Son dakika İzmir haberleri... İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON'a yönelik yolsuzluk soruşturmasında 'asfalt kaplaması, yol ve inşaat bakım onarım ve yenileme işleri'nde ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla açılan davada 44 tutuksuz sanığın yargılanmalarına devam edilecek. İşte davayla ilgili detaylar...

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON AŞ'de taşeron şirketler eliyle yolsuzluk yapıldığı iddiası sonrası soruşturma başlatıldı ve 1 Temmuz'da 157 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, eski CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya'nın da bulunduğu 139 şüpheli yakalandı.

Emniyet ve adliyedeki işlemlerin tamamlanmasının ardından aralarında Soyer, Aslanoğlu ve Kaya'nın da bulunduğu bazı şüpheliler tutuklandı, bazıları da serbest bırakıldı.

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından Soyer ve Aslanoğlu'nun aralarında bulunduğu sanıklar hakkında kooperatif davası açılırken, 'asfalt kaplaması, yol ve inşaat bakım onarım ve yenileme işlerindeki' yolsuzluk ile 'iş makinesi ve araç kiralanması hizmet alımında' yolsuzluk suçlamalarıyla 3 farklı iddianame hazırlandı. Heval Savaş Kaya 3 iddianamede de sanık olarak yer aldı.

TUTUKLU SANIK BULUNMUYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'asfalt kaplaması, yol ve inşaat bakım onarım ve yenileme işleri'nde ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede; aralarında eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya'nın da bulunduğu 44 kişi hakkında 3 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianame, İzmir 28'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve farklı zamanlarda sanıkların tahliyesine karar verildi.

İKİNCİ DURUŞMA GÖRÜLECEK
Sanıkların yargılanmalarına bugün İzmir 28'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. İzmir Adliyesi'nde görülecek olan duruşmaya tutuksuz sanıkların yanı sıra geçen günlerde İzmir İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi'ne yönelik 'zimmet' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski İZBETON AŞ Genel Müdürü Heval Savaş Kaya'nın da katılması bekleniyor.
DURUŞMA BAŞLADI
İzmir 28. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 3. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen duruşmaya, farklı bir soruşturma kapsamında tutuklu bulunan eski İZBETON AŞ Genel Müdürü Heval Savaş Kaya ile bazı tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları katıldı.
Celsede söz alan engelli kadrosu çalışanı E.A, parke sevkiyatı bölümünde görev yaptığını ve işsiz kalma korkusuyla amirlerinin verdiği talimatları yerine getirdiğini belirterek, "İşimi yapmaya devam ettim. Talep edilen malzemeye göre irsaliye düzenlenir. Önce üretime sonra muhasebeye gönderilir. Ardından hakediş hazırlanır. Gizli yaptığımız bir iş yok. Bunları yaparken de amirlerimin talimatıyla yaptım. Ben ve arkadaşlarımın bir sorumluluğu kesinlikle yok" dedi.

"BENİ ÇÖPÇÜ YAPMAK İSTEDİLER"
Tanık sıfatıyla dinlenen kantar görevlisi O.B, alana gelmeyen ve görmedikleri malzemelerin sevkiyatını yapmaları için kendilerine baskı kurulduğunu ifade etti. Bu yasa dışı talebi kabul etmediği için iş yerinde mobbinge maruz kaldığını savunan O.B, "Beni çöpçü yapmak istediler, kabul etmedim, emekliye ayrıldım" diye konuştu.
Diğer bir kantar personeli olan S.K. de benzer iddialarda bulunarak yaşananları mahkeme heyetine aktardı. Araçların alana gelmediği durumlarda kendilerinden irsaliye kesilmesinin istendiğini anlatan S.K, "Araçların gelmediği esnada görmediğim sevkiyatlara irsaliye kesilmem istenmişti. Olayla ilgili T.Ö.'ye bunu yapmayacağımı söyledim ve yapmadım. Bazı arkadaşlarımız işten kovulma korkusuyla itiraz etmediler" ifadelerini kullandı.
DOSYA BİLİRKİŞİYE GİDİYOR, DURUŞMA ERTELENDİ
Duruşmada söz alan diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları reddederek beraatlerini talep etti. Cumhuriyet savcısının adli kontrol tedbirlerinin devamı yönünde mütalaa vermesinin ardından mahkeme ara kararını açıkladı. Heyet, dosyada keşif yapılmasına ve ardından hazırlanacak raporun emekli bir Sayıştay denetçisine gönderilerek bilirkişi raporu alınmasına hükmetti. Sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına karar veren heyet, adli kontrol şartlarının devamına ve yeni tanıkların dinlenmesine hükmederek duruşmayı 24 Haziran'a erteledi.