Çerçioğlu kazandı ama mecliste azınlıkta kaldı

Oyların yüzde 44'ünü alarak Aydın Büyükşehir'in ilk Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu oldu

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'nde sandalye dağılımı 32 CHP, 27 AK Parti ve 22 MHP şeklinde gerçekleşti
İHSAN KARATAŞ/KAZIM YÖRÜKCE/MEHMET KAVAS (AYDIN)
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığını "Topuklu Efe" lakaplı CHP'li Özlem Çerçioğlu kazandı. Aydın Büyükşehir'in ilk Belediye Başkanı olan Çerçioğlu, oyların yüzde 44'ünü aldı. AK Parti'nin adayı Mustafa Savaş yüzde 29 oy alırken, MHP'nin adayı Ali Uzunırmak ise yüzde 22'de kaldı. Aydın'ın 17 ilçesinde belediye başkanlıklarından 9'unu CHP, 5'ini MHP ve 3'ünü AK Parti kazandı. 753 bin 619 seçmenin bulunduğu kent genelinde 2 bin 758 sandıkta oy kullanıldı. Seçimler yüzde 90 oranında katılımla gerçekleşti.

En karlı parti MHP

2009 yerel seçimlerinde CHP, Aydın Belediyesi ve 16 ilçeden 11'inde ipi göğüslemişti. CHP bu seçimlerde Germencik ve İncirliova'yı MHP'ye, Kuyucak ve Yenipazar'ı da AK Parti'ye kaptırdı. AK Partili Sultanhisar ilçesini ve merkezde yeni kurulan Efeler ilçesini kazanan CHP, büyükşehirin yanı sıra kentteki 17 ilçe belediyesinden 9'unda zaferle çıktı. Aydın'da en karlı parti MHP oldu. 2009 seçimlerinde Nazilli ve Buharkent ilçesini kazanan MHP, bu seçimlerde buraları koruyup Germencik, İnciliova ve Karpuzlu'yu da bunlara ekledi. Geçen seçimlerde Sultanhisar, Köşk ve Karpuzlu'yu kazanan AK Parti, bu seçimlerde sadece Köşk'ü koruyup Kuyucak ve Yenipazar'da da yeni belediye başkanlıkları kazandı. Aydın'da 3 parti de bir önceki seçimlere göre oy oranlarını yükseltirken DP adeta eridi. DP'nin yüzde 17'lik oy oranı yüzde 1.7'ye düştü.
Mecliste muhalefet güçlü
Sıkça tartışmaların yaşandığı ve gergin toplantıların yapıldığı Aydın Belediye Meclisi'nde yine muhalefet güçlü çıktı. Daha önce Başkan Çerçioğlu ile birlikte 11 üyesi CHP, 8'i MHP, 8'i AK Parti, 2'si DP, 3'ü de Bağımsız olan belediye meclis üyeliği tablosu, bu seçimle de değişmedi. Muhalefet CHP'yi ikiye katladı. Yapısı değişen ve büyükşehire dönüşen Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'nde sandalye dağılımı 32 CHP, 27 AK Parti ve 22 MHP şeklinde gerçekleşti. Tablonun geçen dönemki gibi tartışmalı toplantıların geçeceği yönünde işaret fişeği olduğu bildirildi.
"Günde 18 saat çalıştım"
Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin ilk başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu, Atatürk Kent Meydanı'na akın eden Aydınlılarla havai fişek eşliğinde sevinç yaşadı. Çerçioğlu, "Aydınlılardan aldığım güçle günde 18 saat çalıştım. Bana verilen görevin ve sorumluluğumun ne kadar büyük olduğunun farkındayım. Bu zamana kadar tüm vatandaşlarımıza adil ve eşit davrandık. Bundan sonra da herkese eşit davranacağız. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin kapıları 1 milyon Aydınlıya açıktır. Bizler büyük bir aileyiz. Aydın'ın beklediği hizmetleri gerçekleştirmek için tüm siyasi partilerle birlikte çalışmaya hazırız. Kazanan demokrasi oldu. Aydın'a hizmet için çalışmaya devam edeceğiz. Kentimize kalite hizmet sunacağız. AKP'ye ve MHP'ye oy veren kardeşlerimin de başkanı olacağım. Aydın'ın geleceği için hep birlikte çalışacağız" diye konuştu.
Çerçioğlu kimdir?
