• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çocuklar derslerde neden başarısız olur? ARMAĞAN PINAR ADANAR

Çocuklar derslerde neden başarısız olur?

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.07.2016, 00:00
Bunun birçok nedeni olabilir. Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı, anksiyete bozukluğu, öğrenme güçlüğü ya da başka psikiyatrik ve psikolojik sorunlar olabilir. Bu gibi bir durumda uzman yardımı almak şarttır. Ailenin tek başına yapabileceği bir şey yoktur çünkü. Ancak sadece sağlıksız ebeveyn tutumlarından dolayı da çocuklarda ders başarısızlığı görebiliyoruz.
Peki çocukların ders başarısını arttırmak için neler yapılabilir?
Aileler çocuklarına sorumluluk vermedikleri zaman çocuklar ders çalışmanın da sorumluluğunu alamazlar. Aldıkları zayıf nota anne-baba çocuk yerine üzülürse elbette çocuk bu zayıf notu önemsemez sadece önemser gibi yapar ki ebeveynleri kızmasın veya üzülmesinler.
Küçük yaşlardan itibaren çocuklara yataklarını toplamak, kıyafetlerini düzgünce yerine koymak, tabağını masaya koymak ve kaldırmak gibi çocuğun yaşına ve zekasına uygun sorumluluklar vermek gerekir.
Sorumluluk duygusu olan çocukların başarılı çocuklar olduklarını görüyoruz.
Yerine getirilen her sorumlulukta çocuğun o sorumluluğu yerine getirmesi yani çabası ödüllendirilmelidir. Derse kaç saat çalıştığının hiçbir önemi yoktur önemli olan aklını vererek ne kadar çalıştığıdır.
Genelde bu küçük yaş grubunda 10- 20 dakika arasıdır.
Ders çalışmak çocuğun görevidir demiştik; anne veya baba hangisinin sabrı daha fazlaysa çocuğa ilk o ders çalıştırmalıdır ve yavaş yavaş yetişkin kendini soyutlamalıdır ve bu görevi çocuğa bırakmalıdır.
Ancak ders çalışırken ebeveynin çocuğu azarlaması, vurması, hakaret etmesi çocuğu dersten soğutmaktan başka bir işe yaramaz. Ve bir çocuğun dersten soğumasını istiyorsanız çocuğunuza 'ders çalış' uyarısını sıkça yaparsınız.
Sıklıkla yapılan bu uyarı çocuğunuzu dersten soğutacaktır.

İLETİŞİMİNİZ BOZMAYIN

Yapılabilecek başka bir şey de sınav notu 70 geldiğinde neden 100 değil dememek gerektiğini bilmektir. Çocuğunuzun sınavdan aldığı not onun işlenen konulardaki performansını, neyi ne kadar bildiğini bize gösterir. 70 notu bize; çocuğunuzun o konuya yüzde 70 oranında hakim olduğunu göstermektedir.
E bu hiç de küçümsenecek bir başarı değildir. Öyle değil mi? Çocuğunuzu eleştirmek yerine sınav için hazırlanma çabasından dolayı onu takdir etmek gerekir.
Ve lütfen unutmayın hiçbir ders çocuğunuzla aranızdaki iletişimi bozmanıza değmez. Özellikle ergenlik döneminde çocuğunuzla aranızda sağlam bir iletişime ihtiyaç duyacaksınız.

ÇABASINI ÖDÜLLENDİRİN

O halde yapılması gereken şey; çabayı ödüllendirmektir notu değil. Unutmayın gerçek yaşamda çabalayan insanlar başarıya ulaşıyorlar.
Yine anne-babanın kişilik özellikleri de çocuğun başarısız olmasına sebep olabiliyor. Örneğin; mükemmeliyetçi bir anne için çocuğun aldığı hiçbir not yeterli olmayacaktır.
Çocuk da asla kendini yeterli hissetmeyecektir zaten. Her zaman içinde yetersizlik duygusu olacaktır.
Anne; çocuğu zayıf not aldığında bunu kendi başarısızlığı olarak alır ve çocuğun üstüne fazla gider.
Diğer insanların kendisini başarısız bir anne olarak göreceğini düşünür ve ders notları için çocuğunu zorlar.
Yoğun baskı, çocukta kaygıya sebep olur kaygı da dikkat dağınıklığına ve işte bu durumda çocuk sınavlarda performans kaygısı yüzünden düşük notlar alır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA