Y-CHP TAMAM

CHP'de 5 yıldır devam eden yenikçi-ulusalcı tartışmasında kazanan Y-CHP'ciler oldu. Pazar günü gerçekleştirilen önseçimde sandıktan çıkan adayların büyük bölümü Y-CHP çizgisine yakın isimlerden oluştu

ZAFER ŞAHİN
CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa gelmesiyle başlayan yenilikçi-ulusalcı kavgasında kazanan Y-CHP'ciler oldu. Pazar günü gerçekleştirilen önseçimde sandıktan çıkan adayların büyük bölümü Y-CHP çizgisine yakın isimlerden oluştu. Ege illeri başta olmak üzere büyükşehirlerde önseçimi ilk sıralarda tamamlayan aday adayları arasında Alevi kökenlilerin çoğunlukta olması dikkat çekti.

Ulusalcılara şok
CHP'de 5 yıldır devam eden yenilikçi-ulusalcı tartışmalarına son nokta önceki gün gerçekleştirilen önseçimlerde konuldu. CHP'nin eski lideri Deniz Baykal dönemindeki kırmızı çizgilerine tamamen aykırı bir politik anlayışa sahip Y-CHP çizgisi, önseçimden kesin bir zaferle çıktı.
2011 seçimlerinde CHP'den milletvekili seçilen ancak dönemi tamamlayamayan Birgül Ayman Güler, Süheyl Batum ve Emine Ülker Tarhan'ın ardından partideki diğer ulusalcı vekiller de önseçimde tasfiye edildi. 2011 yılında Uşak'ta önseçimden çıkarak milletvekili olan ulusalcı kanattan Dilek Akagün Yılmaz, 2015'te parti örgütü tarafından tercih edilmedi. Yılmaz, son olarak Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun Dersim olayları için özür dilemesine tepki göstermiş ve Tanrıkulu için, "CHP adına böyle bir özrü dilemeye hakkı da yoktur haddi de yoktur" ifadelerini kullanmıştı.

İttifak tuttu
2011 seçimlerinde Denizli'de önseçimi birinci sırada tamamlayan Adnan Keskin, Manisa'da Hasan Ören ve Sakine Öz, Balıkesir'de Haluk Ahmet Gümüş ve Ayşe Nedret Akova, Çanakkale'de Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş da CHP'de listeye girme şansını kaybeden milletvekilleri arasında yer aldı. Aydın'daki önseçimde ikinci sıraya Tuncelili işadamı Hüseyin Yıldız gelirken, Manisa'da Özgür Özel'in ardından önseçimden çıkmayı başaran Mazlum Urlu ve Yıldız Tur Biçer de Alevi kökenli aday adayları arasına adını yazdırdı. Önseçimde Alevi ittifakının sonuç aldığı iller arasında Balıkesir ve Denizli de bulunuyor. Balıkesir'de listenin ilk sırasındaki Mehmet Tüm ve Denizli'de üçüncü sıraya yerleşen Gülizar Biçer Karaca'ya Alevi üyeler blok halinde oy kullandı.

İzmir'de anahtar etkisi
Önseçimin sonucu merakla beklenen illerden İzmir'de 1'inci bölgede Alevi, ikinci bölgede ulusalcı aday adayları öne çıktı. Birinci bölgede ilk 7 sırada yer alan aday adaylarından Tacettin Bayır dışındakilerin tamamının Alevi olması dikkat çekti. Musa Çam, Ali Yiğit, Murat Bakan, Muhsin Kurt ve Ali Hıdır Uludağ'ın aldığı yüksek oylar, birinci bölgedeki Alevi ittifakını gözler önüne serdi. İkinci bölgede ise Mustafa Balbay, Atilla Sertel ve Kamil Okyay Sındır'a partinin ulusalcı tabanının destek verdiği görüldü. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ekibinden Mustafa Moroğlu, önseçimde sandıktan çıkamadı. Kocaoğlu'nun destek verdiği Hüseyin Sezer ise listenin seçilebilecek bir yerine girecek oyu toplayamadı.
Genel başkanlıkta beşinci yılını doldurmaya hazırlanan Kılıçdaroğlu, önseçimde aralarında Deniz Baykal, Önder Sav ve Mustafa Sarıgül'ün de bulunduğu muhtemel rakiplerinin tamamını tasfiye etti. CHP'nin eski lideri Deniz Baykal memleketi Antalya'da girdiği önseçimde ancak üçüncü olabildi. Eski genel sekreter Önder Sav ise Ankara'da sandıktan çıkamadı. Seçimlerden sonra CHP Genel Başkanlığı için Kılıçdaroğlu'nun karşısına çıkacağı iddia edilen Mustafa Sarıgül ise İstanbul'da tam bir hayal kırıklığı yaşadı. Sarıgül, önseçime girdiği İstanbul 2'nci bölgede ilk beşe giremedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, muhtemel rakiplerinden Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun milletvekili adaylığına da yeşil ışık yakmamıştı.
Adayların aldıkları oy ve milletvekili aday sıralaması
BİRİNCİ BÖLGE
1 - Musa Çam-16 bin 841 (2. sırada)
2 - Tacettin Bayır-9 bin 401 (4. sırada)
3 - Ali Yiğit-9 bin 73 (6. sırada)
4 - Murat Bakan-8 bin 764 (7. sırada)
5 - Muhsin Kurt-7 bin 742 (8. sırada)
6 - Ali Hıdır Uludağ-7 bin 261 (9. sırada)
7 - Ednan Arslan-7 bin 24 (10. sırada)
8 - Sabri Ergül-6 bin 573 (11. sırada)
9 - Sevda Erdan Kılıç-6 bin 229 (12. sırada)
10- Turgay Bozoğlu-6 bin 205 (13. sırada)

İKİNCİ BÖLGE
1- Kemal Kılıçdaroğlu-29 bin 871 (2. sırada)
2- Mustafa Balbay-16 bin 237 (4. sırada)
3 - Atilla Sertel-12 bin 755 (6. sırada)
4 - Kamil Okyay Sındır-11 bin 156 (7. sırada)
5 - Ali Engin-9 bin 210 (8. sırada)
6 - Hüseyin Sezer-9 bin 78 (9. sırada)
7 - Ülkümen Rodoplu-8 bin 680 (10. sırada)
8 - Ali Kemal Elitaş-8 bin 61 (11. sırada)
9 - Taha Okan-7 bin 972 (12. sırada)
10- Nurgül Uçar Aktuğ-7 bin 655 (13. sırada)

Kılıçdaroğlu, Bayındır ve Beydağ'da zorlandı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önseçimde 2. bölgede açık arayla ipi göğüslemesine rağmen bazı ilçelerde başka bir aday adayı ile aynı oyu aldı. Kılıçdaroğlu, bazı ilçelerde de birinci sıra yarışında zorlandı. CHP'de 2. bölge önseçiminde 2 ilçede 2 isim Kılıçdaroğlu ile aynı oyu almayı başardı. Bayındır'da Mustafa Kara 578 oyla Genel Başkan'la birinciliği paylaşırken, Beydağ'da Gençlik Kolları eski Başkanı Sinan Sarıküse de aldığı 137 oyla Kılıçdaroğlu'nun birinciliğine ortak oldu. Dış ilçelerde Kılıçdaroğlu ile kıyasıya mücadele veren bir başka isim de Ödemiş'in İlçe eski Başkanı Mehmet Birlik oldu. Birlik 'ev sahibi' olduğu sandıklarda bin 515 oyla birinci çıkan Kılıçdaroğlu'nun 293 gerisinden geldi. Bergama'da İdris Yavuz Yılmaz da başarılı bir performansa imza attı. Yılmaz, sandıklardan bin 190 oy alarak bin 198 oy alan Kılıçdaroğlu'na yaklaşmayı başardı. Kiraz'da da 374 oyla ilk sıranın sahibi olan Genel Başkan'ın arkasından gelen Levent Çılı sadece 83 oy az aldı.
