Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin tamamını etkisi altına alacak şiddetli sıcak hava dalgası için uyarıda bulundu. Uzmanlara göre, sıcaklıklar mevsim normallerinin 6 ila 12 derece üzerine çıkacak ve birçok bölgede rekor seviyelere ulaşabilecek. Özellikle Basra Alçak Basıncı ve Afrika sıcaklarının birleşmesiyle oluşan sıcak hava kubbesi, Türkiye'yi günlerce etkisi altına alacak.

27 TEMMUZ'A DEK SÜRECEK
Meteoroloji Yüksek Mühendisi Kutay Mıhlıardıç, 27 Temmuz'a kadar Türkiye'nin üzerine çökecek olan sıcak hava kubbesinin, rüzgarı zayıflatıp havayı durgunlaştırarak sıcaklığı kilitleyeceğini söyledi. Mıhlıardıç, "Dışarı çıktığınızda sanki fön makinesinden gelen sıcaklığı hissedeceksiniz" uyarısında bulundu. Hava tahmin uzmanı Mehmet Özdemirci ise "Bugün için İstanbul'da 33 derece, Ankara'da 35 derece ve İzmir'de 40 derece sıcaklık beklentimiz var. Yarın ise, İstanbul'da 33 derece, Ankara'da 33 derece ve İzmir'de 39 derece olacak" dedi. Yüksek basınç altında sıcak havayı kilitleyerek dışarı çıkmasını engelleyen ikiz ısı kubbesi Avrupa'da yaşanan rekor sıcaklıkların başlıca nedeni olarak görülüyor.
GÖRDES BARAJI'NDA SU YOK
İzmir'de ise durum daha vahim görünüyor. İzmir, son yılların en kurak yaz mevsimini yaşarken kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları endişe verici seviyelere geriledi. Gördes Barajı'nda su seviyesi sıfıra inerken, Tahtalı Barajı da kritik eşikte bulunuyor.

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, "Gördes Barajı kurudu. Tahtalı'yı da kaybedersek İzmir'in içme suyu arzında ciddi anlamda olumsuzluk yaşanır" diyerek vatandaşların suyu tasarruflu kullanmasının önem taşıdığını ifade etti. İZSU verilerine göre, bu yıl Temmuz ayı itibarıyla barajlardaki kullanılabilir su miktarı geçen yıla göre ortalama yüzde 50'nin üzerinde azaldı. Şehrin en önemli su kaynaklarından Gördes Barajı'ndan artık su alınamıyor. Geçen yıl bu dönemde yüzde 24,33 su seviyesine sahip olan olan Tahtalı Barajı'nda ise seviye yüzde 9,66'ya düştü.
PLANLI KESİNTİ BEKLENİYOR
Su krizinin yalnızca iklim değişikliği değil, aşırı kullanım, artan nüfus ve küresel ısınmanın da etkisiyle büyüdüğünü vurgulayan İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, "Aliağa'daki Güzelhisar Barajı'ndan da kentimize su sağlamak için protokoller yaptık. Bunun yanında vatandaşlarımızın yapacağı yüzde 10 tasarruf bile bu anlamda çok büyük fark yaratabilir. Biz, zorunlu olmadıkça su kesintisine gitmemeye çalışacağız ama gerekirse vatandaşlarımızın hayatını en az etkileyecek şekilde planlı kesintilere başlatacağız" dedi.
Yeraltı kaynak sularında da kuraklıktan kaynaklı problemler yaşandığının altını çizen Gürkan Erdoğan, "Biz bu durumun önüne geçebilmek için yenileme kuyuları açtık. Göksu-Sarıkız'da 11 kuyu açtık. Halkapınar'da da 3 kuyu açtık. Elimizdeki tüm enstrümanlarla bu durumun önüne geçebilmek için yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz. Elimizde son kalan Tahtalı Barajı'nı yeni yağış mevsimine kadar elimizde tutmak istiyoruz. Planlı su kesintileri yapılmazsa kentin suyunun yarısını sağlayan barajları kaybederiz" diye konuştu.

EYYAM-I BAHUR SICAKLARININ ETKİSİNDEYİZ
BOĞAZİÇİ Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin temmuz sonu, ağustos başı itibarıyla görülen Afrika kökenli eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisinde olduğunu söyledi. Türkeş, "Eyyamı bahur halk arasında cehennem sıcakları, çöl sıcakları, Afrika sıcakları da deniyor. Bu dönem kara, deniz ve okyanusların ısındığı, Kuzey Yarım kürenin en sıcak günlerine karşılık geliyor. Türkiye bu dönemde hem kuzey Afrika kaynaklı çöl sıcaklıkları, hem de muson alçak basıncının ve onunla bağlantılı bir alt atmosfer sıcak hava dilinin, kuzeybatıya doğru ilerlemesinin bir sonucu olarak Arabistan, İran ve Orta Doğu kaynaklı çok sıcak tropikal hava kütlelerini taşıdığı ardışık, çok sıcak ve bazen de ekstrem sıcak hava koşullarından etkileniyor" dedi.

