• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Boşanma ve çocuk ARMAĞAN PINAR ADANAR

Boşanma ve çocuk

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.01.2017, 00:00

Hukuki yönden boşanma, evlilik sözleşmesinin sona ermesidir. Aslında boşanma yalnızca evlilik sözleşmesinin sona ermesi gibi görünse de boşanma ruhsal açıdan bireyleri zorlayabilen bir süreçtir. Boşanma sırasında kadının ve erkeğin birbirlerine karşı gönül bağı kopmuş ya da birbirlerine karşı yoğun öfke hissediyorlarsa o sırada bir sonraki süreçte neler olabileceğinin farkına varamayabilir. Ancak bu süreç hem kadın hem erkek hem de çocuk için son derece sıkıntılı olabilir. Çocuklar boşanma sürecinde ya da sonrasında yaşlarına göre farklı tepkiler verebilmektedirler. 5- 6 yaşından küçük çocuklar bu süreci anlamakta zorlanırlarken daha büyük yaştaki çocuklar "boşanma, ayrılık" gibi kavramları anlamakta bilişsel olarak zorlanmazken duygusal olarak zorlanabilirler.

OLUMSUZ ETKİLER

Boşanma öncesinde kavgalar genellikle çocuğun yanında olur. Çocuk kavga esnasında korkabilir. Ailesinin neden kavga ettiklerini anlayamaz. Kimin kimi üzdüğüne bakar. Üzülen taraf çocuk için suçsuz olan taraf olur. Ve çocuk böyle böyle taraf tutmaya zorlanır.
Anne-baba arasındaki sorunlar çocuklarda parmak emme, tırnak yeme, alt ıslatma, kıskançlık, okul fobisi, saldırganlık, çalma vb gibi davranış bozukluklarına sebep olur.
Boşanma sonrası kız çocuk, boşanmanın faturasını annesine, erkek çocuk ise boşanmanın faturasını babasına ödetmeye çalışır.
Boşanma sonrası çocuklar posta arası olarak kullanılabiliniyorlar ki bu da çocuğu en çok bunaltan olumsuz sonuçlar arasında yer almaktadır.
Babanın yanında kalan kız çocukları, annenin yanında kalan erkek çocukları özdeşleşebilecekleri bir model bulamıyorlar.
Bu durumda çocuk kendi cinsel kimliğine uygun davranışlar edinmekte zorlanabiliyor.
Boşanma sonrası çocukların bu olaydan ne kadar hasar görecekleri yaşlarına, gelişim dönemlerine de bağlı.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çocuk anlayacak yaşta ise anne- baba boşanma kararlarını çocuğa anlayabilecekleri dilde, soğukkanlılıkla fazla detaya girmeden anlatmalılar.
Küçük yaştaki çocuklara da boşanma kelimesini anlayamayabilecekleri için basit ve somut şekilde anlatmak ve hatta oyun materyallerini kullanarak ve yine detay vermeden basit cümlelerle anlatmak daha doğrudur. Çocuğa; anne ve babalıktan değil karı kocalıktan istifa ettiklerini anlatmalılar. Anne- baba olarak kalmaya devam edeceklerine çocuk inanmalıdır. Yine de boşanma süreciyle ilgili sıkıntı, kaygı yaşıyorsanız, üstesinden gelmekte, çocuğunuza anlatmakta zorlanıyorsanız, eşinizle konuşabileceğiniz sağlıklı bir ortam bulamıyorsanız psikolog yardımı alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA