Yaz diyetlerinin baş tacı sebze ve bakliyat

Kilosunu korumak ya da kilo vermek isteyenlere önemli uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “Her mevsim sıvı alımına dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında ise uygulayacağınız diyetlerde bakliyat ve sebze tüketmeyi alışkanlık haline getirin” dedi

Yaz ayları ve tatil birçok kişinin hem kilo vermek istediği hem de kışın verdiği kiloları korumayı hedeflediği bir dönem. Ancak uzmanlar kilo vermek ya da kilosunu korumak isteyenlerin düzenli ve dengeli bir beslenme modelini izlemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

KETOJENİK DİYETE DİKKAT
Diyetisyen Işın Sayın, son dönemde popülerlik kazanan ketojenik diyetlerin uzun vadede bağışıklığı olumsuz etkilediğini söyledi. Uzman diyetisyen dengeli bir beslenme modelini şöyle tarif etti: "Bağırsakta bulunan probiyotik bakterileri besleyen (prebiyotik) sebzeler, filizlendirilerek sindirimi kolaylaştırılmış düdüklüde pişirilmiş bakliyatlar, düşük glisemik indeks değerinde meyvelerden oluşan yüksek lifli, ılımlı karbonhidrat içeren bir diyet modeli çok daha uygun."

YAĞ YAKIMI İÇİN SU İÇİN
Süt ve süt ürünlerinin de önemine de değinen Sayın, "Yaz aylarında 2 ana öğünle aralıklı oruç tipi lakto-ovo vejetaryen (yumurta, yoğurt, süt) bir diyet denemelisiniz" dedi. Düzenli su tüketiminin de yağ yakımı için gerekli olduğuna değinen Sayın, "Suyu ihmal etmeyin. Zayıflamanın, formda kalmanın ve her şeyden önemlisi organ sağlığını korumanın temel şartı, yaz kış düzenli su tüketmektir" ifadelerini kullandı.

KAHVALTIDA AZ YAĞLI OMLET
YAZ aylarında kahvaltılarda az yağlı sebzeli omlet veya menemen tercih edilebileceğini belirten Sayın, limon, sirke ve baharatlar ile hazırlanmış bir salatanın da sağlıklı bir eşlikçi olacağını ifade etti. Yaz döneminde kilo vermek ve kilosunu korumak isteyenlerin akşam yemeklerinde yeşilliklerle hazırlanmış, sumak, nane, pul biber gibi baharatlarla zenginleştirilmiş bir salata ile 2 ya da üç haşlanmış yumurta tercih edebileceğini söyledi.

BAKLİYATI DÜDÜKLÜ TENCEREDE PİŞİRİN
IŞIN Sayın, bakliyat tüketiminin vücut için önemli olduğunu ifade etti. Sayın "Haftada üç kez 24 saat suda bekletilip filizlendirilmiş bakliyatı, sadece ve sadece düdüklü tencerede, yani basınçlı buharlı pişirme yöntemiyle pişirmek midenin sindirimini rahatlatıyor. Yanında tercihen 200 gr yoğurt tüketimi ideal bir menüyü de oluşturuyor. Bu menünün yanına bol miktarda mevsime özgü salata eklenebilir" şeklinde konuştu.

ARA ÖĞÜNLERDE MEYVE VE KURU YEMİŞ
SAYIN, ara öğünlerde 15-20 adet fındık, fıstık, badem, kaju gibi besinlerin yanında, 1 porsiyon meyve de tüketilebileceğini söyledi. Sayın, "Haftada iki kez ara öğünlerde dondurma veya sevdiğiniz hafif bir tatlıdan tadım yapabilirsiniz. Yanında yoğun sütlü bir kahveyi ihmal etmeyin" diye konuştu. Günde belirli aralıklarla 3 litre tüketilmesinin önemini vurgulayan Işın Sayın, "Bunun için de doğayla dost, sınırlı kaynakları koruyan su filtreleme sistemleri tercih edilebilir" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.