Başbakan'ın açıkladığı anket sonuçları büyük ses getirdi

İzmir'de CHP'nin yüzde 43.8, AK Parti'nin yüzde 37.7, MHP'nin yüzde 13 oyu olduğunu gösteren anketi değerlendiren CHP'liler, "Gerçekleri yansıtmıyor" yorumunda bulundu

AK Partililer, "Oyu, partisinden 2 puan aşağıda çıkan Başkan Kocaoğlu'nu kendi partilileri istemiyor. Adayımızı açıkladıktan sonra CHP'yi geçeriz" dedi. MHP'lilere göre rakamlar tamamen yönlendirme amaçlı
ONUR ÇAKIR (HABER MERKEZİ)
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün bir araya geldiği partisinin Egeli milletvekillerine açıkladığı İzmir ve Ege'nin diğer illeriyle ilgili anket sonuçları tartışma çıkardı. CHP'nin yüzde 43.8, AK Parti'nin yüzde 37.7, MHP'nin yüzde 13 olduğu anketi değerlendiren CHP'liler, "Başbakan teşkilatına moral vermeye çalışıyor. Bu anket gerçekleri yansıtmıyor" derken AK Partililer, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun oyu, partisinden 2 puan aşağıda çıktı. Kendi partilileri Kocaoğlu'nu istemiyor. Adayımızı açıkladıktan sonra CHP'yi geçeriz" yorumunda bulundu. MHP kanadından ise, açıklanan bu sonuçlarının tamamen yönlendirme amaçlı olduğu yorumu geldi.
Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı ankette CHP'nin İzmir'deki oyu yüzde 43.8, AK Parti'nin yüzde 37.7, MHP'nin ise yüzde 13 çıkmıştı. Ankette en ilginç sonuçlardan biri ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu'na "oy vermem" diyenlerin oranı yüzde 42, "oy veririm" ise 42 çıkması olmuştu. Milletvekillerine açıklanan bu rakamlar siyaseti ısındırdı. AK Partililer sonuçları "memnuniyetle" karşılarken CHP cephesi, "Bu sonuç doğru değil" yorumunda bulundu.

AK PARTİ
AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay:

İzmir'de uzun zamandır bu yana söylediğimiz gibi CHP ile AK Parti arasında bir uçurum yok. Yüzde 38-44 bandı kapanacak bir orandır. Ben de İzmir'de yerel seçimlerde AK Parti'nin çok iddialı olabileceğine, doğru adaylar, yoğun bir seçim çalışması ve İzmir'in, Ege'nin Türkiye'nin bütünüyle duyarlılıklarına özen gösteren bir siyaset dili ve söylemi ile İzmir'de çok sayıda belediyeyi hatta Büyükşehir Belediyesi'ni de kazanabileceğini ifade ediyorum. Yakın zamanda yapılmış bir anket. Bu anket sonuçları benim söylemimi destekliyor ve yerel seçimlere çok iddialı girmemiz için uygun bir zeminde olduğumuz gösteriyor.
Yerel yönetimlerin farklı birimleri ile sayın Büyükşehir Belediye Başkanı arasında uyumsuzluk olduğu söyleniyor. Burada önemli olan AK Parti ve CHP arasındaki farkın çok olmamasıdır. Yeni yılın başında kampanya başlamış olacak. Sonbahardan sonra adayımız belli olacaktır. Bütün adaylarımızı en doğru şekilde belirlememiz gerekiyor. Bu süreçte kimsenin hata yapma şansı yok. İzmirlinin duyarlıklarına özenli davranmak gerekiyor.

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay:

Anket sonucuna göre Kocaoğlu partisinden az oy alıyor ve başarısız. Bu sonuç bizim için oldukça olumlu. Her geçen gün ivme bizim lehimize yükselecek. Toplantıda milletvekillerimiz İzmir için hazırladığımız karınca modelini anlattı. Başbakanımız da not aldı. İl başkanları bana, 'nedir bu karınca modeli' diye soruyorlar. CHP'nin olumsuzluklar pompalamasına, kara propaganda yapmasına rağmen partimizin oy oranını koruduğunu görüyoruz. Bu sonuç teşkilatımızın moral ve motivasyonunu yükseltecektir.

