Beslenme çantalarına anne eli değmeli


Park Sima Genel Müdürü Gülşen Altın: Annelerin evde hazırlayacağı soğuk sandviç, poğaça, kek gibi sağlıklı yiyecekler, çocukları fast food tipi sağlıksız seçeneklerden uzak tutacaktır

Yüz binlerce öğrencinin yeni öğretim yılına başladığı bugünlerde çocukların beden sağlığına da dikkat etmek gerekiyor. Günün büyük bir bölümünü okulda geçirecek olan öğrencilerin, derslerinde başarılı olabilmeleri için aldıkları gıdanın önemi büyük olduğuna dikkat çeken Park Sima Genel Müdürü Gülşen Altın, "Hem bedensel hem de zihinsel enerji için dengeli sağlıklı bir beslenme planı yapılmalı. Kahvaltıda taze sıkılmış 1 bardak portakal suyu, yumurta, süt, peynir, zeytin yer almalı" diye konuştu. Kahvaltının günün en önemli besini olduğunu vurgulayan Altın, sağlıklı beslenme alışkanlığının küçük yaşta aileler tarafından kazandırılması gerektiğine dikkat çekti. Anne ve babaların çocuklarının beslenme çantası için dikkatli alışveriş yapmasını öneren Altın, "Hem bedensel hem de zihinsel enerji için dengeli sağlıklı bir beslenme planı yapılmalı. Kahvaltıda taze sıkılmış 1 bardak portakal suyu, yumurta, süt, peynir, zeytin yer almalı. Tahin, Pekmez, bal, fındık-fıstık ezmesi olabilir. Çavdar Ekmeği ya da çok tahıllı ekmekler tercih edilebilir" dedi.
DAMAK ZEVKİ GELİŞİR
Obezitenin ve sağlıksız ayaküstü (fast food) beslenmenin salgın bir hastalık durumuna geldiğine dikkat çeken Gülşen Altın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuklarımızın damak tatlarını küçük yaşlarında sağlıklı seçeneklere yönlendirmeliyiz. Yoğun yaşamlarımıza rağmen çocuklarımıza mutlaka zaman ayırmamız gerekiyor. Öğrencilerimizin çikolata, bisküvi, hamburger, cips, kola gibi zararlı seçeneklerden uzak tutulması gerekiyor. Onların damak tatlarına uygun sağlıklı seçenekler mevcut. Anne sandviçleri, poğaça ve kekleri çocukları sağlıksız beslenmekten uzak tutacaktır."

Nelere dikkat edelim?

5- 13 yaş grubu çocuklarının sağlıklı büyüme ve gelişim sağlamaları için beslenme çantaları büyük önem taşımaktadır. Çocuğun okula giderken tercih edeceği besin doğrultusunda sağlıklı, kolay taşınabilir özelliklerde bir beslenme çantası hazırlanmalıdır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamanın en pratik yolu, her besin grubundan bir çeşit besinin yer almasıdır.
* Çocuğunuzun beslenme çantası kutu süt, kutu ayran, kutu meyve suyu (yüzde yüz içerikli olanlardan), karışık meyveli kuruyemiş (çekirdekli siyah üzüm, kuru dut, badem, fındık, fıstık, kuru kayısı, kuru incir, leblebi), taze meyve, anne kurabiyesi, anne poğaçası, anne sandviçi ve su gibi sağlıklı besinler içermeli.
* Çocuğunuz öğünlerini ders ve tenefüs saatlerine göre planlamalısınız. Çocuklar her 2 teneffüste bir, ara öğün yapmalıdır. Beslenme çantası içerisinde hazır gıdalar değil, evde hazırlanmış gıdalar konulmalıdır. Çocuk sabah uyandığında mutlaka sabah kahvaltısı yaptıktan sonra okula gitmelidir. Beslenme çantasında en önemlisi olan suyu koymayı unutmayınız!
Bir günlük okul içi beslenme programı içerisinde 3 ara öğün, 1 ana öğün yer almalıdır.
İlk öğün: 1 adet anne poğaçası
2. ara öğün: 1 orta boy taze meyve (örneğin elma, muz, mandalina gibi)
Öğle: Anne sandviçi (1 küçük boy çavdarlı sandviçi ekmeği arasına dilimlenmiş kaşar veya dana jambon veya hindi jambon, marul, domates )+ 1 kutu ayran (200ml)
3. ara öğün: 1 avuç karışık meyveli kuruyemiş + 1 kutu meyve suyu
veya
1 anne kurabiyesi+ 1 kutu süt (200ml)

YULAFLI KEK TARİFİ
Malzemeler;

1 Bardak yulaf ezmesi
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 orta boy armut (rendelenmiş) veya elma
1 bardak kepekli un
2 yemek kaşığı kepek
Yarım fincan ceviz içi
6 adet kuru kayısı (ince kesilmiş)
1 fincan kuru üzüm
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
2 çk zencefil
2 yemek kaşığı tarcın
1 yumurta

Yapılışı;

Fırını 200 derecede ısıtın. Kare şeklindeki orta boy kek kalıbını yağlayıp, yapışmayan fırın kağıdı ile kaplayın. Yulaf ve pekmezi karıştırın. Armut, un, kepek, kuru üzüm , ceviz , kuru kayısı , kabartma tozu, zencefil, tarçın ve yumurtayı yukarıdaki karışıma ekleyin. Fırın kabına kaşık yardımı ile doldurun ve üstünü düzleyin. 50-60 dakika pişirin. Pişip pişmediğini bir kürdan yardımı ile batırıp çıkararak kontrol edin. Kek piştikten sonra ters çevirip soğumaya bırakın. Yulaf düşük kalorisi, liften zengin yapısı, içerdiği vitamin ve minerallerle beslenmede sıklıkla kullanılması gereken bir yiyecektir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.