Çölyak her 100 kişiden birinin hastalığı

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda doğal olarak bulunan 'gluten' protein maddesine duyarlılık hastalığın en belirgin özelliği. Teşhis için bir damla kan yeterli olurken, hastalara ömür boyu diyet öneriliyor

HASAN DURNA (DENİZLİ)
Uzmanlar, halk arasında "ince barsak alerjisi" olarak da bilinen Çölyak hastalığının her 100 kişiden birinde göründüğüne dikkat çekiyor. Çölyak hastalığının teşhisinin kolay olduğunu, ancak tedavisinin bulunmadığını belirten Dr. Murat Ongun, "Çölyak hastalığında, sindirim sisteminde hasara bağlı olarak; ishal, yanı sıra kabızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, karında şişkinlik ve iştahsızlık, beslenememeye bağlı kilo alamama, gelişme geriliği, ergenlikte gecikme, boy kısalığı, kansızlık, kemik zayıflığı ve nedeni saptanamayan karaciğer hastalıkları gibi tüm vücuda ait şikayetler görülebilmektir. Hastalığın teşhisi bir damla kanla yapılacak testle kolaylıkla konmaktadır. Hastalığın ilaç ile tedavisi olmayıp, tek tedavisi ömür boyu gluten proteni içeren gıdalarla beslenmekten kaçınmaktır. Her 100 şeker hastasının 8'inde çölyak hastalığı saptanmış olması ise bugün önümüzde önemli bir sosyal problemdir. Teşhis edilmemiş ve sonucunda diyet tedavisi uygulamayan Çölyak hastalarında ölüm oranı 4 kat daha fazladır" dedi.
Denizli Forum Çamlık Alışveriş Merkezi'nde "Çölyak Hastalığı Nedir?" konulu söyleşi gerçekleştiren Doktor Ongun, hastalığın genetik olduğunu, gıdalarda buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların yer alması sonucu ortaya çıktığını söyledi. Çölyak hastalığının adının son yıllarda çok sık duymaya başladığını hatırlatan Doktor Ongun, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda doğal olarak bulunan, gıda sanayinde kıvam verici olarak kullanılan 'gluten' protein maddesinin bazı kişilerde hastalığa neden olabildiğini belirtti.
ÖMÜR BOYU DİYET
Dinleyicilere "Günün birinde size ekmek, pide, simit ve makarnayı ömür boyu yememeniz gerektiği söylense ne yapardınız?" diye soran Ongun, "Yediğimiz her yiyecek yemek borusundan mideye, mideden ince barsağa, oradan da kalın barsağa gider. Midede hazmedildikten sonra sağlığımız için gerekli olan tüm besin maddeleri ince barsakta bulunan villus çıkıntıları sayesinde emilerek kana karışır. Villuslar olmadan vücut hiçbir besin maddesini ememez. Çölyak hastalarında gluten maddesi villusları yok ettiği için vücut gerekli olan besin maddelerini alamaz. Bu durumda bağışıklık sistemi bozulur ve Çölyak Hastalığı ortaya çıkar." Dedi. Tanı konulduktan sonraki aşamada uyulması gereken tek tedavi yönteminin ömür boyu glutensiz diyet yapmak olduğunu ifade eden Ongun, "Diyet uygulanmaya başladıktan kısa bir süre sonra villuslar hiç zarar görmemiş gibi çalışmaya devam ediyor ve şikayetler ortadan kalkıyor. Bu nedenle glutenli gıdaları kesinlikle tüketmemek gerekiyor" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.