Hükümetin bayram sonrası satış işlemlerini gerçekleştirmeyi hedeflediği orman vasfını yitirmiş arazilerin yüzde 20'si Ege'de yer alıyor
ZAFER ŞAHİN (ANKARA)
Hükümet, 4 yıldır üzerinde çalışılan 2-B kapsamındaki orman vasfını yitirmiş arazilerinin satışı için bayram sonrasında harekete geçiyor. Toplam 25 milyar dolar gelir elde edilmesi planlanan 473 bin hektar 2-B arazisinin 102 bin hektarı Ege Bölgesi'nde bulunuyor. 2-B'lerle ilgili kanun taslağının bu yasama yılında Meclis'ten geçirilmesi planlanıyor. Düzenlemenin hayata geçmesiyle aralarında İzmir Adnan Menderes Havaalanı çevresi, Dalaman ve Gümüldür gibi turizm bölgelerinin de bulunduğu orman vasfını yitirmiş çok sayıda arazi satışa çıkarılacak.
Büyükşehirler, il ve ilçelerde belediye sınırları içinde kalmış 2-B arazileri üzerine inşa edilen yerleşim yerleri, bina ve bahçe gibi kullanım alanları öncelikle hak sahiplerine satılacak. Ege'deki 102 bin hektar 2-B arazisinin büyük bölümü İzmir, Balıkesir ve Muğla'da bulunuyor.
BEDEL TESPİTİ
2-B arazilerinin satışına ilişkin yasa taslağı konusunda çalışmalar Çevre ve Orman Bakanlığı, Maliye ve Bayındırlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülüyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün, kadastro ve güncelleme çalışmalarını tamamladığı 2-B alanlarını, Çevre ve Orman Bakanlığı orman arazileri kapsamı dışına çıkartacak. Maliye Bakanlığı da, hazine arazisi olarak tescil edilecek bu arazileri öncelikle hak sahiplerine satacak. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekip, işgal edilen arazilere ilişkin bedel takdirine başladı. Maliye çalışmasını Meclis'e göndermeye hazırlanırken, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'ne de takılmaması hedefleniyor.
Taslakta 2-B'lerin bir bölümünün tekrar ormana dönüştürülmesi, üzerinde yerleşim yerleri bulunanların hak sahiplerine satılması, daha önce tapu verilenlerin de harca tabi değer üzerinden eski sahiplerine iadesi planlanıyor. Belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan yerleşim yerleri bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan, 100 dönüme kadar tarım arazileri de, sulu-kuru ayrımı yapılmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. Tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye Bakanlığınca uygun görülen taşınmazlar, TOKİ'ye, büyükşehir belediyelerine ve ilçe belediyelerine kentsel dönüşüm projeleri için devredilebilecek.
Devlet tarafından gerçek ve tüzel kişilere iskan için verilen, özelleştirilen ya da hisseleri devredilen taşınmazların tapu kayıtları geçerli kabul edilecek. Bu şekilde devletin daha önce dağıttığı, tapu ve iskan verdiği, ancak daha sonra 2-B kapsamına aldığı yerler, eski sahiplerine bedelsiz verilmiş olacak. Kişiler adına herhangi bir şekilde tapu kaydı oluşturulmuş yerler de, harca esas değer üzerinden eski maliklerine verilecek. Buna göre, eskiden tapusu verilip, daha sonra 2-B diye şerh konulan araziler, hak sahiplerine devredilecek.
TAKSİTLE ÖDEME
2-B'lerin satışı da, Hazine taşınmazlarının satışına ilişkin esaslara tabi olacak. Ancak Hazine taşınmazlarının bedellerinin ödenmesindeki 2 yıllık taksit süresi, 2-B arazileri için 4 yıl olarak uygulanacak. Hak sahipleri isterlerse bedeli peşin, isterlerse de faiziyle 4 yıl taksitle ödeyebilecek. 2-B'lerin satışından elde edilen gelirler, orman köylüsünün kalkındırılması, orman köylüsünün nakli ve yeni orman alanlarının ıslahı için kullanılacak.
Balıkesir ve Muğla önde
Türkiye'de 473 bin hektarlık bir alanı kaplayan 2-B'lerin en yoğun olduğu iller Antalya, Mersin, Balıkesir ve Muğla. Antalya'da orman vasfını kaybetmiş araziler 45 bin 548 hektarlık bir alana yayılıyor. Antalya'yı 39 bin 287 hektar ile Mersin, 34 bin 887 hektar ile de Balıkesir izliyor. Orman vasfını yitirmiş arazilerin 22 bin 233 hektarının üzerinde, büyük ilçeler dahil çok sayıda yerleşim yeri var.
2-B arazilerinin yüzde 4,7'sini oluşturan yerleşim yerlerinin 6 bin 624 hektarı üzerinde ilçe, 8 bin 514 hektarı üzerinde belde, 7 bin 35 hektarı üzerinde de köylerin olduğu görülüyor. Böylece 2-B'lerin yüzde 1,5'lik bölümünü köyler, yüzde 1,8'lik bölümünü beldeler, yüzde 1,4'lük bölümünü de ilçeler oluşturuyor.
