'SORUNLAR BAŞKANLIK SİSTEMİYLE AŞILIR'

Başkanlık, AK Parti'nin dün açıklanan seçim beyannamesi ile Yeni Türkiye Sözleşmesi'nin en önemli konu başlıklarından biri oldu

Başkanlık sistemi ve Paralel Yapıyla mücadele AK Parti'nin seçimler öncesinde vaatlerini sıraladığı temel metinlerde yer aldı. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran genel seçimleri için seçim kampanyasına start verdi. Davutoğlu, Ankara Arena Spor Salonu'nda partisinin aday tanıtım toplantısına katıldı. Partisinin 81 il adayını tanıtan Davutoğlu, AK Parti'nin 100 maddelik "Yeni Türkiye Sözleşmesi" metnini okudu. Program sırasında AK Parti'nin 350 sayfalık seçim beyannamesi metni de dağıtıldı.
Davutoğlu her iki metne de hem Başkanlık sistemini getireceklerine ilişkin vaatlerini hem de paralel yapıyla mücadelede ortaya koyacakları kararlılığı vurguladı. AK Parti'nin "Yeni Türkiye Sözleşmesi" metninde ve Seçim Beyannamesi'nde Başkanlık sistemi ve paralel yapıyla mücadele geniş şekilde yer aldı.

AK PARTİ SEÇİM BEYANNAMESİ'NDE
Mevcut sistem, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın farklı siyasi geleneklerden gelmeleri halinde kriz üretir.
BU yeni durumun yaratabileceği sorunların ancak Başkanlık sistemiyle aşılacağına inanıyoruz.
HAZIRLAYACAĞIMIZ yeni Anayasa ile her türlü vesayetin engellendiği yeni bir sisteme geçebiliriz.

YENİ TÜRKİYE SÖZLEŞMESİ'NDE
CUMHURBAŞKANI'NIN doğrudan halk tarafından seçilmesiyle Başkanlık sistemi gereklilik halini aldı.
YETKİ kargaşasının giderilmesi ve hesap verilebilirliğin tesisi için idari yapı Başkanlık yönünde yeniden yapılanmalı.
BAŞKANLIK sistemi, özgürlükçü Anayasal çerçevede, yasama ve yürütmenin müstakil olduğu yönetim modelidir.
TARIK IŞIK - EDA IŞIK / ANKARA

Adayları tanıttı muhalefete yüklendi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin adaylarını tanıttığı toplantıda 100 maddelik "Yeni Türkiye Sözleşmesi" metnini okudu. Metinde "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı" ve "eşit vatandaşlık" vurguları dikkat çekti. "Yeni Türkiye yolunda ikinci yarı başlıyor" ana sloganının kullanıldığı toplantıda Davutoğlu konuştu, muhalefete yüklendi. Davutoğlu, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti Seçim Beyannamesi ve Aday Tanıtım Toplantısı'ndaki konuşmasına şunları söyledi:
İNSAN 'ODAKTA': Seçim beyannamemizin odağında insan onuru vardır. Her bir vatandaşımızın insan onuruna yakışır bir hayat sürmesi için gereken hamleleri yapmaya kararlıyız. Konuşamayan, vizyon üretemeyen ama birilerinin aklıyla alkışlayan Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum. Bizim bu kapsamlı seçim beyannamemiz ve açıklayacağım ve bizzat ilan edeceğim yeni toplumsal sözleşmemiz karşısında sözünüz nedir? Amerika'dan ithal alkış propagandalarıyla, kedilerle bu işi çözemezsin. Bizi 13 yıldır dünya alkışlıyor, senin alkışına ihtiyaç yok. Sayın Kılıçdaroğlu bizim Amerika'dan gelecek akıllara, ecnebi propaganda tekniklerine ihtiyacımız yok. Biz milletin sözüyle, diliyle konuşuruz.
YÜZDE 35'E DEĞİL, 60'A YÜRÜYORUZ: Kılıçdaroğlu'nu tebrik etmek istiyorum. Niye biliyor musunuz? İlk defa bir seçim başarısına imza attı. CHP içindeki ön seçimi kazandı ve çok mutlu oldu. Seçim sadece CHP'de olsa Kılıçdaroğlu hep başarılı olacak ama ne yazık ki 7 Haziran CHP içinde bir seçim değil, 7 Haziran milletin seçimi. En büyük hedefi yüzde 35. Sizin bir neferiniz ve AK Parti Genel Başkanı olarak yüzde 35'i burada telaffuz etmektense, bu zilleti yaşamaktansa bu görevi bırakırdım. Biz yüzde 35'e değil, yüzde 55'e, yüzde 60'a yürüyoruz. Bırak hayallerimize bizim ulaştığımız hiçbir gerçeğe senin hayallerin ulaşamaz. Çünkü dünyan küçük, çünkü çıktığın meydanda dahi büyük kampanyalarla başlattığın meydanlardaki heyecanın küçük ama en önemlisi ne biliyor musun Kılıçdaroğlu, gönlün küçük. Almıyor milleti.
VATANDAŞLARIMIZA BASKI YAPIYORLAR: Gelelim HDP'ye, hani İstanbul'da konuştuğunda barış güvercini ama Ağrı'da şiddetin sözcüsü. Terörün sözcüsü HDP ve Demirtaş'a sesleniyorum; bukalemun siyasetini bırakın. Neyseniz mertçe söyleyin, mertçe karşımıza çıkın ama iki yüzlü, üç yüzlü, beş yüzlü siyaseti bırakın. Tavrınız açık ve net olsun. Silahla, baskıyla eğer 'Doğu ve Güneydoğu'daki kardeşlerimizin oylarını çalarız' diye düşünüyorsanız, bilin ki o kardeşlerimiz son 13 yıl içinde Türkiye'nin nereden nereye geldiğini biliyor. Şimdi Ağrı'da terör gurupları, silahlı bir şekilde alana iniyorlar ve köylülerimize, vatandaşlarımıza baskı yapıyorlar. Demirtaş, bu silahlı teröristlere, bu seçim sandığını sabote etmek isteyen demokrasi düşmanlarına hiçbir şey söylemiyor, dönüyor bizi komplo yapmakla suçluyor. Biz seçim sandığının da demokrasinin de garantisiyiz. Eğer HDP demokratik siyasi partiyse, Demirtaş da bunun eş başkanıysa çıksın, 'seçim kampanyaları süresince, seçim günü hiçbir baskıyı, hiçbir silahlı baskıyı kabul etmiyoruz' desin.
VİZYONLA MEYDANA ÇIKIN: Her seçim öncesinde Bahçeli'nin bütün hesabı şu oldu; acaba bir gelirim olur da acaba bir çatışma olur da şehit haberleri gelir de tepki oylarını toplayabilir miyim? Sayın Bahçeli tepki oylarıyla değil vizyonla meydana çıkın. Anadolu insanı, kimin milliyetçi, kimin olmadığını biliyor. Bahçeli'nin yapması gereken, gerginlik psikolojisi üzerinden oy toplamak değil vizyonu neyse düşüncesi neyse bunu açıkça ortaya koymalı.

