• 2018 RUSYA
    DÜNYA KUPASI
  • BIST
    %0.89
    78.384,78
    EURO
    -%0.86
    4,4760
    USD
    %0.66
    3,8608
    GBP
    %0.66
    3,8608
    CHF
    %0.66
    3,8608
    JPY
    %0.66
    3,8608
  • 25°C

Adını, Ege'de organik tarımla özdeşleştirdi

07.09.2011, 18:52

5 yıl İngilizce öğretmenlik yaptıktan sonra memuriyetten ayrılıp turizm sektörüne atılan, daha sonra da organik tarıma yönelen Gürsel Tonbul, Kuşadası Davutlar yolu üzerindeki çiftliğinde ürettiği ürünlerle 'Yerlim' markasını yarattı



Gürsel Tonbul, Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldu. Antalya'da ve Kuşadası'nda 5 yıl öğretmenlik yaptı. Daha sonra girişimcilik ruhu ağır bastı ve öğretmenlikten istifa ederek aynı bölüm mezunu eşi ile birlikte 1980 yılında Kuşadası'nda Diana Turizm firmasını kurdu. Türkiye'ye en çok turist getiren acentenin ortağı olan Tonbul, bir dönem de otelcilik yaptı. Tonbul, Türk turizminin yeni yeni geliştiği o yıllarda ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. Tonbul'un iş dışındaki en büyük tutkusu ise topraktı. O yıllarda Kuşadası Davutlar yolu üzerinde eşi ile birlikte 200 dönüm arazi satın aldı. Doğal ve organik ürün yetiştirmek isteyen Tonbul, arazisinde çiftlik kurmak için harekete geçti. Ürettiği ürünlerin tüketilmesi için de 1995 yılında Değirmen ismiyle bir restoran açtı. Daha sonra çiftlikte ürettiği organik ürünlerle 'Yerlim' markasını yaratan Tonbul, bugün Türkiye'de 200'ün üzerindeki mağazada ürünlerini satıyor. Çiftliğinde bugün 100'e yakın kişiye istihdam sağlayan Tonbul, çiftlik hayvanlarından oluşturduğu hayvanat bahçesi ile de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir yaşam alanı oluşturdu. Gürsel Tonbul öğretmenlikten çiftlik sahipliğine uzanan girişimcilik öyküsünü bizimle paylaştı.
- Sayın Tonbul bize biraz kendinizden bahseder misiniz? İş hayatına nasıl adım attınız?
Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nden 1974 yılında mezun oldum. Eşimle üniversite yıllarında tanıştık. Üniversiteyi tamamladıktan sonra önce Antalya'da daha sonra da Kuşadası'nda toplam 5 yıl öğretmenlik yaptım. 1980 yılına geldiğimizde eşimle birlikte bir turizm acentesi kurmak istedik. Girişimcilik ruhum galip geldi ve öğretmenlikten istifa ettim. Acenteyi kurduğumuz ilk yıllarda çok sıkıntı yaşadık. Ama çok çalışarak bu zorlukların üstesinden geldik.
- Turizm sektöründe büyümenizi sürdürdünüz her halde?
O yıllarda Türkiye'de turizm yeni yeni gelişiyordu. Hızlı bir ivme yakalanmıştı. Biz de bu dönemde acente olarak hızlı büyüme gerçekleştirdik. O yıllarda Türkiye'ye en çok turist getiren acentelerden birisi olduk. Sonrasında bir de otelcilik tecrübemiz oldu. Otel işletmesi yaptık. Turizmin altın çağını yaşadığı o yıllarda ben de sektöre elimden geldiği kadar katkı sağladım. Bugün de başka bir şekilde hem turizme hem de gıda sektörüne hizmet ediyorum.
-Gıda sektörüne hizmet ediyorum dediniz? Turizmden sonra gıda sektörü nereden çıktı?
Çocukluğum bağlarda, bahçelerde geçti. Toprağı çok seviyorum. Turizmle birlikte hep toprakla ilgili neler yapabileceğimi düşündüm. Turizmden kazandıklarımızı toprağa yatırdık. Davutlar yolu üzerinde 200 dönüm bir arazi satın aldım. Bu arazide kendimize göre küçük bir çiftlik kurmayı hayal ediyordum. Başlangıçta bu düşünce ile yola çıktık. Arazide zeytinlikler, üzüm bağları, meyve bahçeleri oluşturdum. 1995 yılına geldiğimizde artık bu iş hobi olmaktan çıktı ve profesyonel bir işe dönüştü. Çiftlikte doğal ve organik ürünler üretmeye başladım. Bu ürünlerin pazarını oluşturmak için de Değirmen Restoran'ı kurdum. Hem çiftlik ürünleri hem de restoran ile gıda sektörüne adım atmış oldum.
- Ürünleri nerelerde satıyorsunuz ve şu an geldiğiniz nokta hakkında bilgi verir misiniz?
Organik ve doğal tarım ürünlerimizi 'Yerlim' markasıyla hem çiftliğimizde misafirlerimize sunuyoruz hem de 200'e yakın organik ürün satan butik mağazalarda tüketiciyle buluşturuyoruz. Zeytinyağı, şarap başta olmak üzere birçok organik ürünün üretimini yapıyoruz. Kendi buğdayımızı değirmenimizde öğütüyoruz. Odun fırınımızda geleneksel ekmeğimizi üretiyoruz.

"İş hayatında artık kadınlar daha rahat"

- Çok büyük sorumluluk gerektiren çiftlik sahibi bir kadın girişimci olarak ne tür zorluklar yaşadınız, sizin gibi kendi işini kurmak isteyen kadınlara neler söylersiniz?

İş hayatına çalışan olarak adım attım. Kadınlar için o dönemler iş hayatı biraz daha zordu. Ama şimdi erkeklerle kadınlar arasında iş hayatındaki zorluklar çok azaldı. Artık kadınlar iş hayatında daha rahatlar. İş hayatı her şeye rağmen zor. Çiftlik sahibi olmak çok fazla ayrıntı ile uğraştığınız için daha zor. Ama işinizi sever ve disiplinlini elden bırakmazsanız işler yürüyor. Kendi işini kurmak isteyen kadınlar öncelikle cesur olsunlar. Zorluklar olsa da yılmasınlar. Hedefinizi koyar çok çalışırsanız eninde sonunda başarılı oluyorsunuz.



Adını, Ege'de organik tarımla özdeşleştirdi haberine yapılan yorumlar ( yorum)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BİZE ULAŞIN