• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
MENSTRÜASYON adet görme ARMAĞAN PINAR ADANAR

MENSTRÜASYON (adet görme)

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.10.2017, 00:00

Kızların 11-15 yaşlarından başlayarak 25-40 yıl süre ile her ay vajenlerinden 3-7 gün süre ile kan gelmesi olayına menstrüasyon denir. Bir kadının tüm yaşamı boyunca yumurtalıklarında yaklaşık 400 adet yumurta olgunlaşır. Bu yumurtacıklardan her ay bir tanesi olgunlaşır. Eğer erkek spermi ile döllenirse hamilelik meydana gelir.
Döllenmeyen yumurta ise bir miktar kan ile beraber yaklaşık her 28 günde bir defa adet kanaması dediğimiz bu olayla vücuttan atılır.

HASTALIK DEĞİLDİR

Bir genç kızın yaşamındaki çok önemli olaylardan biri olan menstrüasyon bir hastalık veya rahatsızlık değildir. Tam tersine tamamen fizyolojik, doğal ve normal bir olaydır. Çocukluktan çıkıp genç kızlığa girişinin müjdecisidir. Eğer 15-16 yaşlarında da menstrüasyon olmazsa mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Bu olay olmadan çok önce kız çocuğuna ön bilgiler verilmelidir.
Televizyondaki bazı reklamlar bu konu üzerinde konuşmak için iyi bir bahane olabilir. Kızlarımıza (ve tabii ki erkek çocuklarına da) bunun tamamen sağlıklı ve normal bir vücut işlevi olduğu anlatılmalıdır. Bu konu adeta tarih veya coğrafya üzerine konuşur gibi doğal ve basit bir şekilde ele alınmalıdır.

ENDİŞE VE KORKU

Bu dönemlerde çocuklarımıza verilen bilgiler ve veriliş şekli onun ilerde cinsel konulardaki değer yargılarını oluşturacaktır.
Dolayısıyla, özellikle vurgulanması gereken; adet görmenin pislenerek kirlenilen, ayıp, utanılacak ve saklanılacak bir olay olmadığıdır. Bugüne kadar adet görme hakkında doğru bilgiler alamadığı için ilk adetini saklayan ve sıkıntılar içinde bunalan çok kişi gördüm. "Acaba kızlığım mı bozuldu? Hasta mı oldum?
Ya kanser olduysam" gibi saçma endişe ve korkulara kapılanların sayısı hiç de az değildir. Olay kesinlikle abartılmadan ama küçümsemeden de olduğu gibi anlatılmalıdır.
Gerçekten de menstrüasyon ne abartılacak ne de küçümsenecek bir durumdur.

BABALAR DA KONUŞMALI

Adet gören kişi daha önce alışık olduğu herşeyi yapabilir. Belki ilk gün çok fazla spor yapılmayabilir. Ama duş veya banyo yapmamak veya saç yıkamamak batıl inanışlardır. Adet sırasında temizliğe ve bakıma dikkat edilirse, kötü kokma endişesi taşımanız da gereksizdir. Bu konuda genç kızı bilgilendirme annenin klasik bir ödevi gibi görülür. Eğer ki bilgiyi anne verdiyse, baba da birkaç söz söylemelidir. Kadın erkek eşitliği mantığının yerleşmesi için bu küçük davranışlar çok önemlidir. İlkokul tahsilli olup çiftçilik ile uğraşan ve kızı ile bu konuda çok rahat olan babalara da üniversite mezunu olup kızı ile arasında kilometrelerce mesafe olan babalara da rastladım.
Zaten bilirsiniz tahsil ile kültür aynı şeyler değildir. Buraya kadar olan düşüncelerimi okuduktan sonra bazı babalar doğru bulsa da çekinebilir. Eğer içinizdeki tabuları yıkamıyorsanız, hiç olmazsa ilk adetini gören kızınıza, "Duydum ki genç kız olmuşsun, kutlarım" da diyebilirsiniz

ERKEKLER BİLGİLENMELİ

Tabii ki bu konuda erkek çocuklarının da bilgi sahibi olması gereklidir. Genç kızlar bu konularda erkeklerin ne kadar bilgisiz olabileceğini tahmin edemezler.
Örneğin; orta 1'de iken birkaç arkadaş gizlice kızlar tuvaletine girdiğimizde, kanlı petleri görünce hepimiz ne olduğunu anlayamamış ve çok şaşırmıştık.
Gazetelerden edinilen bilgiler ile kızların çocuk düşürdüğünü zannetmiştik.
Şimdiki gençlerin, bizim o zamanki durumumuzdan daha bilinçli olduğunu umuyorum. Ama siz yine de oğlunuzun kız arkadaşının veya eşinin yanında cahil duruma düşmesini istemiyorsanız, talep geldiğinde veya gelmese bile ergenliğin öncesinde onu bilgilendirmelisiniz.

SIKINTI VE SİNİRLİLİK

Birçok kadında ve genç kızda adetten hemen önceki 3-5 gün veya bir hafta içinde bir ruhsal gerginlik dönemi olabiliyor.
Bu dönemde Premenstrüel Disforik Bozukluk denilen depressif bir duygudurumu, sıkıntı ve sinirlilik, tolerans eşiğinde düşüklük, çabuk öfkelenme, karın ve göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet ile kilo artışı gibi belirtilere rastlanabilir. Adet öncesi gerginliği de denilebilen bu belirtilerin ağırlık düzeyi yani şiddeti önemlidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA