Ticari değeri nedeniyle "altın damlayan ağaç" olarak nitelendirilen, ancak yok denebilecek kadar azalan sakız ağacı varlığı, son yıllarda yürütülen çalışmalarla 100 kat arttı. Dünyada sadece Ege Denizi'ndeki Sakız Adası ile İzmir'deki Çeşme yarımadasında yetiştiği bilinen sakız ağacından elde edilen damla sakızı, tıp, gıda, kozmetik gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor.
BAKANLIK TEŞVİKİ
Ticari değeri nedeniyle "altın damlayan ağaç" olarak bilinen sakız ağacının Türkiye'deki varlığı, 2010 yılında yaklaşık bin ağaca geriledi. Geçmişi binlerce yılı aşan ağacın yaşatılması ve ticari olarak fayda sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel yönetim ve üreticiler tarafından ağaç sayısını artırma çalışmaları yürüttü. Sakız ağacının tohumdan yetişmemesi nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı'nca üretilen fidanlar, orman yangınlarında zarar gören alanlara dikildi, ayrıca arazi sahibi üreticilere dağıtıldı. Böylelikle, kentte 2010'da bin civarında olan sakız ağacı sayısı bugün 100 bini aştı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İzmir'de sakız ağacı sayısında önemli bir başarı elde edildiğini anlatarak, şunları kaydetti: "Şu anda yıllık 200-250 kilogram arasında sakız üretimi var. Bu üretimin 5 ton ve üzerine çıkması gerekiyor. Gelişmiş 3 ağaçtan 1 kilogram sakız alınıyor."