İlçe başkanları hayal kırıklığına uğradı
CHP İzmir'deki önseçimde, sandıkta en büyük hayal kırıklığını ilçe eski başkanları yaşadı. Partinin genelgesi doğrultusunda görevlerinden istifa ederek milletvekili aday adayı olan Karabağlar İlçe eski Başkanı Polat Manduz, Karşıyaka İlçe eski Başkanı Ali Karaege, Güzelbahçe İlçe eski Başkanı Ednan Arslan, Ödemiş İlçe eski Başkanı Mehmet Birlik ve Urla İlçe eski Başkanı Yusuf Baratalı'nın kendi ilçelerinde aldıkları oylar şaşırttı.
Bu isimlerden sadece Ednan Arslan 1. bölgede 7'nci sırada yer alarak ilk 10'a girip milletvekili adayı olmaya hak kazanırken, Arslan yıllarca ilçe başkanlığı koltuğunda oturduğu Güzelbahçe'de geçerli oyun yarısını alabildi. Arslan, geçerli bin 136 oyun 612'sini alabildi. Arslan bir üst sırasındaki Ali Hıdır Uludağ'ın sadece 237 oy gerisinde kaldı. Arslan'a kendi ilçesinde 624 partili oy vermedi.
Manduz beklenenden az aldı
Kendi ilçesinde hüsran yaşayan bir başka isim de Polat Manduz oldu. Karabağlar'da yaklaşık 3 yıldır ilçe başkanlığı görevi yapan Manduz, 5 bin 42 geçerli oyun bin 503'ünü aldı. Karşıyaka İlçe eski Başkanı Ali Karaege de kendi ilçesinde şok yaşadı. Karaege, Karşıyaka'da geçerli 5 bin 736 oyun 474'ünü aldı. İzmir eski Milletvekili Bülent Baratalı'nın oğlu Urla İlçe eski Başkanı Yusuf Baratalı da babasının tüm desteğine rağmen kendi ilçesinde geçerli oyun yarısından az aldı. Baratalı, bin 154 oyun 568'ini alabildi. İlçe eski başkanları arasında kendi ilçesinde en yüksek oyu alan isim Ödemiş İlçe eski Başkanı Mehmet Birlik oldu. Birlik, Ödemiş'te geçerli kabul edilen bin 645 oyun 568'ini aldı.
Adaylar karnesi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önseçime girdiği 2. bölgede ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Bu bölgedeki önseçimin ikincisi Kılıçdaroğlu'nun hemen arkasında yer alan Mustafa Balbay en çok oyu 3 bin 272 ile Karşıyaka'dan aldı. Balbay Bayraklı'dan 2 bin 78, Bornova'dan 2 bin 491, Çiğli'den 2 bin 91 oy almayı başardı. Bornova Belediye eski Başkanı Kamil Okyay Sındır, Bornova'daki sandıktan ikinci çıktı. Sındır, geçerli 5 bin 702 oyun 3 bin 301'ini aldı. Sındır Bayraklı'dan bin 730, Çiğli'den bin 288, Karşıyaka'dan bin 468 oy aldı. Sındır'ın Beydağ'dan sadece 7 oy alması dikkat çekti. CHP'de 3 yıl il başkanlığı yapan, uzun yıllardır Karşıyaka'da siyaset yapan Ali Engin kendi evinde umduğunu bulamadı. Engin, Karşıyaka'da geçerli 5 bin 736 oyun ancak 2 bin 165'ini alabildi. Engin, Çiğli'den de beklediği desteği alamadı. Buradaki geçerli 5 bin 214 oyun bin 249'unu alan il eski başkanı büyük şok yaşadı. Engin Bayraklı'dan bin 459, Bornova'dan bin 189, Menemen'den ise 662 oy aldı.