Başkan Çerçioğlu, 1968Nazilli'de doğdu. 1988'de Selçuk Üniversitesi Makine Resim Konstrüksiyon bölümünden mezun oldu. New York'ta Müşteri İlişkileri Müdürü olarak görev yaptı. 2002 genel seçimlerinde CHP 22. dönem Aydın Milletvekili olarak parlamentoya seçildi. 2007'de Aydın Milletvekili olarak yeniden seçildi. 2009 Yerel seçimlerinde partisinin ve Aydın'ın ilk kadın belediye başkanı seçildi. Çerçioğlu, evli ve 2 çocuk annesidir.
Rekor adadan geldi
Turizmin gözbebeği olan Kuşadası'nda CHP tekrar seçimleri kazandı. Esat Altungün'ün yerine aday gösterilen Özer Kayalı, yüzde 58.3'lük oy oranıyla kentte en yüksek oyla seçilen belediye başkanı ünvanını elde etti. Kayalı, zaferini coşkulu bir kalabalıkla kutladı.
Orbay koltuğu MHP'ye kaptırdı
İncirliova'da 2007'de vefat eden CHP'li Belediye Başkanı Yahya Ümit Orbay'ın eşi Fadime Orbay 2009 yılında kocasından devraldığı koltuğu bu seçimlerde MHP'ye kaptırdı. Aydın'da 'Topuklu Efe' lakaplı Özlem Çerçioğlu'ndan sonra ikinci kadın belediye başkanı olan Orbay, MHP'li rakibi Gürşat Kale karşısında seçimi kaybederek koltuğu tekrar MHP'ye devretti. Orbay, İncirliova'da 8 bin 926 oy alarak ilçede AK Parti'nin ardından üçüncü oldu.
Nazilli "Alıcık" dedi
Aydın'ın Efeler'den sonra en fazla seçmeni bulunan Nazilli ilçesinde ise MHP yerini korudu. Nazilli Belediye Başkanı MHP'li Haluk Alıcık, ilçedeki toplam 109 bin 621 seçmenin oyunun yüzde 42'sini alarak açık ara yarışı önde bitirdi. AK Partili Mustafa Acar'ın yüzde 29 ile ikinci olduğu seçimde, CHP'li kadın aday Ferda Çağlar Erkut ise yüzde 24 oy alabildi.
Didim'de CHP burun farkıyla
Kentte seçim sonucu en çok merak edilen ilçelerden biri olan Didim'de yarış kıran kırana geçti. Didim'in Belediye Başkanı açılan son sandıklarda belli oldu. 9 bin 100 oy alan CHP'li Deniz Atay, en yakın takipçisi AK Partili Ufuk Döver'e karşı 165 oy farkla seçimi kazandı. AK Partili Döver 8 bin 935 oyla ikinci, MHP'li Levent İlter 8 bin 201 oyla üçüncü oldu. CHP'nin adayı olarak ismi açıklandıktan sonra Genel Merkez tarafından adaylığı iptal edilen DSP'li aday Mümin Kamacı ise 8 bin 68 oyda kaldı. 165 oy farkla seçimi kaybeden AK Partili Döver seçim sonuçlarına itiraz etti. İlçe Seçim Kurulu'na yapılan itiraz üzerine oylar tekrar sayılırken ilk açıklanan sonuçlar onandı.
Aranan 59 kişi yakalandı
Kuşadası'nda hırsızlık, gasp, yankesicilik, adam yaralama ve mahkemeye gitmeme suçlarından aranan 59 kişi oy kullanırken yakalandı. Kuşadası'nda 30 Mart Mahalli İdareler seçimi sırasında yaklaşık 250 polis görev aldı. Her okulda görev alan polis aranan şahıslar için de alarma geçti. Polis sabahtan akşama kadar aranan şahıslara göz açtırmadı. 59 kişiden 23 kişi tutuklanarak Söke Cezaevi'ne gönderilirken, 36 kişi de ifadelerinin ardından denetimli olarak serbest bırakıldı.
KAZANAN BAŞKANLAR
* Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan (CHP)
"Çok şükür seçimi kazandık. Seçim sonuçları beklediğimiz gibi ortaya çıktı. İyi bir seçim süreci geçirmiştik, bunun da sonuçlara yansıdığını görüyoruz. Hedefimiz mutlu, huzurlu ve refahı artan bir kent yaratmak."
* Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay (CHP)
"Didim olarak büyük bir aileyiz. Hepimiz burada sevgi içerisinde yaşayacağız. Herkese eşit mesafede olacağız. Didim'i güneşe bakan bir çiçek tarlasına çevireceğiz. Oy veren vermeyen herkesin başkanıyız."
* Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran (CHP)
"Ocak ayı başından bu yana yoğun bir seçim dönemi geçirdik. Bu yorucu temponun ardından halkımız mührü bize teslim etti. Halkımıza ve seçim çalışmalarında bana destek olan partililerimize teşekkür ediyorum."
* Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer (CHP)
"Tüm Çine halkına teşekkür ediyorum. Onların desteğiyle 3.5 yıl boyunca kente hizmet ettikten sonra bu onurlu göreve yeniden seçildim. Bize olan güveni asla boşa çıkarmayacağız."
* Koçarlı Belediye Başkanı Mutlu Öztürk (CHP)
"Sevinçliyiz gururluyuz, halkın desteğiyle seçilmek, bizi son derece sevindirdi. Bizler, bütün Koçarlı halkının belediye başkanı olarak görev yapacağız. Halkımıza layık olmak için çabalayacağız."
* Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı (CHP)
"Açık ara seçimi kazandık. Bunu başarmamızı sağlayan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar. Ben ve ekibim önümüzdeki 5 yılda Kuşadası'nı turizm kenti yapmak için çaba harcayacağız."
* Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı (CHP)
"Geçen beş yıldaki hizmetlerimizi gören halkımızın büyük desteği ile iyi bir oy alarak yeniden başkan seçildiğim için çok mutluyum. Seçimlerin ilçemiz ve Aydın için hayırlı olmasını diliyorum."
* Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya (CHP)
"Sultanhisar'ı ilk tespitlerimize göre büyük bir borç içerisinde devralıyoruz. Kaybedecek bir saniyemiz bile yok. Yapacak çok işimiz var."
* Bozdoğan Belediye Başkanı Salim Tümer Apaydın (CHP)
"2 dönemdir sürdürdüğüm Belediye Başkanlığı görevimi halkımın da desteği ile sürdürecek olmaktan dolayı çok mutluyum. Bozdoğan'ı geliştirmek ve kalkındırmak için çalışmaya devam edeceğiz."
* Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık (MHP)
"Hizmet için yola çıkmıştık. 5 yıl daha bu görevi bana layık gördükleri için Nazillili hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki 5 yıl daha en güzel hizmetleri sunacağım."
* Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın (MHP)
"El ele kuracağımız yeni Germencik'te gençlerimiz eğitim-meslek ve iş, insanımız hak ettiği koşullarda yaşam imkanına kavuşacak. Sosyal ve kültürel hayat gelişecek, ilçemizi çekim merkezi haline getireceğiz."
* İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale (MHP)
"Resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazandık. Ancak itirazlar olduğu için net bir açıklamada bulunamıyorum. Sonuç kesinleşip mazbatamı aldıktan sonra açıklama yapacağım. İnşallah bizim için hayırlı olur."
* Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan (MHP)
"Aydın İl Genel Meclisi üyesiyken Karpuzlu ilçemizin ve mahalleye dönüşen köylerinin sorunlarını yakından biliyorum. Sorunları önümüzdeki 5 yılda çözerek Karpuzlu'yu modern bir kent haline getireceğiz."
* Buharkent Belediye Başkanı Yusuf Vural (MHP)
"5 yıllık görevi halkımızın teveccühü ile aldık. Bundan sonra hedef, yepyeni projelerimizle Aydın'ın en uzak ilçesini hızla kalkındırmak."
* Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç (AK Parti)
"Bizim sevdamız Köşk sevdası. Halkımızın gönlündeki bu sevda daha da önemli. Halkımızın güvenini boşa çıkarmayacağım. Güveninize layık olmak için elimden geleni yapacağım. Köşk gelişip kalkınmasına devam edecek."
* Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı (AK Parti)
"Yenipazar'daki 20 yıllık görevime ara verdiğim beş yılın kaybını çıkartacağım. Yeni projelerle birlikte iktidarın gücünü de arkama alarak Yenipazar'ı hakettiği hizmet ve gelişime kavuşturmak istiyorum. Özlemle beklenen Zafer Savcı, Yenipazar'ın hizmetkarı olacak."
* Kuyucak belediye Başkanı Metin Ertürk (AK Parti)
"İktidarın gücünü uzun yıllar bekleyen Kuyucak'la buluşturacağız. Halkımızın özlemle beklediği hizmetler, hakettiği gelişimi başlatmak için mazbatamızı alır almaz kolları sıvayacağız. Kuyucak, Aydın'ın hizmet ve gelişimde örnek ilçesi olacak."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.