• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ ARMAĞAN PINAR ADANAR

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.09.2015, 00:00
Ders çalışma bir disiplin gerektirir. Eğer bir çocuğun ya da gencin yaşamla ilgili bir disiplini yok ise yani görev ve sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınıyorsa elbette ders çalışma ile ilgili de görev ve sorumluluklarından kaçacaktır. Bu görev ve sorumluluklar daha önceki bölümlerde de bahsedildiği gibi anne- baba tarafından küçük yaşlarda çocuğa kazandırılır. Bu aynı manda içsel disiplini kazanmaktır.
Başarının asıl anahtarı da işte çocuğun bu içsel disiplini kazanmasından geçer. Halk arasında "okumak içinden geliyor ya da okumak içinden gelmiyor" diye tabir edilenler aslında tam olarak doğru değildir. Çünkü aslında her çocuk başarmak ister. Her bireyde öğrenmeye merak güdüsü vardır. Ancak çocuğun içinde büyüdüğü ailenin eğitim şekli çocuğun içindeki öğrenmeye merak güdüsünü ortadan kaldırabileceği gibi arttırabilir. Bu bölümde öğrenmeye merak içinde olan görev ve sorumluluklarının bilincinde olan ve bir ders çalışma disiplini edinmiş olan çocuklara destek olan bilgiler paylaşacağım gibi aynı zamanda ders çalışma disiplini olmayan ama bu disiplini kazanmak için kitabı okumayı seçen çocuklara, gençlere de destek olmak adına bilgiler paylaşacağım. Odanın düzenlenmesi Ders çalışmak için ortamın da düzenlenmiş olması, dikkat dağıtan uyaranların odada olmaması son derece önemlidir. Örneğin, televizyonun ve bilgisayarın odada bulunmaması daha uygun olur.

Odada çok fazla eşya bulunması ya da duvarlarda çok fazla posterin asılı bulunması da gencin ders çalışırken dikkatinin dağılmasına sebep olabileceği için bu konuda da dikkatli davranılmasını öneriyorum. Çalışma masasının üstü boş olmalı ve gencin çalışacağı dersler hergün çıkarılıp ders çalışma bittikten sonra yerine yerleştirilmelidir. Ders çalışırken bazı gençler müzik dinlemek isteyebilir ama bazen gencin dikkati müzik dinlerken dağılabiliyor ama bazı gençler ise müzik dinlerken daha rahat konsantre olabilmektedirler. Müziğin konsantrasyonunuzu arttırıp arttırmadığını ancak deneyerek öğrenebilirsiniz. Sınava hazırlanmak Sınava hazırlanmak adeta bir sporcunun kampa girmesi gibidir. Tam bir plan, program, organizasyon yani bir disiplin gerektirir. Gencin ne zaman ve neye çalışacağını, ne kadar çalışacağını iyi planlaması gerekir. İlk yapmanızı önerdiğim zamanınızı ne ile geçiriyorsunuz? Hergün ne yaptığınızı tek tek bir kağıda yazın. 1 hafta boyunca bu kağıda okula gittiğiniz saatler dışında yaptıklarınızı listeleyin. Bu şekilde neye ne kadar zaman harcadığınızı da öğrenmiş olacaksınız.

Sınavlar genel olarak iki şeyi ölçer, bilgi ve konsantrasyon. Sınavlarda sorulan sorular sizde konuyla ilgili bilginin varolup olmadığını ölçerken aynı zamanda bilgiyi kullanma gücünüzü yani dikkatinizi ölçer. Hemen her genç sınavlar için aynı bilgiyi edinmekte ve aynı tarz sorular sorulmakta yani sınava girerken Ayşe'nin çalıştığı konular ile Ali'nin çalıştığı konular birbirinden farklı değil. Müfredat belli. Oysa sınavda Ayşe tercih ettiği yeri kazanırken onunla aynı paralelde çalışmış olan Ali tercih ettiği yere giremeyebilir. Bunun temel nedeni Ayşe'nin sınav sırasında rahat olması ve sorulara odaklanmasıdır. Yoksa Ali'nin sınavda başarısız olması ders çalışmaması değildir. Dersaneler, okullar çocuklara günde 200 soru çözün derler ama bir şeyi unuturlar önemli olan çok soru çözmek değildir, önemli olan soruya odaklanarak soru çözmektir. Bir genç 100 sorudan 50'sini yanlış yapacağına 50 soru çözsün ama odaklanarak çözsün. Kalan zamanında dansa gitsin, spor yapsın. Öğrenmeye merak duygusu gelişsin. Yaşamından keyif alsın, rahatlasın. Sadece ders çalışan çocuklar mı daha başarılı yoksa hem spor yapan hem sosyal olan hem de ders çalışan çocuklar mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA