Ceviz ve üzüm ye kansere yenilme

Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Gündoğan, doğru beslenerek kanser riskinin azaltılabileceğini söyledi. Gündoğan, “Şekerden uzak durun. Sofranızda zerdeçal, ceviz, üzüm, kefir ve sarımsak gibi kansersavar besinlere yer açın” dedi.

Türkiye'de günde yaklaşık 450 kişiye kanser teşhisi konuluyor. İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Gündoğan, doğru beslenerek kanser riskinin azaltılabileceğini söyledi, "Şekerden uzak durun. Sofranızda zerdeçal, ceviz, üzüm, kefir ve sarımsak gibi kansersavar besinlere yer açın" dedi.
EGZERSİZ YAPMAK ŞART
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun istatistiklerine göre, ülkemizde her yıl 160 binden fazla kişi kansere yakalanıyor. Bu kabaca günde yaklaşık 450 kişiye kanser teşhisi konduğu anlamına geliyor. Tablo her ne kadar vahim gibi gözükse de, doğru beslenme silahını kullanarak kansere yakalanma riskini azaltmak mümkün. Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Gündoğan, kanser düşmanı besinleri anlattı. Gündoğan, "Amerikan Kanser Derneği, sağlıklı bir diyet eşliğinde ideal kilo korunarak haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapılırsa, yaşam boyu kansere yakalanma riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtmiştir" dedi.
BOL BOL SU TÜKETİN
Öte yandan kış aylarında su tüketiminin artırılması gerektiğine dikkat çeken Egepol Hastanesi Diyetisyeni Gözde Artan, "Kış aylarında susama hissi de azalıyor. Halbuki vücudun suya olan ihtiyacı azalmıyor. Çay ve kahve içmek suyun yerini doldurmuyor. Tam tersine içerdiği kafein nedeniyle vücut su kaybına uğruyor. Günlük tüketim miktarının kilonuz çarpı 30 ml su kadar olması gerek. Yani 80 kiloluk bir birey ortalama 2 buçuk litre su içmelidir" dedi.

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN TÜKETİLMESİ GEREKENLER
SARIMSAK: Sarımsağın aktif bileşeni olan di-alil-disülfidinin hem tümör oluşumunu hem tümör gelişimini engellediği bildirilmektedir.
OMEGA 3 KAYNAKLARI(HAMSİ, İSTAVRİT, USKUMRU GİBİ YÜZEY BALIKLARI): Haftada 2-3 kez tüketilmesinde fayda vardır.
CEVİZ: Her gün 3-4 adet tüketilerek bu besinlerin koruyucu özelliğinden faydalanılabilir
KIRMIZI MEYVELER (YABAN MERSİNİ, BÖGÜRTLEN, ÇİLEK, SİYAH ÜZÜM): Yaban mersini, böğürtlen, çilek, siyah üzüm, nar gibi kırmızı meyveler, içeriğindeki fenolik ve flavonoid gibi biyoaktif bileşenler sayesinde antikanser özelliktedir. Günlük meyve tüketiminin ortalama 2-3 porsiyon olduğunu düşünürsek bunun 1 porsiyonunu kırmızı meyvelerden tercih edilmelidir.
BROKOLİ/ BRÜKSEL LAHANASI: Bu sebze gruplarının haftada 3 kez tüketilmesinin kansere karşı koruduğu belirlenmiştir. Brokoli filizlerinde bulunan sulforofan ve indol-3 carbinolün tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlatma etkisi arttırmak için mide hassasiyeti bulunmuyorsa çiğ tüketimi önerilir.
SOYA FASULYESİ: Soya fasulyesi veya soya filizi östrojen hormonuna olan etkisiyle mesane kanserini önlediğine dair pek çok çalışma vardır. Ancak meme kanserinde kaçınılması gereken besinler grubunda yer almaktadır.
YEŞİL ÇAY: Yeşil çaydaki epigallokatesin- 3-gallat (ECGC) başta olmak üzere katesin karışımlarının kanser önleyici etkilerinin olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.

Mert ALPDÜNDAR

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.