• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Stresle başa çıkma yöntemleri 1 ARMAĞAN PINAR ADANAR

Stresle başa çıkma yöntemleri 1

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.01.2016, 00:00
Yaşamda birçok organik hastalığın sebebi olarak bilim adamları stresi göstermektedir. Ülserden migrene, migrenden kansere kadar günümüzde birçok hastalığın sebepleri arasında stresin de adı sıklıkla geçmektedir. Ve hatta anne olmak isteyip de olamayan kadınların bir bölümünde anne olmayı engelleyen nedenlerden biri olarak da stres hormonunun adı geçmektedir. Hal böyleyken stresi inkâr etmek ya da onu görmezden gelmek mümkün olmamaktadır. Yine birçok psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlıkta stres bir tetikleyici faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanları strese sürükleyen birçok neden vardır.


Stresle başa çıkabilmek için önce şunu anlamak gerekmektedir. Stres sonucu ortaya çıkan duygu hali aslında kişiyi etkilemektedir.

Gerginlik, sıkıntı, endişe, kaygı gibi birçok olumsuz ruh hali kişilerin iç ritimlerini olumsuz şekilde etkilemektedir. Biz insanları strese sokan temel neden olaylardan yola çıkmamız ve o olaylara takılıp kalmamızdır.

Örnek: arkadaşlarıyla arkadaş toplantısına giden bir hanıma bir arkadaşının kilo aldığını söylemesi hanımefendi için stres ve üzüntü sebebi olabilir. Peki, ama hanımefendi arkadaşı söylemeden önce kilo aldığını bilmiyor muydu? Bunun elbette o da farındaydı ancak diğerlerinden duymak onu sıkıntıya soktu.. Yani diğer insanların kendisiyle ilgili olarak ne düşündüğü hanımefendiyi o kadar çok ilgilendiriyor ki onda stres yaratabiliyor.

O halde stresten kurtulmanın ilk yolu; diğerlerinin ne düşündüğüne takılıp kalmamak. Bırakın diğerleri sizin hakkınızda istedikleri gibi düşünsünler ne fark edecek sizin için? En kötü ne düşünebilirler?

HİSLERİNİZİN FARKINA VARIN

Olaylardan hareket edip kişinin o olaya tepki vermesi ve sürekli bununla uğraşmasındansa o olay karşısında ne hissettiğinin farkında olması stresi azaltacaktır. Örnek; diğer kadının kilo aldığını söylemesine takılıp kalan hanımefendi aslında 'Ben bu durumda ne hissediyorum? Ya da biri beni eleştirdiğinde ben ne hissediyorum?' üzerine gidip düşünse dikkatini olaya değil de hissettiği duyguya verebilse aslında olaydan uzaklaşıp kendi duygusuna yönelebilir ve işi daha da kolaylaşır.

Neden? Çünkü diğerlerinin duygusunu kontrol edemez ancak insan kendi duygularının farkına vardığında onlarla yüzleşebilir ve kendini olduğu gibi kabullenme yoluna gidebilir. Kişinin kendi duygusunun yani kendisinin farkında olması stresi azaltacaktır.

Felaket senaryoları hazırlamak, sürekli olumsuz düşünmek, melimalı tarzında cümleler kurmak, akıl okumaya çalışmak, genellemeler yapmak, özgüven sorunları ise stresi arttıran düşünce biçimleridir. Örnek; henüz OKS sınavına girmeden 'Eyvah sınavım ya kötü geçerse o zaman kötü bir okula giderim, o zaman da ÖSS'de kötü bir yeri kazanırım türünden hikayeler felaket senaryolardır ve kişinin stres hormonunu harekete geçirmekten başka bir işe yaramazlar.

DERİN NEFES ALIN

Ya da ortada gerçek bir tehlike yok iken sanki varmış gibi davranmak ve düşünmek de strese sebep olur. Örnek; ortada bir fare yokken sanki varmış gibi düşünmek beyine tehlike var kaç mesajını yollar.

Bu mesajı alan beyin de bedeni korumak ve savunmaya geçmek adına bir takım değişiklikler meydana gelir.

Örneğin; idrarın gelmesi, kalp atışlarının hızlanması, öleceğini ya da bayılacağını düşünmek, titremek, ateş basması veya üşüme, mide bulantısı, ellerde ve kollarda uyuşma gibi bir takım bedensel sıkıntılara yol açar.

Doğru nefes alıp vermek beyine rahatla mesajını gönderir ve kişinin stresten uzak durmasına yardımcı olur. Burundan derin nefes almak ve ağızdan yavaşça nefes vermek rahatlamanın ve gevşemenin ilk yoludur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA