İzmir, 4 saatlik yağmurda boğuldu

Dün sabaha karşı başlayan şiddetli yağış, önceden yapılan uyarılara rağmen önlem alınmadığı için hayatı felç etti. Büyükşehir'in kurtarma araçlarının bile suya battığı yağmurda ev, işyerleri ve araçlar hasar gördü

TOLGA TEKİN-METİN BURMALI-ONUR ÇAKIR-KADİR KEMALOĞLU-FATİH ABACIOĞLU-ENGİN TATLIBAL
İzmir'in geçtiğimiz hafta yağışlı havanın etkisine girmesiyle hem Valilik hem de meteoroloji yetkilileri önlem alınması için uyarılarda bulundu. Cuma günü kısa süren yağışın ardından Meteoroloji Müdürlüğü uyarılarını daha da yoğunlaştırırken kent genelinde olası su baskınlarına karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir önlemin alınmadığı ortaya çıktı. Dün sabah erken saatlerde başlayan 4 saatlik yağıştan sonra, İzmir adeta boğuldu. Büyükşehir'in bu tür olaylarda kurtarma, tahliye, acil sağlık müdahelesi gibi işlemler için kullandığı itfaiye ve AKS 110 araçları ise, Yenişehir'deki merkezlerinde suya gömüldü. Sulara gömülen araçların bulunduğu merkezdeki kuleye ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "İşimiz İzmir, gücümüz İzmir" sloganının yer aldığı bir afişin asılı olması ise, trajikomik bir tablo ortaya çıkardı. Günler öncesinden yapılan uyarılara karşı kentte hayatı felç edecek bu yağış için Büyükşehir bünyesinde önceden bir kriz masasının bile oluşturulmadığı öğrenilirken, vatandaşlar önlem alınmamasına isyan etti.

Sokaklar Venedik gibi

İzmir'e rekor yağmur 29 Eylül 2006'da yağdı. Metrekareye 24 saatte 145.3 kilogram yağış düştü. İkinci rekor yağış 8 Şubat 2010'da gerçekleşti ve metrekareye 137.9 kilogram yağış düştü. O tarihe kadar kuraklık nedeniyle ortaya çıkan Tahtalı Barajı Havzası'nda cami yine sular altında kalmış, barajlar da tamamen dolmuştu. Dün ise kent merkezine yalnızca 4 saatte metrekareye 53.6 kilogram yağış düştü. Kısa zamanda yağan ancak rekorun üçte biri kadar düşen yağış, kentin tamamını felç etti. Öğle saatlerine kadar da yağış miktarı 55.6'ya kadar çıktı.
Yeşildere'de kırmızı alarm
Dün sabah saat 06.00'da başlayan sağanak, ilk 1.5 saatte etkisini gösterdi. Bu sürede metrekareye 16.4 kilogram yağış düştü. Kent genelinde hemen hemen her yerde su baskınları oluşmaya başladı. 4 saat aralıksız yağmurda metrekareye düşen yağmur miktarı 53.6 kilograma ulaştı. Yollar ve caddeler göle döndü. Ankara Caddesi, Altınyol, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Yeşildere, Talatpaşa'da trafik durma noktasına geldi. Mersinli, Çınarlı, Buca, Gaziemir, Alsancak başta olmak üzere İzmir'in dört bir yanı sular altında kaldı. Ev ve işyerleri su dolan vatandaşlar, kendi çabalarıyla yağmur sularını tahliye etmeye çalıştı.
Yağmurun ilk saatlerinden itibaren ilk olarak kent içindeki yağmur sularının toplandığı en büyük dere olan Meles'in denizle buluştuğu nokta taşmanın eşiğine geldi. Ardından Meles'in Yeşildere bölümü taştı, dere kenarındaki evler su altında kaldı. Eşyaları sulara göm ülen vatandaşlar, kovalarla yağmur sularını boşaltmak için yoğun çaba sarfetti. 19 Mayıs Mahallesi halkı yağmur sularından kurtulmak için günboyu mücadele ederken, tüm aramalara rağmen hiçbir yardım ekibinin gelmediğini iddia etti. Bu sırada sel sularına kapılan çok sayıda hayvan da telef oldu.
Muhtar isyan etti
Yeşildere'de 50 yıldır araç ve yayalar tarafından kullanılan köprü de azgın sulara yenildi. 19 Mayıs Mahallesi Muhtarı Mustafa Sayar, vatandaşlarla birlikte afet bölgesinde toplanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösterdi. 50 yıllık köprünün yıkılmasına isyan eden Muhtar Sayar, "Ben bu köprünün restore edilmesi için defalarca belediyeye başvurdum. Ama ilgilenen olmadı. 50 yıldır bu köprüyü araçlar ve yayalar kullanıyordu. Şirinyer'de belediyenin yaptığı yağmur tahliye kanallarından sular hep buraya akıyor. Belediye derenin etrafına istinat duvarları örerek bu afeti önleyebilirdi. Burada halk perişan oldu. Ama bir mahalle muhtarı olarak belediyeden hiçbir yetkiliye ulaşamıyoruz. İzmir'i yönetenler artık yaptıklarından utansın" diye isyan etti.
Sel felaketinden en çok etkilenen bölgelerden biri olan 19 Mayıs Mahallesi'ndeki halk, evlerini basan su nedeniyle eşyaları da kullanılamaz hale geldi. 2251 sokaktaki evi sular altında kalan Hanife Karakurt ise gözyaşlarını tutamadı. Eşi Mehmet Karakurt'un teselli etmeye çalıştığı Hanife Karakurt, "Evde 2 çocuğumu selden zor kurtardım. Evimiz ve eşyalarımız sular altında kaldı. Bize bir şey olsaydı bunun hesabını kim verecekti? Lanet olsun İzmir'i yönetenlere, bizi bu hale getirenlere" diye gözyaşları içinde tepkisini dile getirdi.
Altgeçitlerden geçilmiyor
Kent genelindeki altgeçitlerde dün hep benzer görüntüler yaşandı. Gazi Bulvarı'ndan geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı Kemer Altgeçidi, yağmur nedeniyle göle döndü. Bu nedenle yol saatlerce trafiğe kapalı kaldı. Konak Altgeçidi de yine önceki yağmurlarda olduğu gibi sulara gömüldü, trafik güçlükle sağlandı. Yağmurdan enerji hatları da etkilendi, internet zaman zaman kesildi.
İzmir'in en gözde semti Alsancak da taşan sulardan nasibini aldı. Kentin vitrini durumundaki Kordon adeta denizle birleşti, işletmeler su altında kaldı. Esnaf, yağan her yağmurda tedirginlik yaşadıklarını, yıllardır da her yağmurda işyerlerini su bastığını söyledi.
BÜYÜKŞEHİR: DENİZ KABARDI YAĞMUR SUYU GERİ TEPTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte yaşananlarla ilgili yaptığı açıklamada yaşanan manzaraya denizin 75 santimetre yükselmesinin neden olduğunu savundu. Belediyeden yapılan açıklamada, İZSU Genel Müdürlüğü'nün Pasaport'ta kurduğu Meteorolojik ve Akım İstasyonu'nun, dün sabah 06.00 ile 10.30 saatleri arasında deniz suyunun 75 santimetre yükseldiğini belirlediği bildirildi. Açıklamada, deniz suyunun kabarmasıyla derelerin taşıdığı suyun geri tepmesine yol açtığı ve kentin çeşitli bölgelerinde su baskınları yaşandığı belirtildi. İZSU, İtfaiye Daire Başkanlığı, Fen İşleri ve İZBETON'a bağlı ekipler, 670 personel, 192 araç, 92 motopomp, 42 iş makinesi, 18 kamyon, 19 iş makinesi, 5 vinç, 4 adet vinçli kamyon, 29 kanal aracı ve 24 çekicinin kentin kritik noktalarında aralıksız çalıştığı, bu çalışmalarda İZSU'ya kanal temizlemede hizmeti veren müteahhitlerin ekipmanlarının da kullandığı belirtilerek, "İzmir Büyükşehir Belediyesi, gece başlayan ve aralıksız devam eden yağışın doğurduğu sel baskınlarına karşı çalışmalarına aralıksız devam ediyor" denildi.
Bu arada İzmir'de Kızılay'ın da her hangi bir yardım durumunda harekete geçmek üzere hazır beklediği açıklandı.

