"Şeker otu" Bayındırlı üreticilerin yeni umudu oldu


Kalori, yağ, sakarin ve toksik madde içermediği için diyabet hastalarının da gönül rahatlığıyla kullanabileceği "Şeker otu" Ege'de ilk kez Bayındırlı üretici Ahmet Seyit Aslan tarafından yetiştirildi

NADİR UYSAL (BAYINDIR)
Halk arasında "şeker otu" olarak tanınan "Stevia" bitkisi Bayındırlı üreticilerin yeni umudu oldu. Kalori, yağ, sakarin ve toksik madde içermediği için diyabet hastalarının da gönül rahatlığı ile kullanabileceği "şeker otu" Ege Bölgesi'nde ilk kez Bayındırlı üretici Ahmet Seyit Aslan (45) tarafından uzun süren çalışmalar sonucu yetiştirildi. Şekerden 200-300 kat daha tatlı olan bitkinin Paraguay'da 1500 yıldır kullanıldığı, Brezilya, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerde de kullanımının yaygın olduğu bildirildi.

KİLOSU 300 LİRA

Bayındır'ın Yakapınar Köyü'nde toplam 9 bin metre alanda üretim yaptıklarını anlatan üretici Ahmet Seyit Aslan, "Şeker otuyla yaklaşık bir yıl önce tanıştım. Çeşitli araştırmalardan sonra, bu bitkinin tohumlarını Almanya'dan getirerek, deneme üretimi yaptım. Türkçe kaynakların bu bitki hakkında hatalı ve yanlış bilgilerle dolu olduğunu fark ettiğimi için, daha çok İngilizce ve Almanca kaynaklara yöneldim. Bitkinin özelliklerini öğrenmem çok süre aldı. Türkiye'de bu alanda gerçekleştirilen çalışmaları ilk kez Akdeniz Üniversitesi başlattı. Ege Bölgesi'nde ise ilk yetiştiren üretici benim. Şimdilik Bayındırlı üreticiler beni merakla takip ediyor. Ancak, Bayındır Ziraat Odası'nın da katkılarıyla Stevia'nın üretiminin ilçede yaygınlaşacağını düşünüyorum. Kurutulmuş ve tozlaştırılmış şekilde piyasaya sevk edilen ürün kilosu 250- 300 liradan rahatlıkla alıcı buluyor. 1 gram Stevia, 30 gram şekere eşdeğer. Üretici normal şartlarda dönümünde yılda 20 bin lira gelir elde edebilir. Ürüne, tüm dünya ülkeleri ve Avrupa'dan büyük bir talep olduğu için pazar bulmakta zorluk çekmiyoruz" dedi.
Ege'nin iklim şartlarının "şeker otu" için ideal bir ortam sunduğunu kaydeden Aslan, "Bitkinin toplam 4 yıl ömrü var. Yılda 3 kez hasat elde edilebiliyor. Kasım ayından itibaren ise bitki tüm AB ülkelerinde gıda maddelerinde doğal tatlandırıcı olarak kullanılacak. Üretim aşamasında gübre ve zirai ilaç kullanmıyoruz. Organik ve besin zincirinde temiz bir ürün. Kimyasal tatlandırıcılara oranla tamamen doğal ve yan etkisi yok. Kan seviyesinde şekeri yükseltmediği gibi, metabolizmayı bozup kilo aldırmıyor" dedi.

EGE İKLİMİNİ ÇOK SEVDİ

Şeker otunun çocuklar açısından en büyük faydasının şekerde olduğu gibi diş çürüklerine yol açmadığına da değinen Aslan, "Ülkemizde bazı sanayiciler şeker otunu yurt dışından ithal ediyor. En büyük avantajı da diyabetli hastaların rahatlıkla kullanabilecek olması. Bitkinin tohumlarını artık ithal etmiyorum. Bu yönde yaptığımız girişimlerle tohumu da kendim yetiştiriyorum" şeklinde konuştu. Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar ise Atın Çilek'ten sonra Şeker Otu'nun da Bayındırlı üretici açısından yeni bir alternatif ürün olabileceğini söyledi. Oda olarak, Bayındırlı çiftçiyi Ahmet Seyit Aslan kanalıyla bilgilendireceklerini belirten Başkan Almışlar, "Bu konuda her türlü maddi ve manevi desteği vermeye hazırız" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.