İzmir’in yemekleri S.O.S veriyor
İzmir mutfağına özgü pek çok tarifin yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Kültürümüze tat veren yöresel yemeklerimizi gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak sorumluluğu” dedi
- İzmir
- 7.2.2016 20:27:40
Lezzet ve sağlık bir arada
Fadıloğlu, İzmir ve Ege mutfağının; balığın ızgara, sütlü ve buğulama olarak yapıldığı, bazı otların kuzu etiyle pişirildiği bazılarının ise az haşlanarak yeşil renklerinin ve besin değerlerinin korunduğu ve üzerine zeytinyağı ve limon karışımından oluşan sosların da döküldüğü sağlıklı bir mutfak olduğunu belirtti.
Fast değil slow food!
Türkiye'de obeziteyle mücadelede Ege mutfağı ile beslenmenin örnek alınabileceğini söyleyen Fadıloğlu, "Yemek yemede amacın sadece karın doyurmak olmadığından yola çıkarak, fast food akımına karşı slow food akımının benimsenmesine çalışılmalıdır. Buna uygun olarak da sebze ağırlıklı ve zeytinyağından zengin Ege mutfağını önerebiliriz" diye konuştu. Dr. Fadıloğlu, "Düzenlenen festivaller, fuarlar, yemek yarışmaları da geçmişteki tatları hatırlamak adına çok faydalı olabilir. Televizyonlarda yayınlanan yemek programlarıyla da bu yemekler hatırlatılmalı" dedi.
Zeytinyağlılar ve Sebze Yemekleri: Arapsaçı, Kabak Çiçeği Dolması, Enginar Dolması, Şevket- i Bostan, Ebegümeci, Bakla, Mücver, Çığırtma, Fava
Deniz Ürünleri: Sütlü Balık, Balık Köftesi, Midye Dolma, Papalina Tavası, Tuzda Lagos
Et Yemekleri: İzmir Köfte, Tire Köftesi, Papaz Yahni, Keşkek
Salatalar: Radika, Turp Otu, Deniz Börülcesi, Tarla Çivisi, Su Teresi, Labada, Isırgan Otu Tatlılar ve Hamur İşleri: Gerdan Tatlısı, Zerde, Lokma, Lor Tatlısı, Boyoz