Kalbin en iyi dostu: Zeytinyağı

Türkiye’de her 10 kişiden 4’ü kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Kalbimizi korumak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için, sofralarımızda zeytinyağına yer açmamız gerekiyor

HER İŞİN BAŞI SAĞLIK/ MERT ALPDÜNDAR

Türkiye'nin sağlıklı yaşam ve beslenme alanında ilk dijital bilimsel bilgi platformu "Bilim Bunu Konuşuyor" ile en güncel bilgileri kamuoyuyla paylaşan Sabri Ülker Vakfı, Kalp Sağlığı Haftası'nda kalp sağlığını korumak için önerilerini sundu. İşte hayat kurtaracak bilgiler:
HAREKETSIZ YAŞAM ZARARLI
Kalbimiz saatte 4 bin 500 kez kasılıp gevşiyor. Peki, bu denli çalışkan olan kalbimizin sağlığını korumak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde her 100 ölümden 31'inin sebebini oluşturuyor. Durum ülkemizde de büyük benzerlik gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2016 verilerine göre Türkiye'de her 10 kişiden 4'ü kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Kalp hastalıkları, aile bireylerinde kalp hastalığının bulunması, ileri yaş, erkeklerde hastalığa yatkınlık gibi değiştiremeyeceğimiz veya yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam gibi değiştirebileceğimiz etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Yüksek kan basıncı ve kan kolesterol düzeyleri beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle büyük ölçüde kontrol altına alınabiliyor.
BU KURALLARI UNUTMAYIN
Yeterli ve dengeli beslenme, aktif yaşam tarzı kalp sağlığının korunması, hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynuyor.
Sağlıklı bir kalp için beslenme ve sağlıklı yaşam önerileri şunlar:
- Günde en az 5 porsiyon farklı renkte, çeşitli taze sebze ve meyveler tüketin.
- Haftada en az 2 gün balık yemeye özen gösterin. Özellikle yağlı balıklar içerdikleri omega 3 yağ asitleri ile kalp sağlığını korumaya destek olur.
- Doymuş ve doymamış yağları dengeli tüketin. Kalp dostu zeytinyağı ve yağlı tohumlara beslenme düzeninizde yer verin.
- Beyaz ve kırmızı eti dikkatli yiyin. Kızartma yerine ızgara, fırın, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.
- Fazla tuz tüketiminden kaçının. Yemeklere tuz eklemeyin ve tencereye giren tuz miktarını azaltmaya çalışın.
- Posa kaynağı kurubaklagilleri haftada en az iki kez, tam tahıllı ekmekler, meyve ve sebzeler gibi posa-lif içeriği yüksek besinleri ise her gün tüketmeye özen gösterin.
- İdeal ağırlığınızı koruyun. Kilo kaybınızın kademeli olmasına dikkat edin.
- Fiziksel aktiviteyi yaşam tarzı haline getirin. Fiziksel aktiviteyi arttırmak kilonuzu korumaya ve kan basıncınızı, kolesterol düzeylerinizi düzenlemeye yardımcı olur böylece kalp sağlığınızı korumayı destekler.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.