Alaçatı, yeşil dünyanın tutkunlarını buluşturdu

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen festival, yemek ve ot toplama yarışmalarıyla renklendi. İki gün süren ve dün sona eren festivale katılanlar doğal yiyeceklerin tadına vardı

KAHRAMAN DURAK (HABER MERKEZİ)
Baharın habercisi olan, Geleneksel Alaçatı Ot Festivali, birbirinden renkli etkinliklerle sona erdi. İlk gün kortej yürüyüşüyle başlayıp klasik müzik dinletisi ve akşam verilen gala yemeği ile devam eden festivalin ikinci gününde Alaçatı'nın ünlü ve birbirinden lezzetli yemek çeşitleri, Türkiye'nin tanınmış simalarının değerlendirilmesine sunuldu. Türkiye'nin dört bir yanından katılan vatandaşların yanı sıra yurt dışından gelen ziyaretçilerin de yoğun ilgi gösterdiği festival, Alaçatı'yı canlandırdı.
Bine yakın çeşit
Baharın gelmesiyle otların da boy gösterdiği Alaçatı'da düzenlenen 4. Ot Festivali'nde bine yakın ot çeşiti, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Ziyaretçiler, açılan tezgahlarda hem Alaçatı'da yetişen otları satın alma fırsatı buldu hem de otlardan hazırlanan yemek ve hamur işlerini tatmanın keyfini yaşadı. Renkli görüntülerin yaşandığı standlarda radika, turp otu, şevket-i bostan, enginar, cibes, arapsaçı ve latin çiceği gibi Alaçatı'da yetişen birçok ot yer buldu. Bahar aylarında kırlarda yetişen sarı ve beyaz papatyaları da standlarında sergileyen Alaçatılıların, papatyalardan yaptıkları taçlar da ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Vatandaşalar, yerli üreticilerden doğal ve özel otları hem satın alma ve bilgi alarak bölgede yetişen otlar hakkında bilgi sahibi olma fırsatı buldu. Festivale özellikle İstanbullu katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.
Külkedisi pilavından Germiyan böreğine
Festivalin ikinci günü "En fazla otu kim toplayacak?", "En güzel ot yemeğini kim yapmış?" adlı iki farklı yarışma düzenlendi. Amatör yarışmacıların katıldığı etkinliklerde kazananlar altın ödülü verildi.
Gençlere özel "En fazla otu kim toplayacak" yarışmasında kazananlara altın ödüllerine ek olarak bilgisayar ve kol saati ödülleri dağıtıldı. Yarışmada salata ve mezelerde kazayağı otu salatası, kırmızı biberli kuzu kulağı salatası, etsiz ot yemeklerinde mercimekli ebegümeci, taze sarımsaklı şevket-i bostan, arapsaçı köftesi, çalkama, girit usulü çalkama, otlu karnıyarık, körmen helvası ve çağla yemekleri yarıştı. Etli etsiz ot yemekleri kategorisinde kuzu etli enginar, güveçte terbiyeli şevket-i bostan, bıldırcının ot rüyası, otlu ekmek eşliğinde oğlak etli şevket-i bostan. Deniz ürünlü ot yemekleri kategorisinde, levrek şöleni ve tereyağ limon sos eşliğinde şevket-i bostan yatağında sahanda baby ahtapot. Hamur işi ve ve pilavlar kategorisinde ıspanaklı - ısırgan otlu tepsi böreği, otlu peynirli çıtır börek, üç peynirli otlu tart, Germiyan çarşaf böreği, otlarla bezenmiş komat, külkedisi pilavı, pazı yatağında otlu pilav, sakızlı tarhana pidesi, ıspanak ve radika karışımı börek, ekşili pilav, arapsaçı ısırgan otu kaneloni. Tatlılar kategorisinde ise Nazmiye Taşbasan adlı katılımcı, karabaşotu reçeli ile yarışmaya katılım yapıldı.
Gülfidan nine birinci oldu
Yarışmanın birincisi, "Körmen Helvası" yemeğiyle 76 yaşındaki Gülfidan Eskici oldu. Yarışmada Çağla yemeği ile Yeliz Kurt ikinci, tereyağ limon sos eşliğinde şevket-i bostan yatağında sahanda baby ahtapot yemeğiyle Abdullah Tınaz üçüncü oldu. Ot toplama yarışması kategorisinde yarışmasında başarılı olan yarışmacılar da ödüllerini aldı. Ot toplama yarışmasında birincilik ödülünü Gizem İncebağ yenebilir 95 çeşit ot ve çay yapımı ve güzellik için kullanılacak 15 çeşit ot toplayarak kazandı. İkinci olan Nuran ve Hüseyin Erdem ise 91 çeşit yenilenebilir ve 16 çeşit diğer amaçlarla kullanılabilir ot topladı. Fulya İnci ise 81 yenilebilir 12 kullanılabilir ot toplayarak üçüncü oldu. 11 yaşındaki Kaan Cansın'a ise jüri özel ödülü verildi.
Otlarla yapılan birbirinden özel yemeklerin yarıştığı festivalde jüri koltuğunda ünlü isimler yer aldı. Yemek jürisinde Ertan İplikçi, Osman Hakkı Akbaykal, Ayhan Sicimoğlu, Dr. Ayfer Tan, Gökçen Adar, Feridun Egünü, Dr. Mehmet Tutar hazırlanan yemekleri değerlendirirken, ot jürisinde Ahmet Keçeci, Rahmi Yılmaz, Prof. Dr. Dursun Eşiyok, Süreyya Üzmez, Erhan Şener ve Önder Türkkanı yer aldı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.