Çam 13 ilçede ipi göğüsledi
CHP'de kıyasıya yarışın yaşandığı 1. Bölge'de mevcut milletvekili Musa Çam, 14 ilçenin 13'ünde açık ara birinciliği elde etti. Çam en yüksek oyu Buca'dan, 2 bin 960 oyla aldı. Çam Balçova'dan bin 660, Karabağlar'dan 2 bin 720, Konak'tan 2 bin 282, Narlıdere'den bin 333 oy aldı. CHP İl eski Başkanı Tacettin Bayır en çok oyu siyaset yaptığı Karabağlar'dan aldı. Bayır Karabağlar'dan bin 708, Buca'dan bin 682, Konak'tan bin 48 oy aldı.
Balçova'da uzun yıllar siyaset yapan ve önseçimden 3. çıkan Ali Yiğit ise en çok oyu Buca'dan aldı. Yiğit Buca'dan 2 bin 218, Balçova'dan bin 294, Karabağlar'dan 995, Konak'tan bin 190 oy aldı. Yiğit, önseçimde 2. olan Bayır'ı Torbalı, Narlıdere, Menderes ve Konak'ta geçmeyi başardı.
Kadınlar sandıktan çıkamadı
CHP'nin İzmir'de yaptığı önseçimde kadınlar sandıktan çıkamadı. Her iki bölgede ilk 10'a birer kadın girdi ama seçilebilecek sırada yer bulamadı. Kadınlar, kontenjanla dengenin sağlanmasını istedi. CHP'nin İzmir'de yaptığı önseçimde kadınlar sandığın dibinde kaldı. Her iki bölgede ilk 10 içinde birer kadın yer aldı. Ankara'da, Afyonkarahisar'da Denizli'de, sandığın galibi olan kadınlar İzmir'de güçbirliği yapamadı. İzmir 1. Bölge'de eski il sekreteri avukat Sevda Erdan Kılıç, 9'uncu çıksa da 3 kontenjan adayın gelmesiyle 12. sıradan milletvekili adayı olacak. 2. Bölge'de Menemen'in kapatılan Seyrek beldesinin eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar önseçim yarışından 10'uncu sırada çıktı. Kadınlar, kontenjanla dengenin sağlanmasını istedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce yaptığı açıklamada İzmir'de her iki bölgede ilk sıradan kadın aday gösterme sözü vermişti.
'Güçlü erkekler destek vermedi'
Sevda Erdan Kılıç, kadınların önseçimde iddialı olamamasının erkeklerin güçbirliğinden kaynaklandığını belirterek, "Kadınlar, bu çetin yarışta güç olamadı. Güçlü erkekler de kadınlara destek vermedi. Kadınlar önseçimde alt sıralarda kaldı. Genel Başkan'ın bu açığı kontenjanla tamamlayacağını düşünüyorum, umutluyum. Üyelerimizin yarısı kadın. Kadınlar mecliste olmalı" dedi.
İzmir 2. Bölge'de 10. çıkan ve 3 kontenjan nedeniyle milletvekili aday listesinin 13. sırasında yer bulacak olan Nurgül Uçar, listenin seçilebilecek sırasından kadın aday olmamasına dikkat çekerek, "İyi bir sonuç değil. Genel başkanımız bunu mutlaka görecek" dedi. Kadın haraketinin önemli isimlerinden kontenjan adayı Nazik Işık, siyasetteki kadınları kopuk inci kolyeye benzeterek, "Kadınlar birbirlerine destek vermedi. Parti tüzüğündeki yüzde 33 kadın kotası önseçimde uygulanamıyor. Kadın açığı kontenjanlarla tamamlanmalı" dedi.
