• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Tatil başladı ARMAĞAN PINAR ADANAR

Tatil başladı

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.01.2016, 00:00

Yarı yıl tatili başladı. Öğrenciler bu sene de çok çalıştılar, çok yoruldular. Ve uzun bir tatilleri de olmadı ne yazık ki. Yarıyıl tatili öğrenciler açısından baktığımızda keyif demek, heyecan demek, hoplayıp, zıplamak, eğlenmek, televizyon izlemek, geç saatlerde uyumak demek. Veliler ise çocuklarının yarı yıl tatilinde düzenlerinin bozulmasından genelde rahatsız olabiliyorlar.

Eğer çocuklarının düzenleri biraz bozulursa ikinci döneminin başında okula dönerken çocukların bu defa okula uyum sağlamada sıkıntı yaşayacaklarını düşünüyorlar. Ve bu nedenle zaman zaman bu durumla başa çıkamamaktan endişe edebiliyorlar. Aslında veliler çok da haksız sayılmazlar. Çocuklara yarı yıl tatilinde boş zamanı verimli kullanmayı öğretmek gerekiyor.

SPOR, MÜZİK, DANS

Boş zamandan kasıt; ders çalışmadıkları, okula gitmedikleri saatlerde neler yaparak o saatleri verimli geçirebileceklerini anlatmalarını ve bu yönde çocukla beraber bir plan yapmalarını öneriyorum. Çünkü boş zaman diye bir kavram yoktur; zaman değerlidir ve çocuklarımıza da bu bilinci vermeliyiz. Anne ve babaların görevi çocuklarına rehberlik etmek ve onları yaşama hazırlamaktır. Peki bunu ebeveynler nasıl yapabilirler? Hepimiz biliyoruz ki spor bir disiplindir. çocuğa bedenini ve ruhsal dünyasını disipline etmeyi öğretir.

Çocuğunuzu yaşına uygun bir spor dalına başlatabilirsiniz. Spora başlayan çocuğunuz hem düzenli olarak spor yapabilir hem de spor sırasında seratonin hormonu salgılanır ve bu hormon kişinin mutlu olmasını, zinde kalmasını sağlar.

Bir insan düzenli olarak spor yaparsa ki bu bir öğrenci ise spor sonrasında ders çalışma verimliliği yani konsantrasyonu artar ve endişe miktarı azalır. Kısaca çocuk hem eğlenecek hem de boş zamanı verimli bir şekilde kullanacaktır. Yine dans etmek, müzikle uğraşmak da öğrenciler için boş zamanlarında yapabilecekleri hem keyif veren hem de kendilerine olan güveni arttıran güzel bir etkinliktir. Bu arada tatilde tiyatroya gitmek, etkinliklere katılmak da öğrenciler için keyifli bir etkinlik olacaktır.

ONA ÖNCE SİZ ÖRNEK OLUN

Öte yandan ailelerden sıklıkla duyduğum çocuğumuz kitap okumuyor sıkıntısıdır.

Bir çocuğun kitap okuması için aile bireylerinin de kitap okuyarak çocuğa örnek olmaları gerekir.

Tatilde aile bireyleri kitap okuma saatleri düzenleyebilir. Ve böylece çocuk da aile bireylerine katılabilir. Bütün gün televizyon karşısında, internet karşısında asosyalleşmektense arkadaşlarıyla birlikte etkinliklere katılabilir.

Özellikle matematiğe eğilmek gerektiğini düşünüyorum. Öğrenciler her gün 1 saat ayırarak matematik dersinin geçen dönem konularını şöyle bir tekrar edebilir. Yine çocukların sıkıntısı olan derslerde sakin, soğukkanlı, çabuk öfkelenivermeyen aile bireyi çocuğa ders tekrarı yaptırabilir. Yani çocuğun hem ders çalışması hem de eğlenmesi yarı yıl tatilinin verimli geçmesini sağlayacaktır. Bütün öğrencilere verimli bir yarı yıl tatili diliyorum.

Karneden zayıfı olan çocuklar ve aileleri için birkaç söz..

Çocuklarınıza karnedeki zayıf notları için öfkelenmeden önce şunu belirtmeliyim ki; karne hayattaki başarıyı değil zayıf olan dersindeki başarısızlığı göstermektedir. Çocuk karnede bazı dersleri zayıf getirmiş olabilir bu durumda yapılması gereken nedenlerine bakmak ve çocuğa bu problemde yardımcı olmak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI