Büyükşehir Başkan adayı olduğu için kaydını İstanbul'a aldıran, buradan sildirdikten sonra da Ankara'ya kaydettirmeyen CHP lideri Kılıçdaroğlu oy kullanmadığı için 329 TL para cezası ödeyecek
ERSAN ATAR (ANKARA)
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu referandumda oy kullanamadı.
AK Parti, MHP, DSP, BBP, DP, Saadet Partisi liderleri oy kullanırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oyunu kullanamayan tek lider oldu.
Kılıçdaroğlu'nun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu 2009'daki yerel seçimler nedeniyle kaydını İstanbul'a aldırdığı, buradan sildirdikten sonra da geri Ankara'ya kaydettirmediği için oyunu kullanamadığı ortaya çıktı.
Kılıçdaroğlu gün boyunca kameraların karşısına çıkmayınca bu konuda farklı söylentiler çıktı. CHP Genel Merkezi bütün gün sessiz kalınca internet paylaşım sistemi "twitter"de, İstanbul'da oy kullandığı yayıldı. Oy kullanma süresinin dolmasına yakın saatlerde Kılıçdaroğlu'nun Ankara'ya gelmekte olduğu ve İzmit'te oyunu kullandığı iddia edildi ancak bu da söylenti düzeyinde kaldı.
MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Kılıçradoğlu ile ilgili bilmece akşam saatlerinde çözüldü. Buna göre Kılıçdaroğlu, Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu 2009'daki yerel seçimler öncesinde nüfus kaydını İstanbul'un Kağıthane semtine aldırmıştı. Kılıçdaroğlu evi boşalttıktan sonra başka birileri oturmaya başladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmen listelerini hazırlarken, adrese göre kayıt yenilediği için Kılıçdaroğlu'nun 2009'da kaydının bulunduğu evde sonradan oturmaya başlayan kişilerin kaydı yer aldı. Böylelikle Kılıçdaroğlu'nun kaydı İstanbul'dan silinmiş oldu.
Kılıçdaroğlu, 2009'dan sonra Ankara'daki evinde oturmaya başladı. Ankara'daki evinin bağlı bulunduğu muhtarlığa da kaydettirmeyince YSK'nın veri tabanında, kendisine ilişkin bir bilgi de yer almadı. Böylelikle Kılıçdaroğlu seçimlerde oyunu kullanamamış oldu.
Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamaması ile ilgili tartışmalar sürerken beklenen açıklama Genel Merkez'den, sandıklar kapandıktan yarım saat sonra, saat 17.30'da yapıldı. Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu Ankara Çukurambar'daki Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi'nde oyunu kullanırken, eşinin durumuyla ilgili sorulara, "Kendisi şu anda İstanbul'da" karşılığını vermekle yetindi.
Kılıçdaroğlu'nun sisteme kayıtlı olmaası halihde eline ulaşmamış da olsa seçmen kartıyla Türkiye'nin her yerinde oyunu kullanabileceği bildirildi. Referandumda, seçmen kütüklerinde kayıtlı olup da oyunu kullanmayanlara 22 TL para cezası uygulanacak. Kılıçdaroğlu, seçmen kütüklerinde kayıtlı olmadığı için bu cezayı ödemeyecek ancak nüfus kayıtlarını zamanında yenilemediği için 329 TL para cezası ödeyecek.
ÖZÜR DİLERİM
Kılıçdaroğlu, sonuçların alınmasının ardından yaptığı açıklamada, referandumdan çıkan sonuca saygı duyulması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu "Biz üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonra da mücadeleye devam edeceğiz" dedi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın referandum sonrası yaptığı konuşmada yeni anayasa için diğer partilerle görüşebileceğini açıklamasıyla ilgili olarak da, "Sayın Başbakan, uzlaşma kültürünü kabul ederse, baskıcı tutumundan vazgeçerse, gereğini de yaparsa görüşürüm" dedi. Kılıçdaroğlu, referandumda 'evet' ve 'hayır' oylarını veren siyasi parti sayısının birden fazla olduğunu, bir kutuplaşma ortaya çıktığını ifade ederek, "Başarı veya başarısızlık olarak nitelemek doğru olmaz. Bu sonuç CHP'nin başarısız olduğunu göstermez. Hayır çıksaydı da CHP'nin başarısı olmayacaktı" diye konuştu
Kılıçdaroğlu, oy kullanamaması ile ilgili olarak da bütün partililerden özür diledi ve şöyle devam etti: "Benim İstanbul'da kaydım vardı. Bilgim dışında birileri oraya gidip adresimi değiştirdiğime dair tutanak tutuyor. Bu polisleri kim göndermiştir, kaydımı kim silmiştir, neden bana bilgi verilmemiştir? Muhtarın bile haberi yoktur. Elbette güzel bir tablo değil. Eğer partililerimi üzdüysem herkesten özür dilerim. Benim seçmen kaydıma bakmam gerekirdi. Bu yoğunlukta bakamadım."
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin erken seçim isteğinin anımsatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "O konuda (erken seçim) kararı Adalet ve Kalkınma Partisi verecek. Parlamentoda sayısal çoğunlukları var. Erken seçim olursa biz erken seçime de hazırız tabi" dedi
