ERCAN AKGÜN
İnciraltı Mercan Restoran, Fasıl-ı Mercan ve Mercan Düğün Bahçeleri'nin sahipleri İsmail, Seçkin ve Selçuk Erten kardeşler, yıllardır İzmir'in hem eğlence hem de damak zevkine yön veriyor. 1957'den beri var olan restoran bünyesinde 6 senedir hizmet veren Fasıl-ı Mercan'ın, Türkiye'nin pek çok yerinden gelen konukları ağırladığını söyleyen Erten kardeşler, "İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde herhangi bir olaydan dolayı dosyası bulunmayan ender yerlerden birisiyiz" diyor. Aynı zamanda Adana'da, babaları Derviş Erten'in başında olduğu 4 yıldızlı otelleri de bulunan Erten ailesi, uygun bir yer olursa İzmir'de de otel açmayı düşündüklerini söylüyor. Ortanca kardeş Seçkin Erten, Mercan işletmelerinin dününü ve bugününü Yeni Asır'a aktardı.
HEM OKUDUK HEM ÇALIŞTIK - Seçkin Bey, eğlence dünyasıyla ne zaman tanıştınız?
Biz çocukken, babam Derviş Erten Adana'da otel çalıştırıyordu. 12-13 yaşlarına geldiğimizde hem okula gidiyorduk hem de otelde çalışıyorduk. O yaşlarda turizm sektörüyle tanıştık. Eğlence sektörü de bir nevi turizm işi olduğu için otelcilik deneyimi bize fayda sağladı. Daha sonra gençlik dönemimize geldiğimizde de İzmir'e geldik ve Mercan'ın işletmeciliğini aldık. Mercan o zamanlar şu anda Crowne Plaza Otel'in bulunduğu yerdeydi. 1997'de de şimdiki yerimize taşındık ve o zamandan beri faaliyetimizi sürdürüyoruz.
- İşletmelerinizden biraz bahsedelim mi?
İzmir'de yola ilk Mercan Balık Restoran ile çıktık. 6 yıl önce de eğlence mekanımız Fasıl-ı Mercan'ı hayata geçirdik. Ayrıca her biri 900 kişilik üç tane düğün bahçemiz ve bir tane de yazlık bahçe kafemiz var. Balık restoranımız haftanın 7 günü açık. Canlı müziğin olduğu fasıl bölümümüz ise sadece cuma ve cumartesi günleri hizmet veriyor. Orada usta yorumcularımız Okan Gürler ve Sevil Sarıer ile Mix Of The Dance grubu sahne alıyor. 200 araçlık otoparkı bulunan, 14 dönüm alan üzerinde kurulu bütün işletmelerimizin tamamı turizm ruhsatlı. Komple bize ait olan mülkümüzde ayrıca TSE belgemiz de mevcut. Tesisimizin içi dışı heryeri güvenlik kameralarıyla izleniyor. Elektrik kesintilerine karşı jeneratör sistemine de sahibiz.
OTEL AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ - Mercan Tesisleri dışında herhangi bir işletmeniz var mı?
Adana'da göl kenarında iki tane 4 yıldızlı Erten Otellerimiz var. O iki oteli şu anda Adana Demirspor'un Başkanlığını yapan babamız Derviş Erten işletiyor. Şu anda inşaatı bitmek üzere olan, 2011'e doğru hayata geçireceğimiz bir tane daha otelimiz var. Eğer iyi bir yer bulursak, İzmir'de de bir otel açmayı düşünüyoruz. - Gelen müşterilerin memnuniyetleri nasıl?
Allah'a çok şükür iyi. Sadece İzmir'den değil diğer illerden bile gelen misafirlerimiz var. Kendimize ait spesialleri yemek için uzak yollardan gelen müşterilerimiz çok. İlaç firmaları ve özel şirketler 2 haftada bir mutlaka bizde gece düzenliyor. Mercan, İzmir'de 1957'den beri adını değiştirmeyen ender mekanlardan biri. Müşteri kaynaklı olaylara karışan birçok alkollü eğlence merkezinin, İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde dosyası bulunurken, bizim çok şükür böyle bir durumumuz olmadı.
