Geçtiğimiz ay Cumhuriyetimizin 100. yılını coşkuyla kutladık. Bize Cumhuriyet'i armağan eden Atatürk'ü yalnızca 10 Kasımlarda değil yıl boyu saygı ve sevgiyle anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet sonrasındaki çalışmaları ile beslenme alanında da önemli reformlara öncülük etmiştir. Gelin, Türk mutfağındaki değişimleri ve Cumhuriyet dönemi reformlarını inceleyelim.
MUTFAKTA DÖNÜŞÜM
Osmanlı'da yemek kültürü demek aslında saray mutfağı demekti. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde Türkiye'de iki tip mutfak kültürü oluşmuştu. Kırsal bölgelerde Osmanlı'dan kalan geleneksel mutfak kültürü devam ederken kent merkezinde batı tarzı modern sofra düzeni ve adabı yavaş yavaş benimseniyordu. 19. yüzyıl ortalarında İstanbul'da açılmaya başlayan Avrupa tarzı restoranların sayısı artarken dışarıda yemek yemeye başlayan kişiler batı restoran kültürüyle tanışmış oldu. Kırsaldan kente yapılan göçler Anadolu'nun yöresel mutfaklarının da şehre taşınmasını sağladı. Türk mutfağının şekillenmesinde Batı'dan ve Anadolu'dan sentezin yanı sıra Cumhuriyet'ten sonra yapılan reformlar da etkili olmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra, beslenme ve gıda alanında önemli reformlar gerçekleştirildi. Bu reformlar, ülkenin modernleşmesi, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yaygınlaştırılması ve halkın beslenme bilincinin artırılması amacıyla hayata geçirildi. Okullarda beslenme eğitimleri verildi, halka dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemi vurgulandı. Gıda endüstrisinde de önemli adımlar atıldı.
MODERN TARIM
Üretim hızını artırmak için modern fabrikalar kuruldu. Tüm bu çabalar, Türk halkının daha sağlıklı beslenmesini teşvik etmek ve ülkenin modernleşmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Beslenme topraktan başladığı için, Türkiye'nin de beslenmesine büyük ölçüde yön veren adımlar tarım yenileşmeleriyle başlamıştır. Köy enstitüleri, köylerde tarım eğitimi vererek çiftçilerin bilinçlenmesini sağladı. Tarım reformları, çiftçilerin daha etkili tarım yöntemlerini öğrenmelerini ve uygulamalarını destekledi. Bu değişimler, tarım ürünlerinin kalitesini artırarak Türkiye'nin ürünlerini dış pazarlara ihraç etmesine destek oldu. Bu da ülkenin ekonomik büyümesine katkı sağlamasının yanı sıra Türkiye'de yetişen ürünlerin ve dolayısıyla Türk mutfağının tüm dünyaya açılmasına olanak sağlamıştır. Bugün, Türk mutfağı dünya genelinde büyük bir ilgi görüyor ve birçok farklı yemek ve tatlı çeşidi bulunuyor.
TÜM TEŞEKKÜRLER O'NA..
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, beslenme alanında gerçekleştirdiği reformlarla büyük bir miras bırakmıştır. Atatürk'ün öncü adımları sayesinde, bugün bile Türkiye'nin beslenme politikaları şekillenmeye devam ediyor. Ülkemiz adına verdiği tüm emeklerinden dolayı bu 10 Kasım'da da Atatürk'ü rahmetle ve sevgiyle anıyoruz.