Sağlıklı ve dengeli beslenmenin altın kuralıdır 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmek.
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bunun nedeni; günün ilk yenen yemeği olması ve vücudun tekrar harekete geçmesi için gerekli olan enerjiyi sağlayabilmesidir.
Kahvaltı düzenli yapılmaz veya atlanırsa, gün içinde açlık hissi yoğun olarak artacaktır. Bu sağlıklı olmayan bir alışkanlıktır.
Gün içinde vücudumuzun normal yaşamını sürdürebilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerji ihtiyacı özellikle sabahları uykudan kalktığımızda gereklidir. Düşen değerler (kan şekeri, kan basıncı vb...) bizi halsiz kılar. Kendimizi yorgun ve mutsuz hissedebiliriz.
Tahıllar iyi bir seçenek
Yoğun çalışan ve kahvaltı etmeye vakit bulamayanlar için en iyi seçenek sütle karıştırılıp yenebilen tahıllar olacaktır. Protein ve karbonhidratlar ile zenginleştirilmiş bu ürünler vücudumuza iyi bir yakıt kaynağı olacaktır. Sütle sulandırılmış olması da gerekli kalsiyumu ve hayvansal yağı vücudumuza kazandırır.
Meyve ise en iyi hızlı kahvaltı maddesidir.
Bu önemli öğün farklı ülkelerde ve kültürlerde daha farklı şekillerde hazırlanıp tüketilebiliyor.
Örneğin İngilizler kahvaltıda genelde 2 dilim kızarmış ekmek, bir kase tahıl veya mısır gevreğini tercih ederken, Vietnam'da kah-valtı, sıcak çorbanın yanında tavuk veya domuz pirzolası ile tamamlanır. Oysaki ülkemizde zeytin, beyaz ekmek, tereyağı, peynir ve bal/reçel gibi daha az kalorili maddeler tercih edilir.
Aceleye getirmeyin
Öğle yemekleri ise günün önemli ikinci öğünüdür. Dışarda veya evde yenmesi, bu öğünün es geçilmesi veya çok abartılması anlamına gelmemelidir.
Yine farklı ülkelerde yaşayan insanlar, öğle yemeklerini ve miktarlarını belirlerken farklılıkları ile dikkat çekiyorlar. İngilizler fast food türü yemekleri severken Almanlar da İngilizler gibi sandviç ve et ağırlıklı gıdaları beğenerek tüketiyorlar. İtalyanlar ekmek, makarna gibi karbonhidratlı besinlerini ve farklı peynirler ile süslenmiş yemekleri tercih ediyorlar.
Akşam yemeği, en az kalori içeren öğün olmalıdır. Yemekten sonra yapacaklarımızın kısıtlı olması nedeniyle gereksiz fazla kalori almaya vücudumuzun ihtiyacı olmaz.
Ancak birçok ülkede bu dikkate alınmaz ve bu öğün inanılmaz boyutlara ulaşır. Akşam yemeği hazırlarken kullanılan yağın miktarına, et ve sakatatların boyutlarına çok özen gösterilmelidir. Akşam yemeği aceleye getirilmemeli, normal bir zaman dilimi içinde tüketilmelidir.
Sağlıklı ara öğün tercihleri
3 kuru kayısı, 2 parça ceviz 1 kutu probiyotik yoğurt, 10-15 adet yaban mersini 1 kutu az yağlı süt, 1 adet taze meyve 2 adet grisini, 1 bardak ayran 1 kutu meyveli yoğurt, 10 fındık 3 adet diyet bisküvi, 1 fincan light sütlü nescafe 1 su bardağı yağsız patlamış mısır, 1 avuç kuru üzüm Çiğ sebzelerden oluşan salata tabağı, 1 dilim peynir, 1 adet etimek 1 avuç beyaz leblebi, 1 bardak kefir 5 adet kuru erik, 10 badem
