AYDIN'DA geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle ikinci ürün olarak ekimi yapılan ayçiçeğinin üretim alanları her geçen gün artıyor. 2024 yılında ayçiçeği tohum hibesi alan 20 üretici bulunurken, bu rakam 2025 yılında 125'e yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda Aydın'da kuraklık sebebiyle üreticiler farklı ürün çeşitlerine yönlendirilirken, ikinci ürün olarak ekilen ayçiçeğinde başarıya ulaşılmıştı. Çok az su isteyen ürünlerden olan ayçiçeği, adeta Aydın'da ikinci ürün olmaya aday gösterilirken, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) proje çerçevesinde de ayçiçeği tohumu dağıtımı da sürüyor. 2025 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre 75 bin 764 dekar alanda bin 146 üretici ile ayçiçeği üretimi yapılan Aydın'da, ayçiçeği ekim alanları da her geçen gün artıyor.