78 milyona ömür boyu güvence

7 Haziran vaatlerini seçmenin mesajı doğrultusunda güncelleyen AK Parti 1 Kasım’a iddialı bir ekonomi ve yatırım paketiyle giriyor. Seçim beyannamesi, emeklilerden gençlere, işçiden esnafa, kadından engelliye kadar toplumun tüm kesimlerinin beklentilerini karşıladı

AK Parti, seçim beyannamesinde sosyal güvenlik şemsiyesini yediden yetmişe herkesi kapsayacak şekilde genişletti. İşçi, esnaf emeklisine bin 200 lira zam geliyor, asgari ücret bin 300 liraya çıkıyor, çalışan emeklinin destek primi çilesi sona eriyor. İşini kuran kadın ve gençlere toplam 250 bin liralık kredi desteği geliyor. Emekliler 250 lira taksitle ev sahibi olurken, yeni evlenecek çiftlerin çeyiz hesabının yüzde 20'si devletçe karşılanacak. Gençlere ücretsiz internet vaat eden AK Parti, genç çalıştıran patronun bir yıllık maaş faturasını üstlenecek. Taşerona kadro kapısı açılacak, doğum izni memuriyette kıdem olacak, polis ve askerin ek göstergesi artacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı "Huzur ve İstikrarla Türkiye'nin Yol Haritası" başlıklı seçim beyannamesinde ekonomi ve sosyal vaatler şöyle:
İŞÇİ VE ESNAF EMEKLİSİNE DE ZAM: Bütün emeklileri kuşatacak şekilde bin 200 lira zam yapılıyor. Temmuz ayında maaşı bin liraya kadar emeklilere 100'er lira zam yapılarak gelir düzeltmesi yapılmıştı. Bağ-kur ve işçi emeklilerine aylık 100 lira zam yapılacak böylece yıllık bin 200 lira ek destek verilmiş olacak.
EV ALANA DESTEK: Konut hesabı açan, yüzde 25 peşinat biriktirene yüzde 15 devlet destek verecek. Ev almak için hesap açanlara 15 destek sağlanacak. Bütün annelere ilk çocuk için 300, ikinci için 400, üç ve üzeri için 600 lira hediye edilecek. (Şu ana kadar 265 bin 782 anneye ödemeyi yapıldı)
KADINLARA 100 BİN LİRALIK KREDİ: Kadın girişimcilerin, 100 bin liraya kadar 5 yıllık vadeli kredileri için yüzde 85 oranında kefaret imkanı sağlanacak. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdemi izni şeklinde değerlendirilecek.
ANNELERE TAM ÜCRET: Kadınlara çocukları okula başlayıncaya kadar kısmi çalışma hakkı verilecek. İlk çocukta 2 ay, üçüncüde 4, ay üçüncü çocukta 6 ay yarım gün çalışacak anneler tam ücret alacak. Günün yarısı işte diğer yarısı çocuklarla geçecek. Bu süreden sonra kadınlarımız hala çocuklarının yanında kalmak isterlerse çocukların eğitim yaşına kadar yarı zamanlı çalışabilecek.
TARLADA ÇALIŞAN KADINLAR: Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmaları sağlanacak Yarı zamanlı ve yarı ücretli çalışabilecek.
SEÇİLME YAŞI 18, GENÇLERE ÜCRETSİZ İNTERNET: Gençlere sınırsız, ücretsiz internete erişim imkanı getirilecek. Nerede olursa olsunlar bundan yararlanabilecekler. Seçilme yaşı 18'e inecek.
İŞİNİ KURAN GENÇLERE 50 BİN LİRA DESTEK: Kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin liraya kadar karşılıksız destek sağlanacak. Bu yetmezse 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği verilecek. Bu kredi içinde yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanacak. Yeni iş kuran gençlerimize 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlayacak.
GENÇLERİN BİR YILLIK MAAŞI DEVLETTEN: İlk kez iş bulan her gençlerin maaşları 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Bu hem işçiye hem iş verene destek sağlanmış olacak.
ÖĞRENCİLERE SİGORTA MÜJDESİ: Lise mezunu gençlerin 2 yıl boyunca genel sağlık sigortaları devlet tarafından karşılanacak. Bu sürede gelir testine girmeleri gerekmeyecek. Gençlerin orta öğretimden yüksek öğretime geçişte hayat planlaması için çalışmalar yapılacak.
DESTEK PRİMİ KALKIYOR: Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilen emeklilerden alınan sosyal güvenlik primi kesintisi tamamıyla kaldırılıyor.
EMEKLİYE 250 TL TAKSİTLE EV: TOKİ evleri ile emeklileri ve asgari ücretlileri konut sahibi yapılacak. Herhangi bir emekli 250 lira taksitle ev sahibi olacak.
ESNAFA FAİZSİZ KREDİ: Esnafa düşük faizli kredi uygulaması sürecek. Ayrıca 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği verilecek. KOBİ'lerin finansmana erişimini artırmak amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engeller tümüyle kaldırılıyor.
