Sıcak salgın!
Aşırı sıcaklar, Ege'de vatandaşı hasta etti. Geçtiğimiz temmuz ayında sadece İzmir'de, sıcağa bağlı şikayetlerle 307 bin kişi acil servislerin kapısını çaldı
- Gündem
- 4.8.2015 11:26:30
Klimalar da etkiliyor
İzmir'de geçtiğimiz Haziran ayında 309 bin, Temmuz ayında ise 307 bin kişi acil servislere başvurdu. Bu başvuranların önemli bölümünün sıcağa bağlı hastalıklar, mide bulantısı, kusma ve ishalden şikayetçi olduğu belirtildi. Özellikle sık sık sıcak ve klimalı ortam arasında gidip gelmek zorunda kalan kişilerin bağırsak enfeksiyonu şikayetiyle acil servislere başvurduğu ifade edildi.
Yaz meyvelerine dikkat
Uzmanlar, vatandaşların sağlıklarından olmamaları için sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletip iyice yıkamaları gerektiğini söyledi. Aşırı sıcak havalarda kişinin yoğun su kaybı yaşayarak sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması yaşayabileceğini belirten uzmanlar, vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı.
Ayran ve meyve suyu önerisi
İnsan vücudunda kaybedilen sıvı ve elektrolitleri yerine koymanın büyük önem taşıdığını belirten İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr.Mehmet Gündüz de, içme ve kullanma suyu ile kanalizasyon alt yapı eksikliklerinden kaynaklanan sorunların bulaşıcı hastalığa neden olabileceğini söyledi. Gündüz, "Bireyler tuzlu ayran, portakal suyu, maden suyu, tuz ve şeker katılmış içecekleri sıvı kaybını önlemek amaçlı tüketebilir" dedi.
Sıcak havalarda yapılması gerekenler
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre sıcak havalarda yapılması gerekenler şöyle:
- Yoğun fiziksel aktiviteler için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli. Her 1 saatlik spor için 2-4 bardak sıvı alınmalı.
- Yetişkin ve yaşlılar günde en az 2 kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmeli.
- Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalı
- Güneş gören pencereler perde vb güneşliklerle gölgelendirilmeli
- Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı
- Susuzluk hissi olmasa bile günrde en az 2-2,5 litre su için
- Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulundurulmalı. Kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayı içilmeli
- Vücut direncini artırmak için iyi yıkanmış bol miktarda sebze ve meyve tüketimeli.
TANSU EDİP GÖKBUDAK