İZMİRLİYİ AĞIRLAMAK ZOR - İzmir müşterisini ağırlamak zordur, sizce de öyle mi?
Aynen. Müşterilerimiz çok seçici ve bu yüzden memnun etmek zor oluyor. Ancak bizim işletmemizde kapıdan mutfağa kadar bütün çalışanlarımız işinde iyi olduğu için herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Biz balık restoranıyız fakat gelen konukların isteğine göre et de veriyoruz sebze yemekleri de. Çünkü babam bize yok dememeyi öğretti. Üç kardeşin de ayrı ayrı müşterileri var. Misafirlerimiz buraya geldiklerinde mutlaka bizi görmek ister. Fasıl müziği seven konuklarımız, balığı restoranda yiyor tatlıyı da Fasıl-ı Mercan'da.
- Gördüğümüz kadarıyla üç kardeş sürekli tesistesiniz. Peki işlerinizin takibini nasıl yapıyorsunuz?
Disiplinli bir işletmeci anlayışına sahibiz. Bizde patronluk taslamak yoktur. Gerektiği zaman tezgaha geçip balığı bile kendimiz tartarız. Bazen de düğünlerde servis yaptığımız bile olur. Yeter ki işler doğru dürüst yürüsün ve konuklarımız memnun kalsın. Her sabah üç kardeşten biri 09.00'da işin başına gelir. Öğlene kadar işleri toparlar ve daha sonra dinlenmeye gider. Öğleden sonra da diğer iki kardeş gelip nöbeti devralır. Gece bütün mekanlarımız kapanana kadar işimizin başında dururuz. Şunu iyi biliyoruz ki kimse mal sahibi kadar malına sahip çıkmaz.
- İşe alacağınız personelde aradığınız özellikler neler?
En başta temiz ve güleryüzlü olmalı. Bir kişiyi işe alırken ilk başta güleryüzlü mü değil mi ona bakarım.
"Başka bir yerde şube istemiyoruz"
- Mercan dışında başka bir yerde eğlence mekanı veya restoran açmayı düşündünüz mü hiç?
Hayır. Çünkü bizim işimiz bir kafe veya pastahane gibi değil. Müşteri mekana geldiği zaman işletmeciyi mutlaka görüp sohbet etmek ve yemeğini rahatça yemek istiyor. Başka bir yer açarsak her iki tarafı idare etmek çok zor olur. Bu yüzden ikinci bir mekan düşünmedik.
- Yazın tatil yapabilme şansınız oluyor mu?
Çeşmealtı'nda yazlığımız var fakat en fazla bir hafta tatil yapabiliyoruz.
- Peki izinli olduğunuz günlerde neler yapıyorsunuz?
Kardeşim Selçuk sinemaya gitmeyi çok sever. Benim bir kız bir de erkek çocuğum var. Boş günlerimde onlarla vakit geçirmek en büyük keyfim. En büyüğümüz İsmail ise otomobil meraklısıdır. Fırsat buldukça arabayla gezmeye bayılır.
Çok yoruluyoruz ama işimizi seviyoruz
- Çalışma hayatınızın sizi zorlayan tarafları nedir?
Bir kere en kötü tarafı mesai saatlerimizin çok uzun olması. Ağabeyim İsmail ve ben evli olduğumuz için hanımlarımız bizim durumlarımıza alışmak zorunda kaldı. Ancak işimizi sevdiğimiz için çok fazla sıkıntı yaşamıyoruz. Eğer işinizi seviyorsanız, o da sizi seviyor ve mutlaka yüzünüzü güldürüyor. Aksi taktirde hayat çekilmez olur.
- Eğlence ve turizm sektörünün sizi mutlu eden artıları da vardır mutlaka.
Bu meslek bize çok geniş bir çevre kazandırdı. Her yerde tanıdıklarımız var. Bu da işin sevindirici yönlerinden biri. Bir de İzmir'in dışından gelen konuklarımızın olması ve burada iyi vakit geçirip keyifle ayrılmaları bizi mutlu eden bir diğer etken.