SOSYAL ŞEMSİYE GENİŞLİYOR: Aile destek programı hayata geçirilecek; Sosyal hizmete ihtiyaca ihtiyaç duyan vatandaşlar için görev yapacak.
EVLENENE ÇEYİZ DESTEĞİ: Evliliği teşvik için çeyiz uygulaması başlatılacak. Çeyiz hesabında biriktirilen paranın yüzde 20 oranında destek sağlanacak. Örneğin, 100 bin lira biriktiren gence 20 bin liralık destek verilecek.
ANAHTAR TESLİMİ FABRİKA: Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, çok önemli, sembolik bir kira bedeliyle anahtar teslimi karşılıksız fabrika yapılacak.
REEL EKONOMİDE REFORM: En büyük reform reel ekonomide yapılacak. İleri teknolojiyle yüksek katma değere dayalı ekonomik dönüşüm sağlanacak. İthalat bağımlılığını azaltan, ihracı teşvik eden politikalar izlenecek. Enerji sağlık havacılık, uzay, otomotiv, bilişim ve savunma sistemlerindeki çalışmaları desteklenecek. İletişimde 5G'ye geçiş için altyapı sağlanacak.
250 BİN İŞLETMEYE İSTİHDAM DESTEĞİ: 51 ilde uygulanan yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılıyor. Bu imkandan 251 bin küçük işletmenin yararlanması sağlanacak.
YEMDE GÜBREDE KDV KALDIRILIYOR: Çiftçinin de yüzü gülüyor. Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin liraya kadar karşılıksız destek sağlanacak.
ASGARİ ÜCRET 1300 LİRA: Asgari ücretin 1300 lira olacak. Gelecek yıl için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na artış için teklif verilecek. Ayrıca işin tehlike sınıfına göre asgari ücrette farklılaşma sağlanacak.
POLİS VE ASKERE MÜJDE: Polislerin 2200 lira olan ek göstergeleri 3000'e çıkarılacak. Askerler için de çalışma yürütülüyor.
GSS'YE İNCE AYAR: Gelir testi sistemi ve buna bağlı Genel Sağlık Sigortası primi ödemeleri yeniden gözden geçirilecek. Sistemin etkin ve verimli çalışması sağlanacak.
TAŞERONLARA KADRO SÖZÜ: Taşeronluk çerçevesinde kamunun ihtiyaç duyduğu işlerde çalışan taşeronları kamuda istihdam edilecek.
KARİYER MERKEZLERİ KURULUYOR: Ortaöğretim sonrası gençlerin kariyer hedeflerinin belirlenmesi için "kariyer merkezleri" kurulacak. Kısa film yapmak isteyen gençlere karşılıksız destek sağlanacak.
ENGELLİ YAŞAM MERKEZLERİ: Engelli vatandaşların bilgi ve teknolojiye ulaşma imkanları artırılacak. Gündüz ve yatılı bakımı için güvenli bakılabilecekleri "Engelli Yaşam Merkezleri" kurulacak. Böylece aileler dinlenmek istediklerinde bu merkezlere bırakabilecekler.
SERANI YENİLE HİBEYİ KAP: Çiftçiye seraları modernizasyonu için faizsiz kredi verilecek. Seralara ticarethane değil sulama suyu elektrik fiyatı uygulanacak.
DÖVİZLİ ASKERLİK UCUZLUYOR: Dövizli askerlik bedeli 6 bin Euro'dan bin Euro'ya düşürülecek.
YATIRIMCIYA VERGİ DESTEĞİ: Yatırımcıların 2015-2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için yatırım döneminde elde edecekleri tüm faaliyetlerinden elde edecekleri kazançlarına daha yüksek vergi indirimi sağlanacak. Basit usulde vergilenen yıllık 8 bin liraya kadar olan kazançlarından hesaplanan vergi alınmayacak.
HES'LERE İZİNDE YENİ DÜZEN: HES'lere yönelik çevre duyarlılığı en üst düzeye çıkarılacak. Prensip olarak 10 MW kurulu gücün altındaki HES'lere izin verilmeyecek.
BÜYÜK PROJELER TAM GAZ: Silvan, Ilısu barajı inşaatı, Mersin Akkuyu, Sinop, Nükleer Santrali, Yerli otomobil projeleri tüm hızıyla bitirilecek. Üç katlı büyük İstanbul Tüneli Projesi. Günde 6.5 milyon vatandaşımızın kullanacağı bu proje, toplam 9 farklı raylı sistemi birbirine bağlayacak, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin trafiğine nefes aldıracak. Dünyada ilk üç katlı tüneli İstanbul'a armağan edilecek.
YEŞİL ALANLAR ARTACAK: Şehir merkezinde kalan küçük sanayi sitelerini şehir dışına çıkarılacak. Kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirilecek. Kentsel dönüşüm yapılması şartıyla izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanması şartı sağlanacak. Kişi başı 10 m2 olan yeşil alan şartını 15 m2'ye çıkartılacak.  HAZAL ATEŞ/ANKARA

