Türkiye'deki marinaların neredeyse tamamı TL üzerinden ücret alırken, sahibi yabancı bir işadamı olan Bodrum Yalıkavak Palmarina 'euro' ile çalışmaya devam ediyor. Bu marinaya yıllık 45-50 bin eurodan 150-200 bin euroya kadar değişen oranlarda ücret ödemekten bıkan lüks tekne sahipleri ise teker teker tekneleriyle birlikte lüks marinayı terk ederek TL ile çalışan marinalara geçmeye başladı.
AZERİ İŞADAMININ
Milyon dolarlık lüks yatların bağlandığı, Türkiye'nin en pahalı marinasından kaçanlar arasında eski başbakanlardan Tansu Çiller, İzmirli işadamları Volkan Sintaç ve Cem Bakioğlu, dünyaca ünlü Rixos Otelleri'nin sahibi Fettah Tamince, iş kadınları Funda Arcas ve Arzu Sabancı ile Mehmet Keskinoğlu da bulunuyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, alışverişlerde Türk Lirası kullanılması çağrısında bulunmasının ardından, euro yerine Türk Lirası ile hizmet veren Didim'deki yat limanına geçen birçok ünlü isim, 100 bin lira civarında yıllık ücret ödüyor. Azeri işadamı Mübariz Mansimov'un hayata geçirdiği 710 tekne kapasiteli Bodrum Yalıkavak Palmarina, dünya jet sosyetesinden isimlerin teknelerine ev sahipliği yapıyor. Marina, havuzu, mağazaları ve restoranlarıyla göz kamaştırıyor. Türkiye'nin en büyük marinası Palmarina'da euro ile ücret alınmaya devam edilmesi Türk işadamlarını ise isyan ettirdi. Teknelerini bu marinada tutan birçok ünlü isim, TL üzerinden ücret alan marinalara geçmeye başladı. Bu ünlüler arasında eski başbakanlardan Tansu Çiller, İzmirli işadamları Volkan Sintaç ve Cem Bakioğlu, Fettah Tamince, Funda Arcas, Arzu Sabancı ve Mehmet Keskinoğlu gibi ünlü isimler de yer aldı.
DİDİM'E KAÇTILAR
Euro'dan kaçan bu ünlü isimler, her biri milyonlarca lira eden teknelerini Türk Lirası ile hizmet veren Didim'deki marinaya bağladı. Onlarca tekne sahibinin de Bodrum Turgutreis başta olmak üzere başka marinalara geçiş yaptıkları öğrenildi. Mansimov'un, başlangıçta herkesin büyük risk olarak gördüğü bu yatırımdan dolayı kutladığını ancak Euro ile ücret konusunda ısrar etmesine anlam veremediğini belirten İzmirli işadamı Volkan Sintaç Yeni Asır'a konuştu. Sintaç, "Seçkin markalardan oluşan 50 mağazalık çarşı bölümü ve eğlence adası olan, kalitesi tartışılmaz bu marinada Euro ile fiyatlandırma ısrarcılığı anlaşılır gibi değil. Ben ve tandığım birçok ünlü tekne sahibi, bu yüzünden teknelerini çözüp lira ile çalışan marinalara kaçtı. Ben de yaklaşık 80 ile 100 bin lira arasında yıllık fiyatı olan Didim Marina'ya geçtim. Benimle birlikte Tansu Çiller, Fettah Tamince, Sabancı'lar da geçti" dedi. Marmaris Orhaniye'de işadamı Halit Narin'e ait Martı Marina'da ise yabancılardan yabancı, yerliden ise Türk Lirası isteniyor. Türkiye'de faaliyet gösteren marinaların neredeyse tamamı yat sahiplerinden ücreti TL olarak tahsil ediyor.
FATİH ŞENDİL