En çok Seferihisar'a yağdı

Yağıştan en çok 19 Mayıs Mahallesi'nin etkinlendiği belirtilerek, "Mahallede önce temizlik ardından yemek yardımı yaptı. Evini kullanamayacak durumda olanlar için Huzurevi'nin bir binası boşaltıldı. Vatandaşların zararlarının karşılanacağı bildirildi. Zarar Tespit Komisyonu çalışmalarına başladı. Komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra, vatandaşların zararlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak" dedi.
Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürlüğü verilerine göre, yağış daha çok Seferihisar, Güzelyalı, Urla ve Menderes'te etkili oldu. En çok yağış Seferihisar'a düştü, metrekarede 83.4 kilogram yağış kaydedildi. Sakin Şehir'de İZSU tarafından daha önce ıslah edilen dört derenin taşması nedeniyle cadde va sokaklar dereye döndü, bir istinat duvarı yıkıldı iki otomobil hasar gördü, sel suları nedeniyle İzmir-Seferihisar karayolu 1.5 saat trafiğe kapandı.
Sosyal medyada topa tutuldu
Yağmurla birlikte İzmirliler yaşadıklarını sosyal medyaya taşıdı, burada ağır eleştirilerde bulundu, duruma isyan etti. Vatandaşlar içinde bulundukları durumu gösteren yüzlerce fotoğraf da paylaştı. Yağmurla birlikte twitter'da da adeta fırtına esti. Bir kullanıcının, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden halka büyük jest.. Artık Venedik'e gitmenize gerek yok..." tweet'i dikkat çekti. Benzer tepkiler de birbirini izledi.
Bu durum twitter'da siyasetçilerin bir numaralı gündem maddesi oldu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, "Medeniyetimizin güzel bahçesi İzmirimiz iyi yönetime kavuşuyorsun. Az kaldı" yorumunda bulundu ve Basmane'deki fuar kapısındaki sel görüntüsünün fotoğrafını paylaştı.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise, "İzmir'i esir alan yağmur değil CHP... Tedbirini alırsan Allah'ın hikmetinden zarar gelmez" diye yazdı. AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ise, "Bir teklif: İzmir itfaiyesine bundan böyle yüzme bilmeyen eleman alınmasın. İzmir itfaiyesi sular altında. Bu resim belediyenin çöküşünün ispatıdır. Başkan Kocaoğlu derhal istifa etmelidir" diye konuştu. AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, twitter'dan fotoğraflar paylaşarak, "Şair Eşref Bulvarı'ndayım. Trafik durma noktasında. Aracın içinde mahsur kaldık diyebilirim" yorumunda bulundu.
twitt'lerden...
AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Aziz Demir'in geçtiğimiz günlerdeki "Ne çektin be İzmir" başlıklı açıklaması twitter'da günün konusu olmuş, Türkiye gündemine oturmuştu. Dünkü sel görüntülerinin ardından vatandaşlar twitter'daki eleştirilerini sürdürdü. İşte onlardan bazıları:
- Venedik belediye başkanı Massimo Cacciari İzmir'i kardeş şehir ilan ettiğini açıkladı.
- Venedik sokaklarını bilmiyenleri yağmur sonrası İzmir'e bekliyoruz.
- Bir sandal bir kürek.. Al sana Venedik.
- Venedik'e gondol sefası yapmak için gitmeye gerek yok! İzmir'e yağmur yağınca İzmir'e gidin. Belediye zaten gondol verir.
- Yağmur+İzmir= Venedik.
- Belediye otobüsleri iptal oldu. Gondol sefer sayı ve sıklıkları artırıldı
- Yağmur bir saat bile yağsa Vedenik'i solluyoruz. Yaşasın İzmir Köy Belediyesi!
- "Venedizmir" projesini hayata geçirdik. Çalışıyoruz işte.
- Biz İzmir'e arabayla geldik ama yanlış oldu, tekneyle gelmemiz lazımmış.
- İzmir Belediyesi'nden görülmemiş hizmet! Sokaklarda biriken yağmur sularında ücretsiz yüzme kursu.
- Önce soğuk geliyor ama girince alışıyorsun (İzmir'de yağmur)
- Bizi yağmur değil, İzmir'in altyapısı vurdu...
- 90 yıl geçti, İzmir Belediyesi bir yağmur suyunu denize dökmeyi beceremedi.
Yağış 3 gün sürecek
İzmir Valiliği dün bir uyarı mesajı daha yayınlayarak hem ilgili kurumların hem de vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmasını istedi. Yapılan uyarıda, "Yağışların bugün rüzgarla birleşerek etkisini kuvvetlendireceği beklenmektedir. Yarın sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların etkisini azaltarak aralıklarla hafif hafif devam etmesi ve cuma günü bölgeyi tamamen terk etmesi beklenmektedir. Yağışlarla beraber sıcaklığın Pazartesi gününden itibaren 4-6 derece azalacağı tahmin edilmektedir. Hava şartlarının oluşturabileceği olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir" denildi.
İtfaiye suya battı!
İzmirlilerin bu tür afetlerde destek beklediği itfaiyenin Tepecik'teki hizmet binasının sular altında kalması ise, Büyükşehir Belediyesi tarafından günlerdir uyarısı yapılan yağışa karşı hiçbir önlem almadığını hatta yağışa müdahele edeceği araçları bile su baskınlarından koruyamadığını gözler önüne serdi. Yağmurla birlikte Melez Deresi'nin yükselmesiyle sular, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın Yenişehir'deki bahçesine kadar ilerledi. AKS biriminin de bulunduğu bina bahçesinde, yağmur sularına gömülen dev araçlar sel baskınlarına karşı hizmet veremez hale geldi. İtfaiye görevlileri bu araçlara ancak botlarla ulaşabildi.
Yağmurla birlikte İzmir'in simge yapılarından, üzerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun resmi ile "İzmir'e hoşgeldiniz" yazısının bulunduğu İzmir Fuarı'nın 9 Eylül Kapısı'nın da yer aldığı Basmane Meydanı sulara gömüldü. Mürselpaşa Bulvarı ve arka sokaklardaki araçlar ise göle dönen yollarda kayboldu, vatandaşlar zor anlar yaşadı. Bölgedeki deri atölyelerinde işe yetişmek isteyen vatandaşlar tahta ve plastik kasaları kayık gibi kullanarak işyerlerine ulaşabildi.
Basmane'deki su baskınından tarihi tren garı ile İZBAN hattı da etkilendi, Metro seferleri de uzun süre yapılamadı. Basmane gibi birçok metro istasyonunu su bastı.

