Midenizin sadık dostu: KARNABAHAR

Kış aylarında tezgaha çıksa da, pek çok kişinin sofrasında yer vermediği karnabahar, sindirim sistemini koruyan en önemli besinler arasında yer alıyor.

MERT ALPDÜNDAR

Sindirim sistemi, alınan besinlerin sindirim kanalı boyunca ilerlemesini, sindirim salgıları ile parçalanmasını ve emilmesini sağlar. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde devamlılığı için dengeli ve lifli beslenme, sindirim sistemi için önemli bir yere sahiptir. Sindirim sistemi sağlığının korunması için beslenmemize önem vermemizi söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Sindirim sitemimizi, özellikle de mide-bağırsak sağlığımızı korumak için sağlıklı beslenme çok önemli. Karnabahar mide asitlerini dengeler" dedi.

YARARLI BAKTERİLERDE ARTIŞ
Sindirim sisteminin yaşamsal faaliyetlerini güçlendiren ve devam ettiren en önemli etkenlerinden birinin, orada yaşayan yararlı bakteriler olduğunu belirten Örnek, "Bu yararlı bakterilerin (probiyotik) yaşaması ve çoğalması için gereken lifi, besinler en fazla tam tahıllar, kuru baklagiller, pırasa, karnabahar, sarımsak, soğan, yeşil yapraklı sebzeler, muz, avokado gibi meyveler, turşu, boza, şıra, sirke ve tarhana gibi fermente ürünler ve kefir, yoğurt gibi fermente süt ürünleridir. Özellikle karnabahar yemeği 'mide dostu' bir yemek olarak örnek verilebilir. Karnabahar mide asitlerini dengeler" dedi. Yapılan çalışmalara göre mide kanserini önleyici olarak tek bir besinin kesin olarak bağdaştırılamadığını söyleyen Tuba Örnek, "Çalışmalar şunu gösteriyor ki; mide kanseri veya diğer kanserlerden korunmak sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçiyor. Sadece sindirim sistemini olumsuz etkileyen yiyeceklerden uzak durduğumuz zaman bile kanser riskini en aza indirgemiş oluyoruz" dedi.

KAFEİN BAĞIRSAĞA ZARAR VERİYOR
Sağlıklı beslenme alışkanlığının çocuklukta, hatta bebeklikte, ailede başladığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Katkı maddeli hazır yiyecekler, aşırı baharatlı- soslu-kremalı yiyecekler, kızartmalar, aşırı soğukaşırı sıcak yiyecekler, asit oranı yüksek içecekler, aşırı şekerli yiyecekler, aşırı kafeinli içecekler mide ve bağırsak sağlığına zarar veren yiyeceklerdir" dedi.
BİTKİ ÇAYLARINI İHMAL ETMEYİN
Mideye iyi gelen besinlerin bazen kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini söyleyen Tuba Örnek, "Patates suyunun mideye yararı ile ilgili yapılan çalışmalar olumlu, fakat herkes için iyi gelir demek için yeterli değildir. Ancak mide-bağırsak hastalıklarını önlemek için bitki çayları en doğal etkiye sahip. Rezene çayı, papatya çayı, meyan kökü ve tıbbi nane çayı en önemlileri. Nane çayı reflüsü olanlar için uygun değil" şeklinde konuştu.
​D VİTAMİNİ TAKVİYESİ YAPILMALI
Kalsiyum emilimini hızlandıran ve kemiklerinizin gelişmesini sağlayan D vitamini, eksikliği en çok görülen vitaminlerin başında gelmektedir. Eğer fazla dışarıya çıkmıyorsanız ve güneş ışığı almıyorsanız D vitamini eksikliği çekmeniz işten bile değil. Vücut bu vitamini kendiliğinden üretemiyor. Bolca güneş ışığı almanız gerekiyor. Ayrıca süt ve süt ürünlerini, balığı bolca tüketmelisiniz.

AĞIZ KOKUSUNA LAVANTALI ÇÖZÜM
Ağız kokusu hem kendinizi hem de çevrenizi rahatsız eder. Adaçayı ve lavantayla hazırlanan kür ile ağız kokusuna son verin. Birer tutam ada çayı, lavanta, yarpuz ve 10 adet kakuleyi büyük bir cezvenin içerisinde 1 litre su ile kaynatın. Sonra iyice kaynadığından emin olunca altını kapatın ve 30 dk soğutulmaya koyun ve sonra süzün. Temiz bir şişeye koyun. Her gün 3 kere gargara yapın.
KESTANE, GENÇLİK İKSİRİ SUNUYOR
Buram buram muhteşem kokusu ve yoğun lezzetiyle soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olan kestane, hücrelerin yaşlanmasına karşı savaşıyor. Erken yaşlanmayı engelleyen kestane, yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E vitaminleri içeriyor. Sakinleştirici özelliği olan kestane, stresin giderilmesiyle, birçok kanser türünün önlenmesine yardımcı oluyor. Ancak kestane, yüksek kalorili bir besindir. 1 adet orta boy kestane 106 kaloridir. Bu sebeple tüketirken porsiyon kontrolü yapılmalı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.