Sahur sağlıklı ve doyurucu besinlerle güçlendirilmeli

Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, “Sahurda öncelikle zeytin, tahin, çiğ badem ve çiğ fındık, ceviz, zeytinyağı gibi sağlıklı yağ kaynakları tokluğu uzatmada yardımcı olacağı için sofralarda yer almalı” dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Sağlıklı Yaşam ve Fonksiyonel Tıp Ünitesinden Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, sağlıklı bir Ramazan ayı için beslenme tavsiyelerinde bulundu. Yeşilyaprak, "Sağlıklı ve doyurucu besinlerle güçlendirdiğiniz sahurunuzun ardından geçirdiğiniz oruç süresince, diğer günlere göre kendinizi yormayacak, susuzluk hissi oluşturmayacak kadar yürüyüş size iyi gelecektir" dedi.
TOKLUK HİSSİ SAĞLAR
Sağlıklı bir Ramazan ayı için önemli noktalara değinen Yeşilyaprak, "Mutlaka sahur yapılmalı. İftar yemeğinden 1-2 saat sonra 30-45 dakikalık hafif tempoda yürüyüş yapılmalı. Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz ve ekmek miktarı da azalır. İftar vaktinde sadece ana yemek ve tatlıya odaklanmak bağırsaklarınızın ihtiyacı olan lif miktarını azaltır. O yüzden iftarda bol zeytinyağlı güzel bir salataya da yer verin. Yemek sonrası tatlı tercihlerinde şerbetli tatlılar yerine meyve, hurma, bitter çikolata, sütlü tatlılar tercih edilmeli" dedi.
Sahurda sofralardan asla eksik edilmemesi gereken besinlerden bahseden Yeşilyaprak, "Öncelikle zeytin, tahin, çiğ badem ve çiğ fındık, ceviz, zeytinyağı gibi sağlıklı yağ kaynaklarının tokluğu uzatmada yardımcı olacağı için sofralarda yer almalı. Özellikle tahini sahur sonrasında meyvelerin üzerine 1-2 yemek kaşığı olacak şekilde tüketmeniz hem tatlı isteğini hafifletmede yardımcı olacaktır hem de kan şekerinizin aniden yükselmesini engelleyecektir. Bunların yanında kızartılmış, yağlı ve baharat içeren besinler su içme isteğini arttıracaktır. Bu da gün içinde susuzluğu tetikleyecektir. Uygun dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeninde yeterli protein, karbonhidrat, yağ almalıyız. Örneğin; iki yumurtanın yanında çiğ badem, fındık, ceviz, çiğ kabak çekirdeği gibi kuruyemişler, tahinin, zeytinin eklenmesi tokluk sürenizi uzatmada yardımcı olacaktır. Aynı zamanda koyu yeşil yapraklı ıspanak, roka gibi sebzelerin eklenmesi de hem bağırsaklarımızın ihtiyacı olan lif ihtiyacını karşılar hem de vitamin, mineral alımınıza destek olur" diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.