Ege sağanak yağmura teslim


Şiddetli yağmur ve fırtına, Balıkesir, Aydın, Muğla ve Manisa'da da etkili oldu. Birçok işyeri ve ev sular altında kaldı, fırtına doğaya zarar verdi

ERDAL ÇARBOĞA-ZEKİ ÖZKESKİN-ADEM ÜLKER (MUĞLA-AYDIN-MUĞLA-MANİSA-BALIKESİR)
Dün tüm Ege'yi etkisi altına alan şiddetli yağış ve kıyı şeridinde etkisini gösteren fırtına, Ege'yi de teslim aldı. Bölgenin birçok şehrinde sağanak ve şiddetli rüzgar hayatı olumsuz etkiledi, trafik alt üst oldu, tarım arazileri, ev ve işyerleri sular altında kaldı, yollar, araçlar ve doğa zarar gördü.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde geceden itibaren etkili olan sağanak nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Onlarca araç su basan cadde ve sokaklarda mahsur kaldı. Edremit Belediyesi itfaiye ve zabıta ekipleri tıkanan menfez girişlerini açmak için yoğun çaba gösterdi.
Plajı boşalttılar
Aydın'ın Didim ilçesinde saatteki hızı 30 kilometreyi aşan fırtına Altınkum Sahili'nde dev dalgalar oluşturdu. Bazı balıkçı tekneleri Taşburun Sahili'nde bulunan balıkçı limanına sığındı. Zaman zaman kabaran dalgalar nedeniyle Altınkum Plajı boşaltıdı. Bazı işyerlerinin masa ve sandalyeleri devrildi.
Kuşadası'nda cadde ve sokaklarda büyük su birikintileri oluştu. Trafik durma noktasına gelirken, çok sayıda kişi evlerinden çıkamadı. Özellikle Atatürk Bulvarı ve İnönü Bulvarı'nda sürücüler zor anlar yaşadı.
İZBAN'ı su bastı
Sağanak yağmur İzmir'in Aliağa ilçesinde de hayatı felç etti. Çanankkale-İzmir Karayolu sular altında kalırken, uzun araç kuyrukları oluştu. İZBAN'ın Aliağa altgeçidine su doldu. 15-20 santimetre derinliğine ulaşan su birikintisi yaklaşık 2 saatte tahliye edildi. Yolcular trenlere binmekte güçlük çekti.
Bodrum'da ise yine bildik manzaralar ortaya çıktı. Tıkanan mazgallar nedeniyle rögar kapakları taştı. Araçlar yollarda mahsur kaldı. Yalıkavak'ta bir elektrik direği devrildi.
Balkon duvarını deldiler
Marmaris Yat Limanı'nda boyu 2-3 metreye yaklaşan dalgalar oluşurken, işyerlerinin kapısına kilit vuruldu. Şiddetli rüzgar birçok işyerinin tabelasını söktü, masa ve sandalyelere zarar verdi. Yollardaki su birikintileri nedeniyle ulaşımda zaman zaman aksamalar oldu. Bazı vatandaşlar ise balkonlarındaki su tahliye borularının yetersiz kalmasından dolayı, evlerine su girmemesi için balkon duvarlarını balyozla delerek yağmur suyunun akmasını sağladı. Kıyıda bağlı tekneler de sahipleri tarafından güvenli bölgelere çekildi.

Altgeçitler kapatıldı

Manisa'da ise kent merkezinde metrekareye 48 kilogram yağış düştü. Bazı ev ve iş yerlerini su bastı, caddelerde biriken su nedeniyle araç trafiği aksadı. Mimar Sinan Caddesi'ndeki Kanunu Köprülü Kavşak altgeçidi, biriken su tahliye edilene kadar araç trafiğine kapatıldı. Polis ekipleri araçları alternatif yollara yönlendirdi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.