıda teklif geliyor" diyen Doyurgan, "Çeşitli AVM'ler de bu taleplerin içinde. Hisarönü dükkanımıza gelen ve Türkiye'nin dört bir yanına yollanmak üzere şambali alan müşterilerimiz var. Kemeraltı Çarşısı'na gelen turistler de tadına baktıktan sonra kutu kutu alıp memleketlerine götürüyorlar. Biz tatlının içinde un, yağ, yumurta kullanmadığımız için oda sıcaklığında saklandığında 1 ay dayanabilir. Ayrıca internet üzerinden bize ulaşıp özel olarak sipariş verenler de var. Bu ilgiden çok memnunuz.
Avrupa ülkelerinin birçoğuna gönderdiğimiz gibi Türkiye genelinde de neredeyse 81 ile tatlımızı gönderiyoruz" diye konuştu.