HER İŞİN BAŞI SAĞLIK - MERT ALPDÜNDAR
Reflü, insanımızın yaklaşık yüzde 20'sinde görülen önemli bir halk sağlığı problemi. Kronik öksürük, mide yanması, ekşimesi ve mide suyunun ağıza gelmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan reflü; baharatlı, yağlı gıdalar, domates, çikolata, alkol ve taze sıkılmış meyve suları tüketildiğinde artan şikayetlerle kendini gösterir.
ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞMELİ
Reflünün nedeni ise yemek borusunun uzun bir süre, fazla miktarda mide asidik içeriği ile teması yatmaktadır. Bugün, Uz. Dr. Sedat Özdemir ile reflü hastalığınını konuştuk. Reflünün, göğüs kafesi arkasında özellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan rahatsız edici derecede yanma olarak görüldüğünü söyleyen Uz. Dr. Özdemir, beslennme alışkanlıklarını değiştirmenin hastalığın en önemli tedavi yöntemi olduğunun altını çizdi. Reflünün çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak çocukluk yaşından itibaren ortaya çıkabileceğini söyleyen Özdemir, "Erişkinlerde, obezite hastalarında ve kilolu kişilerde daha fazla görülmektedir.
Tansiyon ve kalp gibi bazı ilave hastalıklar da reflünün daha sık görülmesine neden olmaktadır. Reflüsü olan ve altında anatomik bozukluk saptamadığımız kişiler kilo verince bu yakınmaları büyük oranda gerilemektedir.
Onun dışında birtakım beslenme alışkanlıkları, alkol tüketimi, yağlı yiyecekler ve kafeinli gıdaların fazla kullanılması buna sebep olmaktadır. Bu tür beslenme alışkanlıklarının azaltılması veya tamamen kesilmesi, hastalığın seyrinin iyiye gitmesini sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
KANSERE DÖNÜŞEBİLİR
Yemek borusuna kaçan mide asidinin ilerleyen zamanlarda burada birtakım değişikliklere neden olabileceği konusunda uyaran Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
Uzun vadede kansere kadar giden değişikliklere, yemek borusunda daralmalara sebep olabiliyor.
Mide fıtığı gibi bir anatomik sorun varsa tedavide cerrahiye kadar giden alternatif tedavi yöntemleri öneriyoruz.
MUTLAKA KİLO VERİLMELİ
Reflünün kilolu kişilerde daha fazla görüldüğünü söyleyen Özdemir, "Reflüsü olan kişiler kilo verdiğinde bu yakınmaların büyük oranda gerilediği gözlemleniyor.
Mide asidi, gıdaları sindirmekle görevlidir. Gıdaları sindirmesi gereken mide asidi ve içerisindeki aktif hale geçmiş enzimler yukarı kaçınca yemek borusunda, boğazda, yutakta ve hava yollarında birtakım hasarlar oluşuyor. Kişinin yaşam kalitesi son derece olumsuz etkileniyor" dedi.
Brokoli
Reflü semptomlarının azalmasına yardımcı olan brokoli, besin değeri bakımından çok yüksek bir sebzedir. Mide yanmasına da iyi geldiği için iyi bir alternatif öğün olabilir.
Kereviz
Düşük kalorili ürünler, reflü hastalarının her zaman tüketmesi gereken besinlerdir. Kereviz de düşük kalorilidir ve sindirim sistemi için çok faydalıdır. Haşlama olarak salataların içerisinde kullanılabilir.
Lahana
İçerdiği C vitamini ve demir sayesinde birçok hastalığa iyi gelen lahana, reflü hastalarının öğünlerinde rahatlıkla tercih edebileceği bir besindir. Asit oranı düşük olduğu için çok faydalıdır.
REFLÜYE NE İYİ GELİR?
Muz
Muz, midede meydana gelen asit oluşumuna karşı etkilidir.
Muz aynı zamanda alkali bir meyve olduğu için mide asidini nötralize etmeye yardımcı olur.
Zencefilli çay
Zencefil, doğal mide sakinleştiricidir.
Zencefilli çay, mide bulantısını azalttığı gibi midede meydana gelen asidi de engeller.
Papatya çayı
Yatmadan yaklaşık bir buçuk saat önce papatya çayı tüketmek, midenizdeki iltihaplanmayı büyük ölçüde azaltacaktır. Aynı zamanda midede meydana gelen asit ve reflü tedavisi için doğal bir şifa kaynağı olacaktır.
Karbonatlı su
Karbonatlı su, mide asidini nötralize etmede bir baz maddesi olarak kullanılabilir. Karbonatlı su aynı zamanda vücudun ph seviyelerini dengeler.
Bir bardak suya 1 çay kaşığı karbonat ekleyin.
Ve iyice karıştırın.

