Kışın habercisi kestane

Önemli bir protein ve karbonhidrat kaynağı olan kestane, hem iyi bir enerji kaynağı hem de vücudu besleyip uzun süre tok tutuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Mehlika Öktem, Yeni Asır okurları için yazdı...

Tezgahlarda sıcacık kestaneler çoktan yerini almaya başladı. Kışın sokaklarda gezerken mis gibi kestane kokusu bizi alır götürür. Sıcacık evlerde sobanın üzerinde pişen kestanenin verdiği hissin yeri her zaman farklıdır. Uzun kış gecelerinin ve soğuk havaların en sevilen çıtır atıştırmalığı kestane uzun yıllardır vazgeçilmezlerimiz arasındadır. Atıştırmalık olarak tüketilmesinin yanı sıra mutfakta çorba, pilav, tatlı gibi birçok farklı kullanım alanına sahiptir. Akdeniz ülkeleri arasında yer alan Türkiye, iklim ve toprak özellikleri bakımından kestane yetiştiriciliği için uygundur ve kestane önemli bir üretim potansiyeline sahiptir.

Ülkemizde özellikle Bursa ili kestanesi ile ünlüdür. Kayıngiller familyasına üye olan kestane Castanea cinsinin ağaçlarından elde edilen kabuklu bir besindir. Az yağlı bir meyve olmasının yanı sıra mineraller ve vitaminler açısından zengin, önemli miktarda posa ve yüksek oranda nişasta içerir. Uzun yıllardır beslenmede önemli bir protein ve karbonhidrat kaynağı olarak tüketilmektedir. Bu nedenle hem iyi bir enerji kaynağıdır, hem de tok tutucu ve besleyici özelliğe sahiptir.

KEYİFLİ VE SAĞLIKLI
Kestane, kimyasal bileşimi ve nem oranı bakımından diğer sert kabuklu meyvelerden ayrılmaktadır. Karbonhidrat içeriği yönünden oldukça zengindir. 100 gram kestanede ortalama 40 gram karbonhidrat bulunur. Toplam karbonhidrat miktarının önemli bir kısmını nişasta oluşturur. Bu yüzden yüksek miktarda enerji içeren bir besindir. Posa içeriği yüksek besinler arasındadır ve uzun süre tokluk sağlar. Kalori değeri ve besleyici değeri fazla olan kestane birçok vitamin ve mineralleri içeren besinlerden biridir. İçeriğindeki faydalı fenolik bileşiklerin varlığı antioksidan özellik sağlar ve sağlığa yararlı birçok etkisi vardır.

PORSİYON KONTROLÜ ŞART
Hepimizin en sevdiği atıştırmalıklardan olan kestaneyi genellikle kaç tane yediğimizi saymadan keyifle tüketiriz. Ancak sizlere şöyle bir haberim var ki çiğ olarak 40 gram yani ortalama 3 adet kestane 1 dilim ekmek yerine geçer. Serbest şeker ve yüksek nişasta içeriği nedeniyle enerji değeri yüksek bir besindir. Ama hiç mi kestane yemeyelim diye sorarsanız her zaman söylediğimiz gibi "Yasak yok, denge var." Bu yüzden tüketiminde porsiyon kontrolünün sağlanması önemlidir. Ayrıca kestane tüketirken yanında protein kaynağı bir besin ekleyerek tokluğunuzu arttırabilirsiniz.

KALP KASLARI İÇİN FAYDALI
Kalori değeri ve besleyici değeri yüksek olan kestane A, E, C ve B grubu vitaminleri açısından da oldukça zengin bir besindir. Yüksek miktarda C vitamini içeriği ile bağışıklığı destekler, soğuk kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma sağlar. Antioksidan özellikteki E vitamini ile vücudun oksidatif hasara karşı korunmasında faydalıdır. Vitaminlerin yanı sıra fosfor, potasyum, demir, kalsiyum ve magnezyum mineralleri de bulundurmaktadır. Kestanenin mineral profili incelendiğinde potasyum ön plana çıkmaktadır. Potasyumun sinir sistemi fonksiyonlarının yerine getirilmesinde ve kasların özellikle de kalp kaslarının çalışmalarında etkili bir mineraldir. Kalsiyum ve fosfor kemiklerin özellikle de dişlerin güçlenmesine ve gelişmesine yardım etmektedir.

SAĞLIKLI YAĞ ASİTLERİ
KESTANE ceviz, fındık gibi diğer sert kabuklu meyve türlerine göre daha az yağ içeriğine sahiptir. Çok düşük miktarlarda yağ içermesi karşın yüksek oranda sağlıklı yağ asitleri olan doymamış yağ asidi içermesi nedeniyle kalp ve damar hastalıklarını önlemede önem taşımaktadır. Doymamış yağ asitleri normal büyüme ve gelişme, beyin, kalp ve diğer sistemlerin sağlığı için gereklidir.

ÇÖLYAK HASTALARINA UYGUN
ÇÖLYAK hastaları, beslenmelerinde glutensiz ürünler kullanırlar. Kestane, hem gluten içermemesi hem de zengin lezzet ve besin öğeleri içeriğiyle özellikle çölyak hastalarının diyetinde kullanılabilecek bir alternatiftir. Kestane ve kestane unundan elde edilen glutensiz birçok yeni ürün bu hastalar için farklı seçenekler sunabilir.

HAŞLAMA YÖNTEMİNİ TERCİH EDİN
KESTANE için en önemli konulardan birisi de pişirilme yöntemidir. Kestaneyi farklı hazırlama yöntemleri vardır. Tüketiminde kavurma işlemi yerine haşlayarak pişirme yöntemini tercih ederseniz enerji alımını azaltabilirsiniz. Özellikle kilo verme dönemlerinde haşlanmış kestane tüketimi daha iyi bir seçenek olacaktır. Tabi ki porsiyon kontrolünü unutmadan. Mis gibi kestane kokularının etrafınızı sardığı bir kış dilerim.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.