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait:

AK Parti oy oranını koruduğunu görüyoruz. CHP'de ulusal oylar MHP'ye kayıyor. Kocaoğlu'na partisinden düşük oy çıktı ve başarısızlığı tescillendi. Partisinden az oy alması CHP'liler tarafından istenmediğini gösteriyor. Çözüm sürecinde bize destek 5 puan artmış. CHP-AK Parti arasındaki farkın 5 puan olması bir şey ifade etmiyor. Çok rahat kapatılacak bir fark. Aday belirlendikten sonra bu fark kapanır, biz öne geçeriz.

AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu:

Bu anket sonucu, gayret edersek İzmir'de başarılı olacağımızı gösteriyor. Önümüzdeki süreçte gerçekleri anlatmamız gerekiyor. Kocaoğlu'nun oyunun partisinden az çıkması gayet normal. Şaşılacak bir durum değil. İzmir'de hizmetler iyi gitmiyor. Bunu da herkes görüyor. İzmir hizmet bekliyor. Daha iyi çalışırsak daha iyi bir sonuç alacağız.
AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık:
Türkiye özel bir süreçten geçiyor. Bu süreçte AK Parti'nin İzmir'deki oyunu muhafaza ediyor olması bizim açımızdan oldukça olumlu. Kocaoğlu'nun oy oranının düşük çıkması başarısız olduğu anlamına geliyor. Kocaoğlu'nu engellemediğimizi herkes biliyor.
AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema:
AK Parti'nin genel seçimlerdeki oyunu koruduğunu görüyoruz. Bu, bizler için çok önemli. İzmirliler yapılanları ve yapılmayanları çok iyi bir şekilde görüyor. İzmir'in ihtiyaçlarına, taleplerine, uygun, adayımızı ve projelerimizi açıkladığımızda ve bunu sunduğumuzda oyumuz daha da artacaktır.
AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ:
Tabanda sürekli çalışma yaparak 2011 seçimlerinde aldığımız oy oranını koruduk. Anket sonuçları seçimlerin 2009'daki gibi olmayacağının en net göstergesi. Kocaoğlu'nun da kendi partisinden daha az oy alıyor olması da sorgulanması gereken bir durum.
CHP
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel:
Ismarlama bir anket. Seçim öncesi manipüle etmeye çalışıyorlar. Sonucun böyle olmadığını onlar da biliyor. Biz şu anda yüzde 50'nin üzerindeyiz. AK Parti görüp göreceği en yüksek oyu geçen genel seçimlerde gördü. AK Parti ile aramızda 10 puanlık fark olur. Bizim yaptığımız anketlerde Büyükşehir'de ve 30 ilçede açık ara öndeyiz. Parti kamuoyunu motive etmeye çalışıyorlar. Çünkü moralsizlik var.
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu:
AK Parti'de işler kötüye gidiyor. Bunu bildikleri için de örgüte oynanmış anket sonuçları ile moral vermeye çalışıyorlar. Yerel seçimlerde açık ara önde bitireceğimize inanıyoruz. Bunu her gittiğimiz yerde zaten görüyoruz. Kocaoğlu'nun oyunun düşmesi mümkün değil.
CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven:
Bunun gerçek olduğuna inanmak çok zor. Biz biliyoruz ki Aziz Bey'in oy oranı yüksek. Benim anladığım, farklı bir algı yaratmak için çıkarılmış anket sonuçları. İtibar edilmemeli.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger:

Biz de kendi anketimizi yaptırıyoruz. AKP kendine göre bir şablon ortaya koymuş. Biç çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bizim partimizde kim aday olursa herkes onun arkasında kilitlenir.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray:

Başbakan kendi propangandası yapıyor. Değerlendirmeye değer bulmuyorum.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam:
Bizim elimizde böyle bir sonuç yok. Biz de önümüzdeki günlerde parti genel merkez olarak anket yaptıracağız. Seçimlere bir yıl var. Bu mesafenin açılacağını düşünüyoruz.
MHP
MHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu:
Bu anketin ciddiye alınacak bir tarafı yok. Tamamen yönlendirme. İzmir milletvekillerine ve teşkilata gaz vermek için açıklandığı ortada. Teşkilata, 'fark azaldı, bastırın', CHP seçmenine, 'Kocaoğlu'na destek azalıyor' mesajı vermeye çalışmışlar.
MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş:
AK Parti'nin yaptırmış olduğu anket, kendilerinin arzu ettiği neticeyi ortaya çıkarıyor. Gerçeği ifade etmiyor. İzmirlilerin MHP'ye büyük bir teveccühde bulunacağını düşünüyoruz.
"Durumum şahane çıkmış"
Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "O işlerden anlamam. Benim yaptırdığım bir anket yok. Ama Başbakanın açıkladığı ankette benim durumum şahane çıkmış. Daha önce yüzde 14 çıkıyordu, şimdi yüzde 40'ın üzerinde çıkması büyük başarı benim için. Teşekkür ediyorum" dedi.
"Başbakanımız belirleyecek"
Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili ve Balkan Anadolu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rifat Sait ile dernek yöneticileri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret etti. Milletvekili Sait, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na, 23 Mayıs'ta gerçekleştireceği Diyarbakır ziyareti için teşekkür etti. Başkan Kocaoğlu, "Barışı kalıcı kılacak olan halktır" dedi. FATİH ABACIOĞLU
EGE KENTLERİNDEN FARKLI YORUMLAR GELDİ
AK Partililer daha çok çalışıp oylarını artıracaklarını belirtirken, CHP ve MHP'liler oylarının gösterildiğiden yüksek olduğunu dile getirdi

AYDIN

Aydın Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu: Bizim yaptırdığımız anket çalışmasında CHP'nin oy oranı yüzde 48 ile yüzde 50 bandında. Belediye başkanlığı seçimleri için yaptırdığımız ankette ise partimizin oranı yüzde 70 ile yüzde 75 arasında. AK Parti'nin yaptırdığı anketlerde önde olduğumuz ortaya çıktı. Anketlerin de ortaya koyduğu gibi Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı CHP olarak biz kazanacağız. Aydın'a proje üretmek için günde 18 saat çalışıyorum. Halkımıza desteğinden dolayı teşekkürler.
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem: 'Seçimlerde hangi partiye oy verirsiniz' sorusunda Aydın'da CHP ile AK Parti'nin oy oranlarında büyük fark yok. İki parti atbışı gidiyor. Başbakanımız Ege Bölgesi'nde daha gayretli çalışmaya ihtiyaç olduğunu bizlere söyledi. Başbakanımızın talimatıyla halka gidip yüzyüze görüşeceğiz."
AK Parti Aydın İl Başkanı Sadık Atay: Biz seçimlerde Aydın Büyükşehir Belediyesi'ni AK Partili bir belediye yapacağız. Resmi bir açıklamaya dayanmayan anket sonuçları üzerine değerlendirmek yapmayı da uygun bulmuyorum.
CHP Aydın İl Başkanı Barkan Kalınomuz: Aydın merkezde her dört kişiden üçünün oyu CHP'ye, il genelinde ise her üç kişiden ikisinin oyu CHP'ye ve Çerçioğlu'nadır. Bir başka sonuç Aydın il genelinde CHP başarılıdır, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu başarılıdır, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığını Özlem Çerçioğlu kazanacaktır ve 17 ilçede de seçimi kazanma azim ve kararlığındadır.
MHP Aydın İl Başkanı Fevzi Köse: Anketi tamamen yanlı ve gerçekdışı buluyoruz. MHP'nin Aydın'da AK Parti ve CHP'yi geride bıraktığına ve birinci parti olduğuna eminiz.

