İzmir'in Tire ilçesine bağlı Akçaşehir mahallesine kurbağaların yüzdüğü dereden şebekeye aktarılan içme suyunun yüksek fiyatla verildiği açıklamalarına İZSU'dan gelen "iddialar doğru değil" açıklaması vatandaşları kızdırdı. Yüksek faturaların suçlusu olarak da hedef gösterilen mahalle muhtarı Şevki Şenki, göreve 1 Nisan'da seçildiğini, ancak geçmişten beri kayıtların sağlıklı tutulmadığını söyledi. Şenki, "İZSU daha önceden niye sayaçları okuyup, abone numaralarını tespit etmedi de aylarca bekledi?" diye sordu.
Yeni Asır gündeme getirdi
Tire ve çevresinde yaşananları, "Kurbağalı dereden 5 bin liralık fatura çıktı" haberiyle okuyucularına duyuran Yeni Asır'ın yayını ses getirdi. İZSU'nun sayaçları aylardır okumaması üzerine biriken yüksek faturayla karşılaşan vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan, "Herşey kontrol altında" açıklamasından tatmin olmadı. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, yüksek faturanın sorumluluğunu "hatalı endeks bildirimi" yaptığı gerekçesiyle muhtarlığa attı. Mahalleye 2 ayrı kaynaktan su sağlandığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü, vatandaşın iddia ettiği gibi abonelere "Kurbağalı dere suyu" içirilmediğini, aksine iki ayrı depoda toplanan suyun klorlanıp, analizlere tabi tutulduktan sonra abonelere verildiğini savundu.
Akkuyu mahallesine içme suyu ağlayan kaynağın deposunda bugüne kadar hiçbir şekilde klorlama çalışması yapılmadığını ileri süren vatandaşlar, hatalı endeks okunmasının asıl sorumlunun ise yasanın yürürlüğe girdiği 1 Nisan'dan itibaren Ağustos ortalarına kadar kırsalda bulunan mahalleye uğramayan İZSU görevlileri olduğunu ifade etti. Yerel seçimlerin ardından Akçaşehir'de göreve başladığını belirten Muhtar Şevki Şenki, bu karmaşanın mahalle sakinlerini mağdur ettiğini ifade ederek, "1 Nisan'a kadar eskiye dönük endekslerin çoğu yanlış okunmuş. Önceki kayıtlar sağlıklı tutulmamış. İZSU daha önceden niye sayaçları okuyup, abone numaralarını tespit etmedi de aylarca bekledi? Şu ana kadar hesaplama hatası yapılan 30'a yakın abone belirledik. Onların da sayaçlarındaki endeksi bizzat kendim okuyup, yetkililere bildireceğim. Mahalleye su sağlayan iki ayrı kaynak ve depo mevcut. Ancak, Akkuyu mahallesindeki kaynak ve depo perişan halde. Üstelik suyu 94 kuruş gibi pahalı tarife yerine, 40-50 kuruştan kullanmak istiyoruz."
NADİR UYSAL
"Suyu kendileri içsin"
Köye suyun dereden verilmediğini ve yüksek faturaların muhtarlık tarafından hatalı endeks aktarımından kaynaklandığını belirten yetkililer, "11 aylık su faturalarının bedeli 50 ile 300 TL arasında değişiyor. Köylülerimiz 11 aylık su faturalarını faizsiz 5 taksitle ödeyebilir. Dere suyunun köye verilmesi söz konusu değil" dedi.
Mahalle sakinlerinden Ali Adıbelli ise, İZSU yetkililerinin depoda klorlama ve analiz çalışması yapmadığını iddia ederek "Derede kurbağa ve böcekler yüzüyor, domuz sürüleri su içip yıkanıyor. İnanmıyorlarsa gelip baksınlar. Acaba benim içmek zorunda bırakıldığım suyu kendileri içebilir mi? Madem yasa 1 Nisan'da yürürlüğe girdi, sayaçları okumak için niye beklediniz?" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
