İzmir’in yemekleri S.O.S veriyor

İzmir mutfağına özgü pek çok tarifin yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Kültürümüze tat veren yöresel yemeklerimizi gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak sorumluluğu” dedi

Değişik otları, şifa kaynağı zeytinyağı ve deniz ürünleriyle sağlıklı beslenmede örnek gösterilen İzmir'in mutfak kültürü, unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Sütlü Balık, Arapsaçı, Kabak Çiçeği Dolması, Şevket-i Bostan gibi pek çok yemeğin yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, "Kültürümüze tat veren İzmir ve Ege'nin yöresel yemeklerini gelecek nesillere aktarmak, üzerimize düşen önemli bir sorumluluk" dedi.

Lezzet ve sağlık bir arada

Fadıloğlu, İzmir ve Ege mutfağının; balığın ızgara, sütlü ve buğulama olarak yapıldığı, bazı otların kuzu etiyle pişirildiği bazılarının ise az haşlanarak yeşil renklerinin ve besin değerlerinin korunduğu ve üzerine zeytinyağı ve limon karışımından oluşan sosların da döküldüğü sağlıklı bir mutfak olduğunu belirtti.
Fast değil slow food!
Türkiye'de obeziteyle mücadelede Ege mutfağı ile beslenmenin örnek alınabileceğini söyleyen Fadıloğlu, "Yemek yemede amacın sadece karın doyurmak olmadığından yola çıkarak, fast food akımına karşı slow food akımının benimsenmesine çalışılmalıdır. Buna uygun olarak da sebze ağırlıklı ve zeytinyağından zengin Ege mutfağını önerebiliriz" diye konuştu. Dr. Fadıloğlu, "Düzenlenen festivaller, fuarlar, yemek yarışmaları da geçmişteki tatları hatırlamak adına çok faydalı olabilir. Televizyonlarda yayınlanan yemek programlarıyla da bu yemekler hatırlatılmalı" dedi.
İŞTE O YEMEKLER
Zeytinyağlılar ve Sebze Yemekleri: Arapsaçı, Kabak Çiçeği Dolması, Enginar Dolması, Şevket- i Bostan, Ebegümeci, Bakla, Mücver, Çığırtma, Fava
Deniz Ürünleri: Sütlü Balık, Balık Köftesi, Midye Dolma, Papalina Tavası, Tuzda Lagos
Et Yemekleri: İzmir Köfte, Tire Köftesi, Papaz Yahni, Keşkek
Salatalar: Radika, Turp Otu, Deniz Börülcesi, Tarla Çivisi, Su Teresi, Labada, Isırgan Otu Tatlılar ve Hamur İşleri: Gerdan Tatlısı, Zerde, Lokma, Lor Tatlısı, Boyoz

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.