Perşembe Pazarı cıvıl cıvıl


Ayvalık'a gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri de 1970'lerden beri kurulan, ünlü Perşembe Pazarı. 4 bin metrakare alana yayılmış dev pazarda yaklaşık 400 esnaf, malını alıcısı ile buluşturuyor
SUAT SALGIN
Komşumuz Yunanistan'a bağlı Midilli adasından her Perşembe günü yüzlerce Yunanlı turistin sadece alışveriş için günübirlik geldiği Perşembe Pazarı'nda esnafın en çok dua ettiği şey; o gün havanın yağmurlu olmaması. Bununla birlikte yılın 52 haftasında kurulan Ayvalık Pazarı'nın nereden bakarsanız bakın, 40 haftası mutlaka yağmurlu olur.
Ayvalık merkezinde ana çarşının arkasında denize paralel 3 ve denize dik 8-10 sokağa yayılır.
Ayvalık Perşembe pazarının en güzel bölümü ise, köylerden gelen teyzelerin, gelinlerin, annelerin önlerindeki 3-5 kilo zeytini, türlü yaban otunu, azar azar kirazı ve eriği, asma yaprağını, pet şişelerde zeytinyağını ve yaz ıspanağını satmaya çalıştıkları bölüm olan Köylü Pazarı.
Sabah pazara gelen Midilli halkı zeytinden domatese, pastırmadan lor tatlısına, baklavaya kadar torbalar dolusu mal götürür karşı yakaya. Pazar sokaklarında da duyabileceğiniz Rumca satıcı cümleleri sayesinde siz de birkaç kelime Rumca öğrenebilirsiniz.
Perşembe pazarı 1970'li yıllardan beri kurulan körfezin en büyük pazarı. 4 bin metrekare alana yayılmış, 700 esnafın yer aldığı diğer pazarlara göre düzenli sayılabilecek şekilde yaygınlaşmış üç büyük bölümden oluşuyor.
KURDET NARININ HASI
Pazarın ilk kısmı, Cumhuriyet meydanının arkasındaki sokaklara yayılmış giyecek, mefruşat, hediyelik eşya ve baharat yoğunluklu turistiklerin uğrak kısmı. Kudret narının tazesini ve zeytinyağında hazırlanmışını satın alabilmeniz mümkün.
Harnup, üzüm pekmezi, nar ekşisi, arı sütü, taze yaprak, yeni mahsul incir kurusunun yanı sıra, bu günlerde en çok satan hakiki zeytinyağının içerisinde güneşin altında aylarca sabırla bekletilen ve binbir derde deva olan mucize iksir kantaron yağını, dev pazaryerinin hemen hemen her köşesinde bulabilmek mümkün.
TAŞ EVLERİN YANI
Her tarafı buram buram tarih kokan ve her biri 1800'lü yıllardan kalma taş evlerin gölgesindeki pazaryerinin ikinci kısmı, Vehbi bey mahallesinde küçük bir meydanda kuruluyor. Burhaniye, Edremit ilçelerinin köylerinden, dağ köylerinden özellikle Kozak yaylasının bütün köylerinden gelen satıcıların yer aldığı kısım. Donuk siyah pardösüleri ile çoğunluğu oluşturan ve diğer satıcıların dağlı olarak adlandırdıkları Yörük kadınlardan oluşan köylüler bahçelerinin taptaze ürününü pazara indiriyorlar. Dolmalık fıstığın bile tamamen organik olarak satışa sunulduğu bu Perşembe pazarı turp otu, koyu yeşil minicik Girit kabağı ve onunla pişirilen Stifno-İstifno, salatası yapılan susamotu, deniz fasulyesi, radika, semizotu, turşuluk kelekler, acurlar, biberin onlarca çeşidi, ısırgan otu, bağla otu, demetlerce deniz börülcesi...
İstanbul'da küçücük bir demetine ödenecek parayla satın alabileceğiniz börülceyi, Ayvalık pazarında kocaman bir torba dolusunu aynı paraya satılıyor görürseniz sakın şaşırmayın
Yörenin kırsal ve dağlık bölgelerinde yaşayan köylülerin getirdiği otlardan biri de mühliye. Bu otun yolculuğu Kıbrıs'dan başlıyor, Girit, Midilli ve mübadele ile gelenlerle saksıda Ayvalık'a ulaşıyor. Ayvalık toprağını seviyor. Kuzu etli mühliye yemeğinin yeri Ayvalıklılar için apayrı.
Papules Cunda da birkaç kişi tarafından susuz tarım ürünü olarak yetiştirildiğinden oldukça lezzetli. Boşnak fasulyesi denilen taze fasulyenin bir çeşidi yörenin düğün yemeklerinde pilavla servis ediliyor.
Döğme tereyağı, doğal ortamda otlayan hayvanlardan elde edilen süt ürünleri arasında özellikle ada tulumu, kelle peynir ve lor pazarın en gözde malları arasında yer alıyor..
KORUK SUYU İÇİN
Turizm sezonunun en yoğun olduğu dönemi, mevsimi olan koruk suyunu ise her yerde bulabilmeniz mümkün değil. Koruk suyunun en nefasetlisini ve kalitelisini Palabahçe Kahvehanesinde bulabilirsiniz.
Simitçi tezgında satılan yöre halkının 'Simit Ekmeği' olarak adlandırdığı, 'Tatlı Maya- Nohut Ekmeği' ise mayasından ya da onu yapan ustaların maharetinden olsa gerek, kolay bayatlamıyor.
Dünyanın en nefis zeytinyağlarının üretildiği Ayvalık zeytinleri tadını kokusunu, yörenin coğrafi konumu, iklimi, kış aylarında esen karayel ve poyraz fırtınalarının olumlu rüzgından alır diyorlar.
Perşembe günleri kurulan pazaryerinde, bardaktan tadarak satın alabileceğiniz 5 kg, 10kg ve 17 kg'lik tenekeler içinde satılan müstahsil malı ya da köylülerce satışa sunulan zeytinyağlarından satın alıp, bunu eviniz nasıl götüreceğiniz sakın ama sakın dert etmeyin, çünkü pazardaki ve kasabadaki tüm zeytinyağı üreticileri seçtiğiniz markayı kargo ile 2-3 günde Türkiye'nin her yerine gönderiyorlar.
Ayvalık denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan sakızlı, zeytinyağlı kurabiye, lor tatlısı yemeden tatilinizi sonlandırmayın. Bunun içinde ilçe tarihi kadar eski ve üç kuşaktır müşterilerine zeytinli ve incirli dondurma gibi ilginç tadları yaratıp sunan İmren Pastanesine mutlaka uğrayın, yorgunluk atarken limonata eşliğinde yiyeceğiniz zeytinyağlı ve sakızlı kurabiyenin eşsiz lezzetinden mahrum kalmayın.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.