DENİZLİ

CHP Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu: CHP Denizli'de birinci parti durumundadır. Onların anket dedikleri çalışmayı biz bizzat kendimiz vatandaşlarla yapıyoruz.
MHP Denizli İl Başkanı Mehmet Fevzi Yeniceri: Denizli ile ilgili yapılan oy oranı açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır.
MUĞLA
Muğla Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün: AKP anketleri bile bizim ne kadar üstün olduğumuzu gösteriyor. Oy verme konusunda 'fikrim yok' diyen yüzde 44'lük kesim korkudan dolayı bunu dile getiremiyor. Memnum olma konusunda 'fikrim yok' diyen yüzde 54'lük kesim de aynı şekilde. Yüzde 50'nin üzerinde oyla iktidar olacağız.
CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk: Adayların belli olmasının ardından oy oranımız tırmanacaktır. Yüzde 50'nin üzerinde oy alırız.
AK Parti Muğla İl Başkanı Nihat Öztürk: ANAR'ın yaptığı son ankette aradaki fark kapandı. Sadece yüzde 3'lük bir oran var. AK Parti yüzde 38, CHP yüzde 41. Büyükşehir'i almak istiyoruz. Yüzde 3'lük farkı mesafe olarak görmüyoruz.
MHP Muğla İl Başkanı Mehmet Korkmaz: Bu yanlı bir ankettir. Bizim çalışmalarımıza göre, büyükşehir için CHP ve MHP başa baş bir mücadele içindedir. AKP'nin adı bile yok.
MANİSA
AK Parti Manisa il Başkanı Murat Baybatur: Rakamlar bizim için yeterli değil, çok çalışmamız gerekli. Biz Manisa da AK Parti oylarını yüzde 51'in üzerinde çıkaracağız.
CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan: Biz para ile yaptırılan anketleri sağlıklı bulmuyoruz, itibar etmemiz de mümkün değil. CHP'nin Ege'de üç ilde önde çıkması Başbakanın Ege için verdiği talimatlarından da görülüyor.
MHP Manisa il Başkanı Tamer Akkal: Bizdeki sonuçlar farklı. Mademki Manisa'da ve diğer Ege illerinde anketlerde bu kadar öndeler, neden bu kadar telaş yapıyorlar."
UŞAK
Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan: Hizmetlerimiz takdir eden Uşak halkına çok teşekkür ederim.
CHP Uşak İl Başkanı Bülent Horasan: Bizim yaptığımız ankete göre AKP hızla düşüyor. CHP de hızla yükseliyor. CHP'nin oy oranı yüzde 35'lerde.
MHP Uşak Belediye Başkanı Alpay Özgür: Çözüm süreci ile MHP'nin oyunu artırdığını bütün anket sonuçlarında görüyoruz. AKP Uşak'ta da ancak kendi oylarını koruyor. MHP oylarını artırıyor. CHP düşüyor.
YORUM / ZAFER ŞAHİN
Ege'nin kilit partisi MHP