'Yasal zorunluluk olmalı'
CHP 2. Bölge'den milletvekili aday adayı olan Özgür Han, "Maalesef belediyelerin demokrasisi kazandı. Bu noktada da kadınlara destek verilmedi. Bu anlamda İzmir'e kadınsızlık yakışmıyor" dedi. 2. Bölge'den aday adayı olan Selma Nalbantoğlu da parti içinde eşit yarış şansı tanınmadığını söyledi. Nalbantoğlu, "Kadınlar partileri ya da devlet tarafından hem ekonomik hem de tanıtımda destek almalı ve genel anlamda bu bir kanuni zorunluluk olmalı" diye konuştu.
İTO'da Bayır ve Yiğit sevinci
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Odası Meclis üyeleri Tacettin Bayır ve Ali Yiğit'in CHP'deki önseçimde milletvekili olacak noktalardan seçilmelerinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Demirtaş, "Tacettin Bayır ve Ali Yiğit'in TBMM ile üyelerimiz arasında köprü olacağına inanıyorum" dedi.
Demirtaş, 1. Bölge'de Bayır'ın ikinci, Ali Yiğit'in de üçüncü olmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Demirtaş, "İki meclis üyemizin gösterdiği bu başarı oda yönetimi olarak bizi son derece mutlu etti, kendilerini tebrik ediyorum. Seçim sürecinde destek verdiğimiz üyelerimizin TBMM'de yapacakları çalışmalarda da her türlü desteği vereceğiz. Üyelerimizle TBMM arasında köprü oluşturacaklarına inanıyorum. İzmir iş dünyasının içinden gelen isimler olarak hem üyelerimizin hem kentimizin sorunlarının çözümü için çalışacaklardır" dedi.
'Birlikte çalışacağız'
Tacettin Bayır, "İzmir'in ticaretinde, iş hayatında gördüğümüz, esnaf camiasında ve oda meclis kürsüsünde dile getirdiğimiz eksiklikleri, sorunları bundan sonra TBMM kürsüsünden yüksek sesle dile getireceğiz. Odamızın da vereceği destek ile İTO üyelerinin, İzmirli işadamlarının ve tüm İzmirlilerin Ankara'da gözü, kulağı, sesi olacağım" dedi.
Ali Yiğit ise seçim sürecinde İTO'nun verdiği desteğe teşekkür ederek, "Bundan sonra da yine odamızın desteği ile tüm İzmir iş dünyasının ve İzmir'in Ankara'da temsilcisi olacağız. İşadamlarının, İzmir'in sorunlarını çözmek, kentimiz ekonomisini daha da geliştirmek için hep birlikte çalışacağız" diye konuştu.
"Özkan'ın adaylığı zorlaştı" iddiası
CHP'de önceki gün yapılan önseçimde 2. Bölge'de ilginç bir tablo ortaya çıktı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan sonraki 2 sırada gazeteci kökenli adaylar Mustafa Balbay ve Atilla Sertel yer aldı. Buna göre 16 bin 237 oy alarak Kılıçdaroğlu'nun hemen arkasında yer alan Mustafa Balbay, milletvekili aday listesinin 4. sırasında yer alacak. 12 bin 755 oy alarak Balbay'ı takip eden Atilla Sertel ise 6. sıradan aday gösterilecek. Kulislerde bu sonucun yine İzmir'den kontenjan adayı olmak için Genel Merkez'e başvuran bir diğer gazeteci kökenli aday adayı Tuncay Özkan'ın işini zorlaştırdığı konuşuluyor. Gazeteci kökenli iki ismin İzmir'de seçilme ihtimali yüksek sıralardan seçime girecek olması nedeniyle Genel Merkez'in kontenjan adayı olarak Tuncay Özkan'ı düşünmeyebileceği belirtiliyor. Halen Parti Meclisi üyeliği görevini sürdüren Özkan, İzmir adaylığıyla ilgili, "Bu kararı Genel Başkan ve Genel Merkez ile istişare yaparak aldık" açıklamasında bulunmuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.