Erdoğan'ın selamını Davutoğlu salona iletti
* Davutoğlu, salona eşi Sare Davutoğlu ile birlikte girdi. Konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı selamlayarak başlayan Davutoğlu, önceki gün Erdoğan'la telefonda görüştüğünü, Cumhurbaşkanı'nın selamını getirdiğini söyledi. Bunun üzerine vatandaşlar, "Sen bize Reis'in emanetisin" diyerek tempo tuttu. Bunun üzerine Davutoğlu, "Bu dava da bize O'nun emanetidir" karşılığını verdi.
* Salonda, platformun bulunduğu yerde yer alan "Yeni Türkiye Yolunda Daima Adalet Daima Kalkınma' pankartının dışında başka pankart bulunmaması dikkat çekti. Salona büyük boy bir Türk bayrağı ve AK Parti bayrağı asılırken Erdoğan'ın portresinin bir yanına Atatürk, diğer yanına ise Davutoğlu'nun fotoğrafı asıldı.
* Davutoğlu konuşurken dev ekranda " Yeni Türkiye yolunda ikinci yarı başlıyor" yazısı dikkat çekti.
* Başbakan, "Erdemliler hareketinin öncüleri" olarak tanımladığı üç dönem kuralına katılan milletvekillerine de jest yaptı. Davutoğlu'nun isteği üzerine tanıtım toplantısına katılan vatandaşlar, ayağa kalkarak "ağabeylerini" alkışlayarak selamladılar. Davutoğlu, "Onlar kısa bir ara verdiler. Partimizin her kademesinde çalışmaya devam edecekler" dedi. Liste dışı kalan milletvekillerinin de gönlünü alan Davutoğlu, "Allah şahit ki hiçbir kardeşimiz liste dışı değildir" ifadesini kullandı. Toplantıda AK Parti'nin seçim şarkıları tanıtıldı.

350 SAYFALIK BEYANNAMEDE DEVRİM GİBİ ADIMLAR
* Askeri yargıya son veriliyor
* Parti kapatmaya uluslar arası standart geliyor
* Ömür boyu mahkeme üyeliğine kısıtlama
* AYM'ye bireysel başvuru gözden geçiriliyor
* Bağımsız Kolluk Denetleme Mekanizması kuruluyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun aday tanıtım toplantısında açıklanan AK Parti seçim beyannamesinde devrim gibi adımlar yer aldı. Buna göre AK Parti, askeri yargıya son verecek adımlar atacak. Parti kapatmaya uluslararası standartlar getirilecek. Yüksek Mahkeme üyeliği süresi Avrupa örneklerine benzer şekilde sürelerle sınırlanacak. Yüksek Mahkeme üyeleri de mal beyanında bulunacak. AK Parti hükümeti, 7 Haziran sonrasında Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkıyla ilgili uygulamayı gözden geçirecek. İç güvenlik birimlerinin sivil gözetimi kapsamında Bağımsız Kolluk Denetim Mekanizması kurulacak. Seçilme yaşı 18'e indirilecek. Sınırların korunmasından sorumlu yeni, profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatı kurulacak.