Başbakan Erdoğan, Egeli milletvekilleri ile buluştuğu toplantıda sadece illerdeki anket sonuçlarını açıklamadı.
Partisinin Ege'deki mevcut oyunu 2011 genel seçimlerindeki oylarla da kıyasladı.
Ege'de AK Parti oylarında 'dikkat çekici' ya da 'çarpıcı' diye nitelendirilebilecek bir düşüş de yok artış da.
Çözüm sürecine en az destek veren bölgede AK Parti'nin oylarını koruması bile başarı olarak görülebilir.
Ancak, Erdoğan gibi iddialı ve girdiği her seçimi kazanan bir liderin partisinin bazı Ege illerindeki oy oranlarından memnun olduğunu sanmıyorum.
Aydın ve Muğla milletvekilleriyle, teşkilatlarına attığı fırçalar aslında bu memnuniyetsizliğin bir yansıması.
Oylarını 2011'e göre az da olsa artıran ve koruyan İzmir'le Denizli'nin Erdoğan'dan geçer not aldığı söylenebilir.
2 puanlık bir düşüş yaşayan Manisa ve 3 puan gerileyen Uşak'a da Başbakan'dan ciddi bir eleştiri gelmedi.
Erdoğan'ın toplantıda üzerinde en çok durduğu il Aydın oldu.
AK Parti'nin yüzde 36 oya sahip olduğu ilde, CHP'li Başkan Özlem Çerçioğlu'na desteğin yüzde 67 çıkmasına sert tepki gösterdi.
Bu sonuçların AK Parti seçmeninin bile belediyede oyunu Çerçioğlu'na verebileceği anlamına geldiğine işaret etti, teşkilat ve milletvekillerini uyardı.
"Avrupa'nın en büyük, dünyanın 5'inci barajı olan Adnan Menderes Barajını biz yapmadık mı? Hani Çine'nin, Söke'nin, Aydın'ın oyları? Bunları vatandaşa anlatmıyor musunuz?" diye hesap sordu.
AK Parti Muğla milletvekillerinin başlattığı "100'inci yıla 100 proje" çalışması da Erdoğan'ın eleştirilerinden nasibini aldı.
Muğla'da oyların yüzde 33'te kaldığını hatırlattı, "Hayata geçmesi zaman alacak işlerin peşinde koşmayın. Oyları artırın" talimatı verdi.
Yüzde 47'den 45'e gerileyen Manisa'nın vekillerinden ve teşkilattan sahada daha aktif olmalarını istedi.
İzmir sonuçlarını yorumsuz olarak aktarması, memnuniyetinin bir ifadesi olarak değerlendirildi.
Gelelim iktidar partisinin anketinin CHP ve MHP'yi ilgilendiren kısmına...
Dün de yazdık, Ege'nin ulusalcı oyları CHP'den MHP'ye kayıyor.
CHP'nin bu gidişatı durdurmak için bir hamle yapması, içinde bulunduğu kaotik ortamda pek mümkün görünmüyor.
Özellikle İzmir'in CHP için artık çantada keklik olmadığı gün gibi ortada.
Binali Yıldırım ya da Ertuğrul Günay'dan birinin adaylığı kentteki dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.
Oyunu 2 puan artıran MHP, 2009'da olduğu gibi İzmir'in kilit partisi.
MHP aslında sadece İzmir'in değil tüm Ege'nin kilit partisi.
Bölgenin tamamında 3'üncü durumda ama oyunu da hatırı sayılır oranda artırmış.
CHP ile AK Parti arasında geçmesi beklenen yerel seçim yarışında, MHP tabanını yanına çeken Ege'de tüm belediyeleri alabilir.
Tabii siyasetin her zaman sürprizlere gebe olduğu gerçeği de unutulmamalı.
Şu an 3'üncü parti olan MHP'nin Ege'de çok sayıda belediyeyi alması kimse için sürpriz olmaz.
Manisa'da AK Parti yüzde 47'den 45'e gerilemesine rağmen birinci parti.
MHP'deki 7 puanlık yükseliş dikkat çekici.
MHP'nin yüzde 24'lük oyuna karşın Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ü başarılı bulanların oranı yüzde 45.
CHP, tüm Ege'de olduğu gibi Manisa'da düşüşte.
2011'deki yüzde 29'luk oyu yüzde 25'e inmiş.
CHP'nin Ege'de oyunu artırdığı tek il Aydın.
Özlem Çerçioğlu faktörü partinin oyunu yüzde 38'den 40,5'e yükseltmiş.
AK Parti oyları ise yarım puanlık artışla yüzde 35,5'den yüzde 36'ya çıkmış.
MHP'nin Manisa'dan sonra oyunu en çok artırdığı Ege ili Aydın. Partinin oy oranı iki yılda yüzde 12'den yüzde 17'e gelmiş.
Aydınlıların yüzde 67'si Çerçioğlu'nu başarılı buluyor.
Muğla'da AK Parti oyları 2011'deki gibi yüzde 33.
CHP, 3 puanlık düşüşle yüzde 43 oya sahip.
MHP ise oyunu yüzde 16'dan 20'ye çıkarmış.
Uşak'ta, 2011'de yüzde 52 olan AK Parti oyları yüzde 49'a gerilemiş.
CHP 2 puanlık düşüşle 28'den 26'ya inmiş.
MHP, Uşak'ta da tırmanışta. Yüzde 16 olan oy oranı yüzde 19'a kadar yükselmiş.
Denizli'de 2011'de yüzde 47 oy alan iktidar partisi 1 puanlık düşüşle yüzde 46'ya inmiş.
CHP, yüzde 31'den 29'a gerilerken; MHP oyları yüzde 16'dan 20'ye yükselmiş.
Ege'de son durum böyle...

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.