21 GÜNDE 21 İL
Başbakan Davutoğlu'nun seçim kampanya programı netleşti. Davutoğlu seçim kampanyası çerçevesinde 21 ile gidecek ve günde bir miting yapacak. Aynı zamanda televizyon ve radyo programlarına çıkarak seçmenlere seçim beyannamesinde yer alan projelerini anlatacak olan Davutoğlu, seçim mitinglerine Samsun'dan başlayacak, Konya'da kampanyasını tamamlayacak. Miting yapacağı iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Kayseri, Trabzon gibi büyükşehirler de yer alıyor.

"Masa başında hazırlanmadı"
Seçim beyannamesinin masa başında, dar katılımla hazırlanmış bir beyanname değil; milletin katılımıyla, geniş bir konsensüs ve mutabakatla hazırlanmış bir beyanname olduğunu ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, "AK Parti, bütün unsurları, bütün birikim ve kararlılığıyla 1 Kasım'a hazırdır. Milletimizle el ele, gönül gönüle 13 yılın atılımlarını daha ileri seviyelere taşıyacağız. 13 yılın kazanımlarının heba olup gitmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Biz başardıklarımızın daha fazlasını başarmanın sözünü veriyoruz. CHP 'blok siyaseti' derken, MHP 'hayır' siyaseti takip etti, her şeye 'hayır' dedi. Blok ve hayır siyasetinin ne noktalara geldiği görülmüştür. HDP ise terörü teşvik ve tahrik eden bir söylem benimsedi. Biz birlik siyaseti takip ettik. Huzur ve istikrar, 1 Kasım seçimlerinde temel vizyonumuzdur. Büyük Türkiye, yeni Türkiye, demokratik Türkiye vizyonu, 1 Kasım seçimlerinin temel vizyonudur" açıklamasını yaptı.

İlk hedef yeni anayasa

13 yılda demokrasiye kazandırılan mesafeyi daha ileriye taşıyacaklarını ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Adalet terazisini daima toplum lehine tutacağız. Her türlü ayrımcılığa karşı mücadele edeceğiz. Bütün vesayet odaklarının kalıntılarıyla mücadele edecek, milletimizin ülkesine aidiyetini yaralayacak hiçbir odağa fırsat vermeyeceğiz. Yeni anayasamızın da çerçevesini oluşturacak en önemli nokta budur. 13 yılda gerçekleştirdiğimiz sessiz devrimlerin kalıcı bir niteliğe kavuşması için, AK Parti olarak yeni bir anayasa vaat ediyoruz. Katılımcı, özgürlükçü ve kurumsallaşmış yeni bir anayasa yapacağız. Reform ayağının ilki anayasadır. AK Parti olarak 1 Kasım'dan sonra da demokratikleşme ve hukuk devletinin güçlenmesi için var gücümüzle çalışacağız. Yeni anayasamızın odağında insan hak ve özellikleri olacaktır. Parlamenter sistemin yol açtığı siyasi istikrarsızlıklar karşısında Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim anlayışına dayalı özgürlükçü başkanlık sisteminin daha uygun bir model olduğunu düşünüyoruz" dedi.

