SELİN ŞANLI
Bugün İtalya'nın en büyük bölgesi ve Akdeniz sularının en büyük adası olan Sicilya'nın Messina şehrine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Sicilya dünyada adı en çok bilinen yerlerin başında geliyor.
Akdeniz'in üçgen şeklindeki en büyük adasında Arap kültürünün etkileri halen hissediliyor.
Portakal, enginar ve badem Sicilya'ya Araplar tarafından getirilmiş.
Sicilyalılar üzümü kurutmayı ve hurma yetiştirmeyi de Araplardan öğrenmişler, ancak hurma son zamanlarda üretimi durduğu için halen Arap ülkelerinden ithal edilmekte.
Sicilya mimarisinde burada yaşamış her medeniyet bir iz bırakmış olsa da genel olarak Antik Roma izleri çok belirgin. Sicilyalılar bizler gibi çok sıcak kanlı ve çok misafirperver insanlar. Akdeniz'in en meşhur adasında kendinizi gerçekten evinizde hissedeceksiniz.
Messina Sicilya'nın üçgen yapısının en doğusunda bulunuyor ve Sicilya'yı İtalya'ya bağlıyor. Messina Boğazı Sicilya ya da İtalya'ya karayolu ile geçmek için tek yol olmasından dolayı coğrafi açıdan çok önemli. 250 bin nüfuslu bu şehir, tarihi mimarisinin zenginliği ve asırlar boyunca yaşamış değişik medeniyetlerin bıraktığı izlere sahip DNA'sı ile karış karış keşfetmeye değer Sicilya'nın en önemli şehirlerinden biri. Görülmesi gereken tarihi yapılar arasında en önemlileri Messina Katedrali ile La Chiesa dei Catalani isimli kilise bulunmakta;
Arap, Norman ve Bizans mimarisini yansıtan 12. yüzyıldan kalma bu kilise özellikle dış yapısının camilere olan benzerliği ile dikkat çekiyor.
BALIĞI ÇOK BOL
Antonello da Messina isimli ressam Messina'da yetişmiş 1400'lü yılların en önemli sanatçıları arasında.
Messina deniz kenarında olduğu için restoranlarında dilediğiniz kadar balık mevcut. Restoranlar zeytinyağlı ve salata çeşitleri ile bizim sahil beldelerimizdeki restoranlarımıza çok benziyorlar.
Konaklamak için tavsiyem Hotel Capo Peloro isimli 4 yıldızlı otel, konforlu odaları ve şık restoranı ile tatil için çok ideal, şehir merkezine de oldukça yakın.
Messina sakin ve yeşil doğası ve "mamertino" isimli üzüm bağı çeşidi ile ünlü. Mamertino şarabı Sicilya'nın en önemli ihraç ürünlerinden biri. Hem bu şarabı hem de Messina zeytinyağını muhteşem bir manzara eşliğinde ilgili bir misafirperverlik ile tatmak ve güzel yemekler yemek isterseniz Gatti Çiftliği'ne mutlaka gitmelisiniz.
1825 yılından kalma, 5 kuşaktan beri Sicilya kökenli Arjantinli Nicolas Gatti Russo ve ailesi tarafından işletilen 217 hektarlık bir alan üzerine kurulu olan çiftlik Messina gezinizin eminim en önemli durağı olacak. Öğle yemeğini burada yemek isterseniz (önceden yer ayırtmak şartı ile) sardalya köftesini mutlaka tadın, uzun zaman hatıralarınızda kalacak bir lezzet.
Gatti çiftliğinde kırmızı ve beyaz mamertino şarapları ve zeytinyağı üretimi yapılıyor. Çiftliğin bahçesi birbirinden güzel çiçek ve bitkiler ile donatılmış. Dilerseniz üzüm bağlarını bir rehber eşliğinde gezmeniz de mümkün, çiftlikten direk alışveriş de yapılabiliyor.
SOKAK HAYVANLARINA
Bu güzel deniz şehri aynı zamanda üniversitesi ile ünlü, Messina Üniversitesi'nin adının duyulmuş olmasının sebebi bu üniversitede "beslenme ve besin ürünleri üzerinde" yapılan araştırmalar.
Messina Üniversitesi "Science 4 life" isimli projenin sahibi; Besin Kimyası Ordinaryüs Prof. Giacomo Dugo başkanlığında yürütülen bu proje çerçevesinde üniversitedeki gelişmiş teknolojik aletler ile her türlü besin ürününün içindeki besin değerlerini ve katkı maddelerini tanımak mümkün.
Prof. Dugo teknoloji ve eğitim sayesinde daha iyi yaşamanın mümkün olduğunu söylüyor.
Son yıllardaki bilimsel verilere göre besinlerdeki katkı maddelerinin çoğalmış olmasından dolayı vücudumuzu zehirliyoruz ve daha çok hastalanıyoruz.
Prof. Dugo'ya göre yemek yemenin yeniden tadına vararak, eski lezzetleri yeniden keşfederek ve meyve ve sebzeleri zamanında yiyerek sağlıklı beslenmek veya katkı maddelerinin zararlarından korunmak mümkün. Kendisine göre eskilerin dedikleri gibi "herşeyin azı karar çoğu zarar" çok yerinde söylenmiş bir deyim.
Prof. Dugo Messina Üniversitesi'nde ve bilim dünyasında çok saygın ve yetkili bir isim.
Messina Üniversitesi'nde kalan yemekler kesinlikle atılmıyor, yemek artıkları sokak köpeklerine ve kedilere veriliyor. Prof. Dugo aynı zamanda zeytinyağının sağlık için kusursuz bir iksir olduğunu savunuyor, ve Sicilya zeytinyağının tanınması için girişimlerde bulunuyor.
Prof. Dugo Türkiye ve Sicilya arasındaki benzerliğin çok ilginç ve güzel olduğunu, iki ülkenin de bu benzerliği turizm ve ekonomi açısından değerlendirmelerinin çok faydalı olacağına inandığını da vurguluyor.
Messina'dan araba ile yola çıkıp güneye doğru inmeye başladığınızda birbirinden güzel deniz beldeleri ile karşılacaksınız. Sicilya gezisi özellikle yerlilerinin içten tavırları nedeniyle eminim ki en güzel hatıralarınız arasında yer alacak.
Bilgi için: www.capopelorohotel.it www.science4lifesrl.it www.tenutagatti.com
