Doğa ananın antibiyotikleri

Kışı doğal antibiyotiklerle sağlıklı geçirebileceğimizi söyleyen Ender Saraç, soğan, sarımsak, pırasa, kekik ve defne yaprağını önerdi. Ekinezya, ıhlamur, zencefil ve kuşburnunun ise mükemmel bir kış çayı olduğunu belirtti

ENDER SARAÇ İLE SAĞLIKLI YAŞAM

Kışın yenmesi gereken, tabiatın bizlere sunduğu doğal antibiyotikler olduğunu söyleyen Ender Saraç, "Bunları tüketen kişiler, kış aylarını nezle, grip olmadan ve antibiyotik kullanmadan rahatça geçirebilirler" dedi. Saraç sözlerine şöyle devam etti: Soğan, sarımsak, mevsiminde taze soğan ve taze sarımsak, pırasa, kekik, defne yaprağı, tane karanfil. Defne yaprağı özellikle Ege ve Akdeniz kültüründe çok yaygındır. Muhteşem bir mikrop öldürücüdür, toksin atıcıdır, ağrılara ve romatizmalara çok iyi gelir, kışın mikrop ve virüslerin üremesini azaltır. Alakasız yemeklere bile koyabilirsiniz. Mesela nohut yaparken bir defne yaprağı atabilirsiniz.
Kış ayları için nezle, grip çayı önerisinde de bulunan Saraç, "Ekinezya, ıhlamur, zencefil ve kuşburnu. Bu mükemmel bir kış çayıdır. Aktarlardan alıp, demleyip içilebilir" diye konuştu.
BAKLİYATLARI BOL TÜKETİN
Eski usul bakliyatlar, mesela Simav fasulyesi, nohut, kurufasulye, özellikle yeşil mercimek. Neredeyse et kadar kıymetlidir. Kan yapar, bitkisel protein içerir, bağırsak çalıştırır, kolesterol düşürür.
Bir de bakla, özellikle enginar kadar faydalıdır.
Son derece ciddi bir karaciğer ve safra için temizleyici bir gıdadır. Enzim eksikliği hastalığı olanlar için bakla ve enginar ikilisi fevkalade gereklidir.
Geleneksel sofralarda çok yaygındır. Bakla kışın mevsim dışında fava olarak yenmelidir. Bol dereotlu, sızma zeytinyağlı ve limonlu yenen fava, parkinson, alzheimer, sinir hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığa karşı koruyucu olabilir. Bu yönde ciddi araştırmalar var. Artı bitkisel protein içerir ve çok besleyicidir. Sporcular, gelişme çağındaki çocuklar, kas yapmak isteyenler için fava muhteşem bir yiyecektir. Bunlar ilk etapta kışın soframızdan eksik etmeyeceğimiz gıdalar.
DOĞRU EKMEK
Ekmek çok büyük bir tartışma konusu oldu. Biz eskiden de ekmek yerdik; babaannelerimiz, dedelerimiz yerdi. Ama genetiği değişmemiş, tam tahıllı ekmek yerlerdi. Şimdiki konsepte göre organik olan ve genetiği değişmemiş olan tam buğday ekmeği. Çok eskiden beyaz ekmek yoktu, tam buğday ekmeği vardı. Uzun süre ekşi maya ile mayalanmış ve tam tahılla yapılmış ekmeği, organik tam çavdar ekmeği, siyez buğdayı ekmeği, dinkel ekmeği, doğal GDO'suz yapıldıysa bazen mısır ekmeği gibi tahıl ürünleri de kahvaltıda yenilebilir.
PROBİYOTİK KAYNAĞI BOZA
Kışın olmazsa olmazlarından biri de bozadır. Büyük bir maya, B vitamini kaynağıdır ve çok iyi bir probiyotiktir.
Kışın hastalanmak istemeyenlerin, ev yapımı turşu, tarhana, boza, kefir, doğal yoğurt gibi Anadolu ve Ege Bölgesi'nin geleneksel probiyotiklerini sofralarından eksik etmemelerini öneriyorum.
MİDE AĞRILARI İÇİN DAMLA SAKIZI VE REZENE
Kış aylarında mide sıkıntısı olanlar için mastika yani damla sakızı çok büyük bir şifa kaynağıdır. Rezene çayı ile beraber damla sakızını ağzımıza alıp kıtlama yöntemiyle içmek, mide rahatsızlıklarına karşı çok iyi gelir. Damla sakızı üretimini, tıpkı Sakız Adası'nda olduğu gibi bizde de Karaburun-Çeşme arasında daha da yaygınlaştırılıp dünya markası haline getirmemiz lazım. Bu konulara hakim bir hekim olarak, damla sakızının üretiminin desteklenmesi gerektiğini savunuyorum. Çünkü çok doğal bir ilaçtır.
KIŞ İÇİN TATLI TARİFLER
Kışın çok tatlı krizi olanlar için de minik bir tarif vereceğim. Okuyucularımız 4-5 adet kestaneyi haşlayıp soysunlar. Bu kestaneleri nemli ve ıslakken ya da ılık suyla ıslatarak hemen ocağın üstündeki küçük kızgın bir tavanın içerisine koysunlar.
Onun üzerine bir tatlı kaşığı kakao koyup iyice karıştırsınlar.
Bu karışım, doğal çikolatalı kestane şekeri gibi bir şey olur. Yalnız içerisine şeker koyulmayacak, kakaoya bulamaları yeterli. Üzerine çok az bal ekleyebilirler. Ara öğünlerde yenilebilen, tok tutan, kemikleri güçlendiren, beyaz şekerin ve glikoz şurubunun kullanılmadığı doğal tatlı olur.
Ayrı alternatif tatlılar olarak kuru üzüm, çekirdekli üzüm, kuru incir de yine tatlı krizlerinde Ege'nin olmazsa olmazlarındandır. Az önce tarifini verdiğim tatlıyı kestane yerine biraz kuru üzüm veya incirle de yapmak mümkündür.
Kuru incirin sap kısmını kesip aynı şekilde bir tatlı kaşığı suyla birlikte tavaya koyun. Su cızırdayıp fokurdamaya başladığı sırada hemen üzerine bir tatlı kaşığı kakaoyu ekleyip bulamaç haline getirmek yeterli olacaktır.
Kuru üzümleri veya kuru inciri bu şekilde kakao ile hazırlarsanız, kışın ara öğünlerde doğal çikolatalı bir tatlı olarak yiyebilirsiniz.
YAĞI KIZARTMAYIN
Yiyecekleri kızartmayı genelde yanık yağ içerisinde yapıldığı için önermiyoruz.
Dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının önemli bir kısmı Ayvalık, Edremit, Bodrum, Milas ve İzmir gibi yerlerden toplanan zeytinlerle elde ediliyor. Siz yemeği haşlayın veya normal pişirin, ocağın altını kapattığınız zaman üzerine bolca sızma zeytinyağı dökün. Bu yağı daha sağlıklı tüketmenin bir yoludur.
BEBEKLİ ANNELERE ANASON
Anason da bebeklerin gazını almak için gereklidir. Kışın çok üşüttüğünüzde ya da karın ağrısı olduğu zaman, anason anne sütünü artırır, gazı alır, spazmları çözer, ağrı kesici özelliği vardır. Bebeğin sütü daha çok sevmesine ve gazını azaltmasına yardımcı olur. Akşam uyku sıkıntısı çekenler için de anason iyi bir rahatlatıcı, gevşetici, ağrı kesici ve uyku getiricidir.
BİZLER, ESİR HAYVAN YİYORUZ
Dışarda dolaşan, sağlıklı, spor yapan, iyi beslenen bir delikanlı ile müebbet hapis yiyen, hiç güneş görmeyen, hücre hapsinde olan, sürekli hapishane yemeği yiyen bir delikanlı aynı sağlıkta olabilir mi? Biz artık günümüzde esir hayvan yiyoruz. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların çoğu kapalı alanda suni yemle besleniyor. Eskiden tavuklar nasıldı? Evde tavuk pişerken mis gibi kokardı.
Annemiz onu 2 saat haşlardı. Şimdi 5 dakikada tavada hemen pişiriyorsun. Televizyonlarda sürekli et yenilmesi konusunda tavsiyelerde bulunuluyor. Yanlış. Çünkü etler de bozuldu. Onlar artık dağlarda gezen, kekik yiyen hayvanlar değil ki. Hayvanları da mutsuz yaptık. Doğayı bozduk hayvanları da bozduk. Kırmızı et tabii ki yemek gerekiyor ama kuzu tercih edilmesinde fayda var.
Aptal sandığımız kuzu aslında akıllı bir hayvan. Çünkü kuzu ot ve doğal yem yiyor.

YARIN: KIŞA ÖZEL ZAYIFLAMA REÇETESİ

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.