SEZER ALTAN
Dünya üzerinde pek çok farklı toplum ve bu toplumlara ait çok çeşitli ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel özellikler bulunuyor.
Yemek ve mutfak kültürü de toplumların kimliğini, yaşam şekillerini, beslenme alışkanlıklarını ve özgünlüğünü ortaya koyan önemli kültürel miraslar arasında yer alıyor.
Günümüzde dünyanın en ünlü mutfakları arasında sayılan Türk mutfağı da tarihsel süreç içerisinde farklı toplumlarla girdiği kültürel etkileşimle pek çok kültürden etkilenmiş ve bunun sonucunda da kendi zengin mutfak kültürünü oluşturmuştur.
BALKAN MUTFAĞI
Balkan mutfağı sadece bölgesel bir yemek kültürünü değil, aynı zamanda bir tarihi yansıtıyor.
Bu köklü tarihin içinde Osmanlı İmparatorluğu önemli bir yer tutuyor. Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan'da asırlar boyu süren Osmanlı idaresi burada diğer yerleşik kültürlerle kaynaşmış, bölgedeki farklı milletlerin farklı mutfak kültürleri de doğal olarak iç içe geçmiş. Bugün hala bunların izlerini görmek mümkün...
Karadağ Sancak'tan 1958 yılında göç etmiş ailenin kızı olan, 10 yıl özel sektörde profesyonel yöneticilik yaptıktan sonra Bosna'daki savaşın acılarını yaşayan ve ölümü ensesinde hisseden Ayşe Karadan, Bosna'ya ziyaret ettiğinde orada Boşnak böreğini, bu tarihi lezzeti yaşatmaya karar vermiş.
Ayşe Karadan da birçok Boşnak kızı gibi börek konusunda çok marifetli. Yeteneklerini kendine saklamamış, önce evden başlamış onun hikayesi;
Ayşe hanım evde pişiyor, Alsancak'taki mekanında satıyordu, şimdi bu lezzet mekanlarına Kemeraltı da eklenmiş.
Bugün ailenin işletmesi olmuş.
Ayşe Hanım bugünlere geleceğini, biliyormuş. Zincirleşmeye, şubeleşmeye karşı olduğunu belirten Karadan, lokanta usulü değil ev usulü yemek yapmayı önemsiyor.
BÖREKLERİN ÖYKÜSÜ
Ayşe Karadan'ın işe başlama ve lezziz böreklerinin öyküsü 2004 yılında ilk olarak Alsancak'ta başlamış, orası hala aktif.
4 yıl önce Kemeraltı'nda tarihi Abacıoğlu Hanı'nda mekan açmış Ayşe hanım... Bir hayalini gerçekleştirmek ve tarihi mekanda lezzetlerini severek sunmak istemiş. Şimdilik yeni bir mekan düşünmüyor ancak onu taklitleri düşündürüyor. Sık sık "Biz Kemeraltı'nı çok seviyoruz.
Bize çocukluğumuzu hatırlatıyor" diyor.
Ayşe Hanım 2004 yılında Türkiye'de ilk Boşnak böreğine marka tescili yaptıran kişi.
İşyerinin ismini de "Ayşe"nin Boşnakça söylenişi olan "Ayşa" olarak koymuş. Börekleri yaparken malzemenin doğal olmasına özen gösteriyor. Elde açılan yufkaların içi bol malzemeli...
Ayşe Karadan mekanın işletmeciliğini kardeşleri ve gelinleriyle yürütüyor.
BOŞNAK LEZZETİ ANADOLU'DA YAYGIN
Boşnakların önemli günlerde, özel misafirlerine ikram ettiği lezzetler Anadolu'da hala yaşatılıyor. Geleneksel yemeklere o kadar önem veriliyor ki her Boşnak kızı annesinden bunları yapmayı öğreniyor, yoksa gelin olamıyor. Boşnakça böreğe "Burek" deniliyor ve herkes kendi evinde yapıyor. Boşnak böreği çok ilgi görmüş çok sevilmiş.
Haftanın belirli günleri nostalji günleri yapılıyor, nostalji günlerinde meşhur kurutulmuş isli etli kuru fasulyenin tadı muhteşem. Büryan fırında pişiyor. Potoplika, Boşnakların geleneksel düğün yemeği, hala gelenek devam ediyor. Ayşe hanım, etli yufkada, yufkaları pişirip kurumaya bırakıyor, hazırlayacağı eti haşlıyor ve etin suyu ile yufka yumuşatılıyor. Üzerine haşlanmış et dökülüyor ortaya harika bir lezzet çıkıyor. Boşnak mantısı haftanın her günü yapılıyor; yufka ince ince ve elle açılıyor, börek gibi sarılıyor, tepsiye diziliyor.
Zelanik, otlardan yapılıyor. Aydın yöresine özgü mısır unu, ıspanak, ısırgan, kaymak ve peynirden imal ediliyor.
Tufahiya; elma tatlısı. Elmanın içi oyuluyor ceviz, bal ve tarçın konuluyor