Ekonomide büyük adımlar atılıyor
Davutoğlu, 100 maddelik 2023 hedeflerini içeren 'Yeni Türkiye Sözleşmesi 2023'ü okudu. Sözleşmede Türkiye ekonomisini ilgilendiren maddeler de göze çarptı. İşte o maddeler:
* Ülkemizin en önemli ekonomik güç unsurları özgürlükçü demokrasisi, iyi eğitilmiş dinamik insan kaynağı ve jeoekonomik açıdan eşsiz coğrafyasıdır.
* Demokratikleşme süreçleri ile ekonomik kalkınmamız arasında son 12 yıl içinde sağlanan güçlü bağ korunacak ve derinleştirilerek güçlendirilecektir.
* 3Y olarak tanımladığımız yasaklar, yolsuzluklar ve yoksulluğa karşı mücadeleyi ahlaki dokumuzun korunması, adil gelir dağılımına dayalı sosyo-ekonomik dengenin sağlanması ve demokrasi ile kalkınma arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi açısından bir zorunluluk olarak görüyoruz.
* Kişi başına düşen milli gelir açısından alt orta gelir grubundan üst orta gelir grubuna yükseldiğimiz son 12 yıl içindeki kalkınmamızın niteliksel bir atılım içinde yeni bir aşamaya taşınması ve en kısa sürede yüksek gelir grubuna ulaşmamız temel hedefimizdir.
* 2023 hedefleri doğrultusunda İkinci Atılım döneminde temel hedefimiz insan odaklı kalkınmadır.
* Kadim İpek Yolu'ndan küresel enerji hatlarına ve ticaret yollarına geçişte öncü bir rol üstlenilecek ve bu yolla ekonomik karşılıklı bağımlılık ilkesinden hareketle bölgesel barış alanları oluşturulmaya çalışılacaktır.
* Ekonomide nihai hedefimiz ülkemizin her köşesinde vatandaşlarımızın evrensel standartlarda onurlu bir hayat yaşamasını sağlayacak gelişmişlik düzeyine ulaşmak, uluslararası rekabette dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girerek Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak ve onu geçmek hedefini gerçekleştirmektir.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLADIĞI AK PARTİ SEÇİM BEYANNAMESİNDE BÖLGE İÇİN DEV PROJELER YER ALIYOR
EGE BU PROJELERLE HAVALANACAK
İ
zmir'i otoyollar ve hızlı tren hatları ile İstanbul ve Ankara'ya bağlayacak olan projeler, bütün Ege'nin görünümünü değiştirecek
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün Ankara'da açkıladığı AK Parti Seçim Beyannamesi'nde Ege ile ilgili dev projeler de yer aldı. Buna göre İzmir-İstanbul ile İzmir-Ankara hem otoyol hem de hızlı trenle birbirine bağlanacak. İşte beyannamede yer alan Ege projeleri:
* İSTANBUL OTOYOLU TAMAMLANACAK:
İstanbul-Bursa-İzmir (Körfez Geçiş Köprüsü dahil) ve Kuzey Marmara Otoyolu tamamlanarak hizmete açılacak. Bu kuşağın önemli bir bölümü olan ve üzerinde demiryolu da bulunan Çanakkale Boğaz Köprüsünün yer aldığı güzergahın da yapımına başlanacak.
* ANKARA'YA DA OTOYOL GELİYOR:
Aydın-Denizli-Burdur, Ankara-Sivrihisar, Sivrihisar-İzmir, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu Projeleri'nin 2023 yılına kadar gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
* ANKARA-İZMİR HIZLI TRENİ TAMAMLANACAK:
Önümüzdeki dönemde Ankara merkezli hızlı tren çekirdek ağı 3 bin 623 kilometreye ve buna paralel olarak ihtiyaç duyulacak hızlı tren seti sayısı 13'ten 125'e çıkarılacak. Bunların en önemlilerinden biri olan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi de tamamlanacak.
* İSTANBUL-İZMİR HIZLI TRENİ DE GELİYOR:
Kapıkule'den Kars'a ve İzmir'den Habur'a uzanan Doğu-Batı demiryolu akslarındaki yük ve yolcu taşıyacak hızlı tren hatları ile Kuzey-Güney akslarındaki yük ve yolcu taşıyacak İstanbul-Antalya, İstanbul-İzmir-Aydın, hızlı tren hatlarının bölümler halinde yapılmasına devam edilecek.
* İZMİR'E 2 TRAMVAY HATTI:
İzmir'de ise Konak ve Karşıyaka Tramvay projeleri tamamlanacak.
* İZBAN UZUYOR:
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde hayata geçirilen Egeray-İZBAN'ın Cumaovası-Tepeköy arası işletmeye alınacak.
* İZMİR'E GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ SİSTEMİ KURULACAK:
İzmir'de gemi hizmet alanlarında Gemi Trafik Hizmetleri sistemi hizmete alınacak.
* İZMİR'E 2 YAT LİMANI:
İzmir Yeni Foça Yat Limanları ile İzmir Turan Yat Limanı tamamlanacak.
* İZMİR'İN HAVASI İÇİN TESİS:
Hava kalitesini daha iyi takip edebilmek için İzmir'in de içinde bulunduğu 6 kente Temiz Hava Merkezleri hizmet binası yapılacak.
* ÇANAKKALE DESTANI ANLATILACAK:
Çanakkale Savaşları'nın 100. Yıldönümü sempozyumlar, paneller, konferanslar, sergiler, konserler, tiyatro oyunları ve kültürel etkinliklerle anılmasını sağlayacak ve bu tarihi hadisenin tarih ve kültür dünyasındaki yerini ortaya koyacak çalışmalar yapılacak.
DUYGU ERGÜDEN

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.