TANSU EDİP GÖKBUDAK
Manisa'da nisan ayında hayvan yemiyle yapılan ekmeklerin "Salihli Ekmeği" adı altında satıldığının ortaya çıkmasının ardından İzmir'de alınan önlemlerin yeterli olmadığı ortaya çıktı. 3 ay önce İzmir'in göbeğinde açıkta ekmek satıldığını belgeleyen Yeni Asır, değişen hiçbir şey olmadığını, önlem alınmadığını fotoğraflayarak belgeledi.
Kimse denetlemiyor
3 ay önce Eşrefpaşa Pazarı'nda açıkta ekmek satılırken denetimlerin artırıldığının belirtilmesine karşın aynı pazarda hala açıkta ekmek satıldığı belirlendi. İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı kentin çeşitli yerlerinde, sokaklarda ve pazaryerlerinde "Salihli Ekmeği" adı altında açıkta satılan ekmeklerin hala denetlenmediğini söyledi. Sırtı, "Ne yazık ki İzmir'e dışarıdan yaklaşık 240 bin ekmek girmeye devam ediyor. Bu ekmeklerin nasıl ve nerede yapıldığı meçhul. Biz polis ya da zabıta değiliz ki açıkta ekmek satanlara müdahale edelim. Bunlara müdahale etmesi gereken yer belediyedir. Pazarda domates, soğan satar gibi ekmek satıyorlar" dedi. Sırtı, "Bu ekmekler genellikle Manisa ve Salihli'den geliyor. Biz defalarca uyarmamıza karşın, bu insanlar cami önlerinde, pazar ve sokaklarda açıkta ekmek satmaya devam ediyorlar" diye konuştu.
Zarar 1 milyon lira
Kente giren 240 bin ekmeğin hem sağlık açısından büyük tehdit hem de ekonomi açısından zarar oluşturduğunu söyleyen Sırtı, "Kentte bir günde 2,5 milyon ekmek üretilirken 2,2 milyon ekmek tüketiliyor. Yaklaşık 300 bin ekmek israf ediliyor. Bunun yanı sıra 240 bin ekmek yüzünden büyük zarar ediyoruz. Bu ekmekler için kullanılan un, harcanan enerji ve işçilik maliyetiyle birlikte 1 milyon liralık zarara uğradık" dedi.
Sırtı, kaçak ekmeklerin İzmir'e 5-6 yıldır girdiğini söyleyerek, "Ne yazık ki İzmirli hemşehrilerimiz 5-6 yıldır bu ekmekleri tüketiyor. Vatandaşlarımıza tekrar söylüyorum açıktan ekmek almasınlar. Fırınlarımıza güvensin. Eğer hijyenliğinden emin olmadıkları fırın varsa imalat yerine girip bakabilirler" diye konuştu.
Kaçak fırınlar türedi
Sırtı, 240 bin kaçak ekmeğin yanı sıra İzmir'in en önemli sorunlarından birisinin kaçak fırın olduğunu söyledi. Sırtı, kentte 100'e yakın unlu mamül dükkanının ekmek de ürettiğini söyleyerek, "Unlu mamülcüler fırın ruhsatı olmadan ekmek üretiyor. Ancak kimse bunu denetlemiyor. Böyle çalışan 100 unlu mamül dükkanının 65'i Buca'da bulunuyor" dedi.
"Bayatlamayan ekmek olmaz"
Sırtı, açıkta satılan kaçak ekmeklerin vatandaşlara "1 hafta boyunca bayatlamaz. Uzun süre tazeliğini korur" gibi cezbedici laflarla satıldığını söyleyerek, "Tamamen doğal yöntemlerle yapılan, içine herhangi bir katkı maddesi katılmayan ekmekler 1 gün içerisinde bayatlar. Ancak bu ekmeklerin bir hafta boyunca taze kalması içine nasıl bir katkı maddesi katıldığının göstergesi. Eğer yediğiniz ekmek uzun süre taze kalıyorsa o ekmekten şüphelenin" diye konuştu.
"Ekmekte hiçbir değişiklik yok"
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Ekmek-Unlu Mamuller Komitesi Üyesi Hüseyin Sağır ise aradan geçen zamana karşın hiçbir değişikliğin olmadığını söyledi. Sağır, "Belediye ekipleri Yeni Asır'da haber çıktıktan sonra birkaç gün denetim yaptı. Ardından yine denetimleri gevşetti. Ekmeklerin içine ne katılmış kimse araştırmıyor. Türkiye'nin en önemli şehri olan İzmir'de bir de gece vakitleri cami çıkışlarında kaçak lavaş satıyorlar" diye konuştu.