YORUMLAR

Nükhet Hotar: AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesinde bu beyannamenin önemli etkisi olacak. Bayannamede yer alan gençlere ücretsiz internet, iş desteği, asgari ücretin bin 300 liraya çıkartılması ve emekli maaşlarına yıllık bin 200 lira ilave edilmesi gibi vaatlerin, halkın beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulduğunu söyleyen Hotar, "İnsanlık onurunun öncelendiği bir bakış açısı ile hazırlandı. İşçimizi, öğrencimizi, çalışanımızı, kadınımızı ve emeklimizi de unutmadığımız bir beyanname oldu. Burada gerek asgari ücret gerekse de emeklilerin ücretleri konusunda da gereken yapıldı. Gençlerimiz için hayata geçireceklerimiz, onları istihdama katacak, tecrübe kazanmalarını sağlayacak. Kendi işyerlerini kurmalarında destek olacak. Bunların hepsinin beyannamede bir karşılığı olduğunu görüyoruz" dedi.

Hüseyin Kocabıyık: Bu beyanname ile bir çocuk doğduğu andan itibaren ölümüne kadar devletin koruyucu kanatları altında yer almış olacak. Emeklilerimizin talepleri karşılandı. Ayrıca çalışan ve anne olan kadınlarımız için de düzenlemeler yapıldı. Bu uygulamalar, kadınlarımızı çocuk sahibi olmak ile kariyer yapmak arasında tercih yapmaktan kurtardı. Beyannamede diğer önemli bir husus da gençler ile ilgili vaatlerdir. Gençlerin iş kurmada desteklenmesinin sosyolojik etkileri de olacak. Toplumdaki teşebbüs dinamiğini harekete geçirecek. Diğer partiler ile kıyaslarsak AK Parti'nin beyannamesi ihtiyaçlar ile imkanlar arasındaki dengeyi çok iyi kurduğunu görüyoruz. Bugünden sonra AK Parti'nin tek başına iktidarı bu beyanname ile garantilenmiştir.

Mahmut Atilla Kaya: Toplumun tüm kesimlerini kapsayan, ihtiyaçlara cevap veren, akılcı ve gerçekçi bir beyanname hazırlandı. 13 yıldır süregelen reformların ve ülkemizin kalkınma hamlesinin devamı için AK Parti hazır. Seçim beyannamemiz, milletimizin beklentileri dikkate alınarak, geniş bir toplumsal mutabakatla hazırlanmış bir beyannamedir. Milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Cemal Bekle: AK Parti olarak Romanlar ile ilgili çalışmalarımız devam ediyordu. Beyannamede de yer alması Romanlar'ın AK Parti'ye ve Başbakan Davutoğlu'na olan güvenini perçinleyecektir. Beyannamede Romanların istihdam ve iskan edilmesi için gerekeni yapacağız diyen Başbakan Davutoğlu'na Romanlar 1 Kasım'da sandıkta oyun AK Parti'ye atarak yanıt verecektir. Bu açıklamalar, İzmir'in Roman mahallelerinde de AK Parti'ye olan olumlu havayı daha da arttıracak.

Bülent Delican: "Toplumu her alanda rahatlatan ve ihtiyaçlarını karşılayan bir beyanname oldu. Çok daha katılımcı ve sivil bir anayasa söylemi var. Bu bizim için olmazsa olmazdır. Anayasa tüm vaatlerimizin çatısı olacaktır. Bu vaatler önce aileyi rahatlatıyor. Kadınlarımız, çocuklarımız ve gençlerimize çeşitli imkanlar sağlanarak devlet olarak yanlarında yer alınıyor. Okulları bittiğinde her çocuğumuz donanımlı olarak mezun olacak. İş kurmak istediğinde devlet destek olacak. Bunlara baktığınızda doğumda hayata atılışında devlet olarak bir yanında yer alma var. Tüm bunlar aynı zamanda piyasaları da hareketlendirecek. 2013 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefi koyan Türkiye'nin önü açılacak. İzmirli için de makro projelerde çok şey var. Ancak İzmir, diğer vaatlerden de çok fazla etkilenecek. 1 Kasım'da da bu etkinin sandığa yansıyıp, çok farklı bir sonuç çıkacağını düşünüyorum. DUYGU ERGÜDEN

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.