5 yaşından beri çamurlu ellerle geziyor

67 yıldır bir gün bile çamura dokunmadan duramadığını belirten çömlek ustası Ahmet Altıntop, artık bu mesleği yapacak çırak ve usta yetişmediği için üzüldüğünü söyledi.

Aydın Karacasu'ya özgür kırmızı toprağın işlemesiyle antik dönemlerden beri yapıldığı bilinen çömlekçilik günümüzde de geleneksel yöntemlerle 30'u aşkın atölyede yapılmaya devam ediliyor. Bu atölyelerden birinin sahibi olan Ahmet Altınçöp, 5 yaşındayken yani 67 yıl önce çamuru nasıl hayat verdiklerini Yeni Asır'a anlattı.

Altınçöp, "Topraklık mevkinde çıkarılan kırmızı toprak, traktör ve kamyonlarla atölyelerimize taşınıyor. Burada elenen topraklar öğütüldükten sonra çamur karma makinaları yardımıyla suyla buluşturulup çamur haline getiriliyor. Süzülen karışım, çamur dinlendirme havuzlarına aktarılıp bekletiliyor. Sonra yoğurma kazanlarına konulup, çömlekçi çarkında kullanılacak duruma gelinceye kadar yoğrulur.

Daha sonra biz ustalar yoğurma işlemi tamamlanan çamura güveç, saplı tava, tepsi, bardak, mumluk, şekerlik, küllük, kürdanlık, vazo, çaydanlık, cezve, saksı şeklini veririz. Bu ürünler ardından 700 derece fırınlarda pişirilerek hazır hale getirilir" dedi. Kendi deyimiyle "çamura aşık olan" Altınçöp, ilerleyen yaşına rağmen tek başına çalışıyor. Altınçöp, günde 8 saatini harcadığı işini Allah ömür verdikçe sürdüreceğini belirterek, "Bu ocağa girmedim mi kendimi huzursuz hissediyorum. Yılın 365 günü girmem lazım. Bir gün çamuru ellemediğinde ertesi gün çalışmak zor gelir. Zaten bu mesleği yapan artık kalmadı sayılacak kadar az. Yetiştirecek bir çırağının olmamasının üzüntüsünü yaşıyorum" dedi.

ARABİSTAN'A SATIYORLAR
Çömlekçiliğin güç kuvvet isteyen bir iş olduğuna dikkati çeken Altınçöp, bu meslekte "tamam oldum" denmesi için bir kişinin en az 5 yıl çalışması gerektiğini dile getirdi. Altınçöp , "Testilerimiz Türkiye'nin dört bir tarafında gidiyor. Zaten Karacasu testisi ünlüdür. Ürünlerimiz Çanakkale, Bursa, Eskişehir gibi birçok şehirlere gidiyor. Yurt dışında da çoğunlukla Arabistan'a gidiyor ama son zamanlarda da testilerimizin İstanbul'dan Avrupa'ya da gönderildiğini duyuyoruz. Ben artık bu işi zevk için yapıyorum. Yaş 72 oldu ve güç isteyen bir meslek bu" diye konuştu.
■ İHSAN KARATAŞ

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.