Kokoreç bir baharat armonisidir

Gurme Ahmet Güzelyağdöken ve iş adamı Kemal Çolakoğlu, gastronominin en ince işçiliğine sahip yiyeceği kokoreç için “Yemeyenin, yedikten sonra ‘‘güzel, biraz daha versene’ dediğidir” dedi

Kokoreç Kulübü'nün temeli Kanadalı Oliver Vetter'in, Hilton İzmir'e iki yıl önce genel müdür olarak atanmasıyla atıldı. İzmir Konağı'nın ünlü işletmecisi Firuz Özdikici ile dönemin İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu, Vetter'i atamanın şerefine yemeğe davet etti. İzmir Konağı'ndaki yemekte Vetter'e sakatat ve kokoreç tattırıldı. Hayatında ilk kez kokoreç yiyen Vetter, bu lezzete hayran kaldı.

SOKAK LEZZETLERİ ARASINDA

Oliver Vetter, verilen davete karşı bu kez kendi ev sahipliğinde daha büyük bir arkadaş grubunu ağırladı. Menüyü ise sakatat ve kokoreçle hazırlayan Vetter, bu lezzetin daha çok tanıtılması gerektiğini söyledi. Masada konuşulan fikir, bir kulüp olarak hayata geçti. Sokak lezzeti olarak bilinen kokoreçi otel, restoran ve daha bir çok mekanda yayılarak beğeniye sunulmasını isteyen grup o gün itibariyle Kokoreç Kulubü'nü kurdu.

'SAKATAT SEVMEM' DEMEYİN

İki yıldır İzmir ve çevresinde bu lezzetlerin hakkını veren birçok mekan keşfeden kulüp, birçok kişinin içerisinde olmak isteyeceği bir oluşum haline geldi. İzmir'in ünlü iş insanları, gurmeler, şefler, cemiyet hayatının önde gelen isimleri Kokoreç Kulübü'nün üyesi olarak sokak lezzetinin gönüllü tanıtım elçisi oldu. Duayen işadamı Kemal Çolakoğlu, Haluk Özyavuz, Bülent Akgerman, Zeliha Toprak, Ahmet Güzelyağdöken'in başını çektiği grup İzmir'in gastronomi kültürüne büyük ivme kattı. "Ben sakatat yemem" demeyin. Önyargılarınızı bırakın. Çünkü ben öyle yaptım. Hayatında kokoreç, sakatat yemeyen biri olarak ben, kulübe üye olunca neleri kaçırdığımı anladım. Sizin için de kulüp üyelerinden Kemal Çolakoğlu ve Ahmet Güzelyağdöken'e sordum. Biri iş adamı diğeri gurme. İkisi de bir lezzet doktoru.

DÜNYAYA TANITMAK GEREKİYOR

Siz 10 yıldır sokak lezzetleri için çalışıyorsunuz, neden bu kadar önemli?

Çünkü bizim kültürümüz. Bizim yemeğimiz, bizim lezzetimiz. Biz yemeğimize, lezzetimize sahip çıkmamız gerektiğine inanıyoruz.
Bunlar, yiyenin bir daha unutamadığı tatlar ve duyurmamız lazım.

KEMERALTI BU İŞİN BAŞKENTİ Mİ?

bin 500 yıllık bir kentiz ve Kemeraltı ile Anafartalar, bu lezzetin yoğunlaştığı bölgeler. Biz 10 yıldır İzmir Gourmet Guide adı altında Kemeraltı ve Anafartalar'da sokak sokak gezdik ve tüm lezzetlerimizi ortaya çıkardık, bunları arşivledik. Hazırladığımız lezzet rotalarıyla dünyanın dört yanından gelenleri bu bölgeleri götürdük. Kokoreç Kulübü de iki yıl önce bu açıdan önemli bir boşluğu doldurdu. Çok güzel işler başardı. Üyelerimiz aracılığıyla birçok kişiye ulaşmış olduk.

GASTRONOMİDE KOKEREÇİN BUGÜNKÜ YERİ NEDİR?

Bizim niş bir alanımızdır kokoreç ve sakatat. Bunu çok iyi anlatırsak büyük bir potansiyel de yaratmış oluruz. İzmir, bu anlamda kokoreç ve sakatat lezzetleriyle çok önemli bir yere sahip. Bunları yaşatıp dünyaya anlattığımız taktirde İzmir 'i de tanıtmış oluyoruz. Kokoreç işte böyle bir anlama sahip. Sadece bir lezzet değil aynı zamanda güzel bir tanıtım elçisi. Sakatatlarımızın herbirinin ayrı hikayesi var. Gastronomide hikayeler her zaman akılda kalır. Gastronomi turizminden pay almak istiyorsak akılda kalan bu lezzeti herkese anlatmamız lazım.

KOKOREÇ KULÜBÜ'NDE KİMLER VAR?

Kemal Çolakoğlu, Ahmet Güzelyağdöken, Haluk Özyavuz, Bülent Akgerman, Christopher Dologh, Emre Sarıgedik, Muharrem Toprak, Zeliha Toprak, Muzaffer Tunçağ, Mehmet Kurt, Serhat Kutlu, Kutlu Özemrak, Gözde Kaydırak, Özgür Kaya, Işıl Nişli, Haluk Nişli, Arygro Papipolu, Çağlar Tenekeci, Kazım Gürel, Stephanie Gürel, Tatiana Vetter, Seçkin Aysal, Şamil Akşit, Hasan İkat ve bendeniz.

KEMERALTI TAM BİR HAZİNE

NEDİR KOKOREÇ?

Baharat armonisine sahip harika bir lezzettir. Yemeyenin, yedikten sonra 'güzel' dediğidir. Beğenmeyenin tattıktan sonra "biraz daha versene" dediğidir. Kokoreç ve sakatat geniş bir menüdür. Sokak lezzeti olduğu gibi gastronominin belki de en ince işçiliğinin olduğu alandır.

SİZ HEM DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA GİTTİNİZ HEM DE İYİ BİR GURMESİNİZ. İZMİR'İN SOKAK LEZZETLERİ İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Müthiş bir değere sahibiz. Dünyanın hiçbir yerinde İzmir'in bu lezzetlerini bulamazsınız. Bu değere sahip çıkıp, koruyup, herkese tanıtmalıyız. Gastronomi turizmi, bugün başlı başına bir sektör haline geldi. Kemeraltı bu açıdan büyük bir hazine. Şambalisinden tutun kokerecine kadar harika lezzet duraklarına sahip. Hepsi de bizim kültürümüzü yansıtıyor. Bir mozaik kültürü bu. Her lezzetin ayrı bir hikayesi var. Tüm bunlar, İzmir'in dünyaya tanıtılması için çok önemli argümanlar. Kıymetini bilirsek, gastronomi turizminde fark yaratırız.


NİHAN YARKENT İNCE

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.