DEVRİM DERİN (BALIKESİR)
Balıkesir'in Havran ilçesinde, 200 yıl önce Sultan 2. Mahmut'un askerlerinin okçuluk talimi yaptığı Hanlar bölgesinde kaymakam Fatih Genel öncülüğünde Uluslararası Kaz Dağları Geleneksel Okçuluk Müsabakaları düzenlendi. Yarışmaya 6 ülkeden 70 sporcu katıldı. Kaymakam Genel, etkinliğin, Sultan 2. Mahmut döneminden bu yana doğa ortamında yapılan ilk geleneksel okçuluk turnuvası olduğunu söyledi.
Müsabakalar nedeniyle Hanlar Talim Alanı'ndaki 10 dönümlük alanda oba çadırları kurulurken, yurdun farklı bölgelerinden gelen ve geleneksel Osmanlı sanatlarından örnekler sunan ustalar, kurulan stantlarda çalışmalarını tanıttı. Okçuluk müsabakalarını izlemek için gelenler, stantlardaki Osmanlı sanatı ürünlerini de ilgiyle izledi.
GÖSTERİ ATIŞLARI
Kaz Dağları'ndaki festivale Balıkesir ve çevre illerden de gelen çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikler kapsamında Mehter Takımı, Balıkesir Kafkas Halk Oyunları Ekibi, Karadeniz Halk Oyunları Ekibi ve Havran Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileri izlendi. Gösteriler bölümünde Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu ile birlikte zeybek oynayan Havran Kaymakamı Fatih Genel, ata bindi, ok atışları gerçekleştirdi. Macar yarışmacı Dr. Szöllösy Gabor, Türkiye'de ilk kez yapılmasına rağmen organizasyonu çok iyi bulduğunu kaydetti. Yaklaşık 20 yıldır geleneksel okçulukla ilgilendiğini ifade eden Gabor, "Macaristan'da hemen her şehirde 1-2 okçuluk kulübü bulunuyor. Bizler ülkemizde bu işe çok önem veriyoruz. Türkiye'de de bu işe gönül verilmesi bizi mutlu etti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Gabor, Türkçe bilmeyen diğer bir Macar sporcu olan Tibor Olah'a (48) da tercümanlık yaptı.
Hedef tahtaları 12'den vuruldu
Yarışmalarda orman içinde belirlenen 20 farklı bölgeye hedef tahtaları yerleştirildi. Okçular gün boyunca çam ağaçları ile kaplı arazide farklı kategorilerde düzenlenen müsabakalarda dereceye girmek için atış yaptı. Müsabakalara Türkiye, Macaristan, Almanya, Fransa, İran ve Çek Cumhuriyeti'nden toplam 70 sporcu başarılı atışlar yaptı.
