• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Stresle başaçıkma yöntemleri ARMAĞAN PINAR ADANAR

Stresle başaçıkma yöntemleri

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.08.2015, 00:00
Yaşamda birçok organik hastalığın sebebi olarak bilim adamları stresi sebeplerden biri olarak göstermektedirler. Hatta anne olmayı engelleyen nedenlerden biri olarak da stres hormonunun adı geçmektedir. Hal böyleyken stresi inkar etmek ya da onu görmezden gelmek mümkün olmamaktadır. İnsanları strese sürükleyen bir çok neden vardır. Ve hatta bu nedenler doğumdan ölüme kadar varolmaya da devam edecektir. Gerginlik, sıkıntı, endişe, kaygı gibi bir çok olumsuz ruh hali kişilerin iç ritimlerini olumsuz şekilde etkilemektedir. Biz insanları strese sokan temel nede,n olaylardan yola çıkmamız ve o olaylara takılıp kalmamızdır. Stresten kurtulmanın ilk yolu; diğerlerinin ne düşündüğüne takılıp kalmamak. Bırakın diğreleri sizin hakkınızda istedikleri gibi düşünsünler ne fark edecek sizin için?

ÖZGÜVEN SORUNLARI
Kişinin kendi duygusunun yani kendisinin farkında olması stresi azaltacaktır. Felaket senaryoları hazırlamak, sürekli olumsuz düşünmek, meli-malı tarzında cümleler kurmak, akıl okumaya çalışmak, genellemeler yapmak, özgüven sorunları ise stresi arttıran düşünce biçimleridir. Ortada gerçek bir tehlike yok iken sanki varmış gibi davranmak ve düşünmek de strese sebep olur. Stresten uzak durmak elbette oldukça zordur. Takıntılı, depresif, panik ve çekingen kişilerin mizacı strese daha yatkındır.
Stresten uzak durmak için alkolden de sigaradan da uzak durmak gerekir. Özellikle alkol stresin sonucu olarak rahatlamak için alınsa da alkol alımından sonraki ilk saatlerde kişinin alkole bağlı gerginliği artar ve gevşemek adına bu defa daha yoğun miktarda alkol alımı başlar. O halde stresten uzak olmak adına alkolden de uzak durmak da fayda var.
Elinizden geldiği kadar gününüzü planlamak ve organize etmek stresinizi azaltacaktır.

BELİRSİZLİKTEN KURTULUN
Yaşamınızı elinizden geldiği kadarıyla belirsizlikten korumak sizi rahatlatacaktır. Ancak şunu da kabul etmek gerekir ki yaşam sürprizlerle doludur. Her şeyi belirli hale getirmek mümkün değildir. Belirsizlikleri azaltmak sizi bir parça rahatlatır.
Detaylara takılıp kalmayın. Yaşam detaylardan oluşmaz. Yaşam bütünde gizlidir. Bütüne odaklanın. Kendi duygularınızın farkına varın.
Kendinizi olduğunuz gibi kabullenin. Eksisiyle artısıyla bu sizsiniz. Aynaya baktığınızda kendinizi kucaklayın.
Geçmişin gölgesinden kurtulun. Keşkeleri yaşamınızdan atın. Her ne olmuş ise olmuş önemli olan bugündür ve bugün yaşamınızdan siz sorumlusunuz ve yaşamınız sizin kontrolünüzde.

KENDİNİZİ ÖN PLANA ALIN

O ne demiş? Bu ne demişlerden kurtulun. Diğerlerini kendinizden önde tutuğunuzda o zaman bunun anlamı kendi duygu ve düşüncelerinizi de geride tutuyorsunuz demektir.
Trafiktesiniz yol kapalı ve işe geciktiniz sinirlisiniz ağzınıza geleni söylüyorsunuz peki durum değişti mi trafik açıldı mı? Hayır hala o sıkışık trafiktesiniz... Madem o sıkışık trafiktesiniz ve yapacak bir şey yok o zaman cd çalara güzel bir cd koyun ve biraz dinlenin.
Bütçenizi iyi planlayın. Maddi kaygılara bağlı stres yaşamak istemiyorsanız bütçe yapın.
Gergin ortamlardan ve sizi geren, üzen insanlardan uzak durun.
Hayır kelimesini kullanın. İstemediğiniz şeyleri sevdiğiniz bir insan için bile yapmayın.
Sınırlarınızı iyi belirleyin.
Kendinizden ve diğer insanlardan beklentilerinizi azaltın. Yüksek beklentiler aynı oranda hayal kırıklıklarına sebep olur.
Bencil olmayı öğrenin.
Spor yapın.
Bedeninizi ve ruhunuzu sevin.
Herkesi ve en çok da kendinizi olduğu ve olduğunuz gibi kabullenin


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA