• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Meme emmek ARMAĞAN PINAR ADANAR

Meme emmek

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.03.2016, 00:00

Meme emmek bir haz kaynağıdır, ağız ve dudaklar haz sağlayıcı araçlardır. Çocuk sadece acıktığı için annesinin memesine yönelmez meme tek bir organ olarak anneyi sembolize eder ve çocuk bu yakın temasla bir yandan açlığını doyurur bir yandan da annesine fiziksel olarak yakın kalarak güven ihtiyacını karşılar. Kimi bebekte anne memesinin yerini bir yastık, yorgan da alabilir. Bebek bu nesneler olmadan uykuya dalamayabilir. Uykuya geçişteki bazı ritüeller bebeklerin kendilerini anneleri yanında olmasa da rahat hissetmelerini sağlar.

DOĞRU ZAMAN ÖNEMLİ

Elbette her çocuk zamanı geldiğinde memeden kesilmelidir. 1- 1.5 yaş aslında memeden kesmek için en uygun yaşlardır çünkü 2 yaş "negativizm" dönemine yani çocukta "inatçılık" dönemine denk geldiği için kesmek oldukça zordur. Bazı anneler kendi psikolojilerinden dolayı çocuklarını memeden kesme konusunda gönülsüzdürler.

Hatta çoğu anne memeden kesme sürecinde gergin, huzursuz olabilir bazen de memeden kestiği için kendini suçlayabilir. Oysa her şeyin bir zamanı vardır. Memenin işlevi önce bebeğin ihtiyacı olan besini almasıdır. Sonraki amaç ise anne ve bebek arasında kurulan duygusal bağın güçlenmesidir.

Ancak bebek ve anne arasındaki duygusal bağın güçlenmesi için meme vermenin şart olduğunu düşünmenin de doğru bir bakış açısı olduğuna inanmıyorum.

Çeşitli nedenlerle bebeğinize istenilen süre kadar meme veremediyseniz bebeğinizle aranızdaki duygusal bağı güçlendirmenin farklı yöntemleri de vardır.

Çıplak göğsünüze bebeğinizin başını yerleştirebilir, ona şarkı mırıldanabilirsiniz. Ve onu hafifçe sallayarak uyutabilirsiniz. Sizin sesiniz ve kalp ritminiz bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirecektir. Bazen doğumdan sonra annenin ruhsal durumu sıkıntılı olabiliyor hele ki bir nedenle bebeğine meme veremediğinde muazzam bir suçluluk duygusu içine girebiliyor, adeta yaşamı kendine zindan edebiliyor. Bebeğine iyi bakamadığını, ona zarar verebileceğine dair olumsuz düşüncelere girebiliyor. Annede bu tür bir sıkıntı var ise mutlaka bir psikiyatri uzmanından destek alması gerekir.

GEÇİŞ NESNELERİ

Memeden kestikten bir sure sonra çocuk meme yerine biberonu ve emziği (yalancı meme) tercih edebilir. Bir süre bu nesneleri kullanmak çocuğun rahatlamasını sağlar. Çocuğunuz 3-4 yaşlarına gelene kadar geçiş nesnesi kullanılmasında sakınca yoktur. Ancak çocuğunuz 4-5 yaşlarına geldiğinde artık kendini güvende hissetmesi için bu geçiş nesnelerini yavaş yavaş bırakmak gerekir. Burada önemli olan doğru zamanı yakalamaktır. Yeni bir kardeşin doğumu veya tuvalet eğitimi ya da bakıcı değişikiliğinin olduğu zamanlar geçiş nesnelerinden kurtulmak için doğru zaman değildir.

Doğru zamanı yakaladığınızda şunu bilin ki çocuk kanının son damlasına kadar ritüelini terk etmemek için direnecektir. Sizinle inatlaşabilir, öfkelenebilir. Siz mümkün olduğu kadar sakin olmaya çalışmalısınız.

ALANI DARALTIN

Nesnenin kullanıldığı yerleri daraltmanızı öneriyorum. Sokakta, aile büyüklerinin yanında nesneyi kullanıyor ise sadece evde kullanmasına izin verin. Sadece evde kullanmaya başladığında ise emziğin size rahatsız ettiğini bu nedenle sadece odasında kullanmasını istediğinizi ona açık bir dille, kızmadan ve sakin bir ses tonuyla izah etmeye çalışın. Bunu yapmak çok da zor değildir. Çocuklar sürekli anne-babalarının sınırlarını test ederler.

Çoğu zaman "sınırları test etmek" çocuğun oyunudur. Sizin kararlı olduğunuzu gördüğünde çocuk da geri adım atacaktır ve istenilen davranışı yerine getirecektir. Bir sure sonra nesneyi sadece gündüz ve gece uykularında uykuya yatış sırasında kullanmasına izin verin. Bunu başardıktan sonra ise sadece gece uykuya dalarken kullanmasını sağlayın. Yavaş yavaş çocuğunuz bu nesnelerden kurtulacaktır.

Çocuğunuzun haz aldığı bu nesneleri yavaş yavaş azaltırken yerine haz alacağı başka bir şey koyun ben anne-babalara bu süreçte oyuna ağırlık vermelerini öneriyorum.

Oyundan kastettiğim anne-babanın ve çocuğun birlikte oynayacağı hareketli oyunlardır. Saklambaç, körebe gibi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA