Ergenlik, yaşa değil kiloya bağlı gelişiyor

Kız çocukları 48 kiloya ulaştığında, vücut yağ oranı yüzde 17 civarına geldiğinde ergenliğe girebiliyor. Kilo ve vücut kitle indeksi arttıkça, ergenliğe girme yaşı da düşüyor

Bayramlarda ve her öğün sofralarımızda yemek yeme alışkanlıklarımıza dikkat çeken Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül çocuklarda aşırı şişmanlığın arttığını söyledi ve yapılması gerekenleri anlattı. Şeker tüketiminin ve sağlıksız beslenmenin sonucu oluşan aşırı şişmanlığın çocuklarda erken ergenlik nedeni olduğu belirterek, erken ergenliğin yaş ile değil, kilo ile bağlantısını vurguladı.

TEK TARAFLI BESLENME

Ergenliğin; büyüme ve gelişme; fiziksel olgunluk, genetik yapı, hormonlar, çevresel şartlar, sosyoekonomik durum, kültür ve gelenekler gibi çeşitli unsurların etkisinde meydana gelen bir süreç olduğunu söyleyen Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül şöyle konuştu: "Günümüzde yüksek kalorili gıdaların devamlı olarak alınması, aşırı beslenmeyle birlikte tek taraflı gıda tüketimi, yanlış beslenme alışkanlığı olarak çocuklarda obezite gelişimini tetiklemektedir. Ergenlik çağına yakın olan obez çocuklarda, hiperandrojenemi dediğimiz kadınlarda erkeklik hormonun artışı, insülin yüksekliği görülür. Bu da hormonal düzensizliklere işaret eder. Erken ergenlik; genetik yapı, sosyoekonomik durum ve genel sağlık durumu gibi birçok değişkenden etkilenir.

48 KİLO OLUNCA

Kız çocuklarının 48 kiloya ulaştıklarında ve vücut yağ oranı yüzde 17 civarına geldiğinde, ergenliğe girdiklerini belirten, Temizgönül, "Kız çocuklarında kilo ve vücut kitle indeksi arttıkça ergenliğe girme yaşı da düşmektedir. Bu bulgular ışığında şunu net olarak söyleyebiliriz; obezitenin kızlarda erken ergenliğe sebep olduğu kanıtlanmıştır. Sanılanın aksine çocuklar kilolu oldukları zaman boy atıp, uzamazlar" diye konuştu.

Obeziteyi önlemek için geliştirilecek davranışlar: Tükettiğimiz gıdaların sindirimi sanılanın aksine midede değil ağızda başlamakta. Aslında gıdaları ağzımızda uzun süre çiğneyerek sadece yumuşatmakla kalmayız, tükürükteki sindirim kolaylaştırıcı enzimlerle, gıdanın mideye geçmeden önce sindirime hazır hale gelmesi sağlanır. Gıdaların sindirimi için gereken enzimlerin salgılanma süreci beyinde başlar. Bu süreç gıdayı gördüğünüz an başlar ve çiğnediğiniz müddetçe devam eder. Yani kısaca ne kadar çok çiğnersek o kadar rahat sindirilir. Kişilerin yeme süreleri uzadıkça, yedikleri miktar azalır. Öğünlerimize yaklaşık 30 dakika zaman ayırılmalıdır. Porsiyonları küçültmeyi deneyelim. Tabak boşalınca hemen doldurmayalım.
Yerken, lokmalar arasında çatalı kenara bırakalım, tokluk hissinin daha rahat hissedildiğini görebiliriz. Televizyon ya da bilgisayar karşısında gıda tüketme alışkanlığı hem çiğneme sıklığını azaltır, hem de reflüyü ve obeziteyi arttırır. Topluca yenilen yemeklerde, mümkün olduğunca grubun en geç bitireni olmaya çalışın. Damak tadı için baharatlı ve çıtır yiyecekler daha çok tercih edildiği için çocuklara cips yerine limonlu marul verebilir. Çocuklarda gıda yoluyla ödüllendirmeler kaçınmak gerekir. 'Odanı toplarsan, dondurma yiyebilirsin.' Bu örnekte olduğu gibi kurulan cümleler çocuklarda yemek ile ödül arasında bir psikolojik bağ oluşabilir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.